Home / Sanatate / Alimentatia / Atenţie! Inundaţiile — un pericol pentru sănătatea publică. Protejaţi de poluare sursele de apă şi alimentele

Atenţie! Inundaţiile — un pericol pentru sănătatea publică. Protejaţi de poluare sursele de apă şi alimentele

Atenţie! Inundaţiile — un pericol pentru sănătatea publică. Protejaţi de poluare sursele de apă şi alimentele

 

În legătură cu ploile abundente căzute în ultimele zile şi posibilitatea poluării apelor din sursele de apă potabilă (fântâni freatice publice şi individuale, izvoare, alte surse de aprovizionare) Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice atenţionează primăriile şi populaţia din teritoriul deservit de a fi prudente la apa care o consumă în scopuri potabile. Dacă s-a produs inundaţia surselor din care consumați apă potabiliă este necesar de efectuat următoarele măsuri:

  • Pomparea totală a apei din sursă;
  • Evacuarea nămolului cu spălarea şi dezinfectarea inclusiv a pereţilor sursei cu soluţie dezinfectantă de clorură de var de 5%;
  • După restabilirea volumului de apă în sursă de efectuat dezinfectarea cu clorură de var (150g/1m3de apă) sau alte substanţe dezinfectante recomandate de Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.

 

O deosebită atenţie se acordă potenţialelor obiective poluante pentru apa din fântâni, precum:

  • sistemele decentralizate de canalizare;
  • WC-urile externe;
  • platformele de stocare a deşeurilor menajere şi depozitele de stocare a dejecţiilor animaliere care devin în această situaţie principalele pericole de poluare a apelor din fântâni.

 

De asemenea, este necesar de a fi asigurată protejarea produselor alimentare de contaminare, prin păstrarea lor într-un loc uscat pentru a le feri de alterare în caz de inundaţie, iar dacă au fost inundate de a renunţa la consumul acestora. În toate cazurile de inundaţie a fântânii, populaţia obligator trebuie să anunţe autorităţile administraţiei publice locale şi Centrul de Sănătate Publică.

În această perioadă, în localităţile în care s-au produs inundaţii se recomandă de folosit atât în scopuri potabile, cât şi pentru igiena corporală apa fiartă, iar pentru copii apa plată îmbuteliată.

 

            Atenţie! În cazul apariţiei simptomelor de boli diareice acute, enterocolite hemoragice, hepatită virală A, care pot fi transmise prin apa poluată, adresaţi-vă imediat la medic!

 

 

Medic șef sanitar de stat

a raionului Ocnița                                                               Pavel Gîscă.

 

About rciumac

Check Also

Ziua națională a ambulanței

Anul acesta prin hotărîrea  de Guvern din 26.09.2023 ziua de 2 octombrie să fie numită …

Добавить комментарий