Home / Sanatate / Medicina / A demarat implementarea vaccinului contra infecției cu Papilomavirus uman (HPV)

A demarat implementarea vaccinului contra infecției cu Papilomavirus uman (HPV)

În Republica Moldova, inclusiv și în raionul Ocnița, la 7 decembrie anul 2017, a demarat implementarea vaccinului anti-HPV prin vaccinarea gratuită a fetițelor cu vârsta de 10 ani (a.n. 2007) cu vaccinul Gardasiltetravalent, produs de compania „Merck Sharp & Dohme” din SUA. Se estimează că, conform studiilor realizate de OMS  până în prezent, vaccinul Gardasil tetravalent are o eficiență foarte înaltă – de până la 100%, iar fiind administrat previne infecția cu tulpinile HPV înalt oncogene – 16 și 18, care determină peste 70% din cazurile de cancer de col uterin, și tulpinile – 6 și 11, care provoacă 90% din verucile genitale. Vaccinul anti-HPV deja a fost introdus în calendarul național de imunizări pentru fete în 71 de țări ale lumii, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Spania,  etc.

La nivel mondial, anual, peste 266 mii de femei pierd lupta cu cancerul de col uterin, care este cea mai frecventă formă de neoplasm produă de virusul HPV și al patrulea cel mai frecvent tip de afecțiune malignă la femei.

În Republica Moldova, anual se înregistrează cca 300 de cazuri noi și în jur de 170 de decese de cancer de col uterin, astfel că, la fiecare 2 zile, decedează o femeie cu acest tip de cancer.

Pe parcursul vieții, 80% din toate femeile și bărbații contactează cu această infecție, iar în unele cazuri organismul poate elimina acest virus. Însă în cazul în care infecția persistă în organism, aceasta duce la cancer de col uterin, fără ca femeia afectată să prezinte sau să suspecte vreun simptom de boală.

Cancerul de col uterin poate fi tratat numai atunci când este depistat în stadii incipiente și cât mai ușoare, însă deseori intervenția chirurgicală este radicală, iar pacienta chiar dacă își salvează viața, va suporta pentru restul vieții o traumă psihică uriașă.

Important de menționat, că această boală periculoasă – cancerul de col uterin – poate fi prevenită prin vaccinarea fetițelor, care încă nu au achiziționat infecția. O altă metodă este realizată prin depistarea afecțiunii în stadiul incipient de dezvoltare prin screening-ul cervical conform Programului național de screening.

Vaccinul Gardasil tetravalent este disponibil începând cu anul 2006, iar la nivel mondial deja a salvat viața a mii de femei. În Republica Moldova vaccinul anti-HPV este gratis și se implementează pentru protejarea fetițelor de 10 ani care încă nu și-au început activitatea sexuală – una din principalele căi de transmitere a virusului.

Beneficiul financiar este incomparabil cu cel social  prin care circa 15 mii de fetițe, inclusiv circa 250 din  raionul Ocnița vor beneficia anual gratis de  vaccinare anti-HPV, fiind protejate de cele mai periculoase tulpini ale HPV, care fac parte din componența vaccinului Gardasil tetravalent.

Puteți solicita vaccinarea fetițelor cu vîrstă respectivă în instituțiile medic-sanitare publice  de la locul de trai, adresîndu-vă medicului de familie.

Pentru mai multe informații accesați linkul: http://cnsp.md/index.php/vaccinarea-hpv/, adresați-vă după consultații suplimentare la medicii de familie, oncologi, ginecologi, epidemiologi din instituțiile medico-sanitare publice și centrul de sănătate publică teritoriale.

Nu ratați șansa, implementarea vaccinului anti-HPV reprezintă o măsură majoră de sănătatea publică – prevenirea cancerului de col uterin cauzat de infecția cu Papilomavirus uman.

Pavel Gîscă, medic șef CSP Ocnița.

About rciumac

Check Also

Ziua națională a ambulanței

Anul acesta prin hotărîrea  de Guvern din 26.09.2023 ziua de 2 octombrie să fie numită …

Добавить комментарий