Home / Cotidian / ATENȚIE! Tot mai multe escrocherii cu cardurile bancare

ATENȚIE! Tot mai multe escrocherii cu cardurile bancare

ESCROCII se prezintă ca reprezentanți ai băncii, lucrători ai Poliției, etc.

Nu divulga NICIODATĂ și NIMĂNUI datele cardului, parole și coduri din SMS!

La ce să fim atenţi

Poliția atenționează că în cazul în care cineva a accesat contul dumneavoastră online, contul bancar sau a obţinut date despre cardul de credit trebuie să sunaţi îndată la instituţia financiară care l-a emis, astfel încât contul să fie închis cât mai curând posibil, iar în acest fel să fie evitată extragerea mijloacelor bănești.

Totodată, dacă ați fost contactat de persoane străine, care se prezintă drept angajați ai băncii, nu aveți încredere, mai întâi verificați informația nemijlocit la bancă.

În caz că ați oferit date personale persoanelor necunoscute, apelați de urgență la cel mai apropiat Inspectorat de Poliție sau la SERVICIUL 112.

Reţineţi!

Dacă alegeţi să faceţi cumpărături online sau să participaţi la licitaţii online, asiguraţi-vă că sunteţi la curent cu politica de rambursare şi de gestionare a proceselor de litigii şi fiţi atent să nu vi se taxeze un preţ excesiv.

De asemenea, este recomandat să utilizaţi un serviciu de custodie. Acest serviciu va reţine plata dumneavoastră şi o va trimite vânzătorului odată ce aţi confirmat primirea articolului achiziţionat. De regulă, se percepe o mică taxă pentru acest serviciu.

Informaţie

Nu cumpăraţi niciodată de la ofertanţi evaluaţi slab pe site-urile de licitaţii şi asiguraţi-vă că faceţi cumpărături numai de pe site-uri legitime de cumpărături.

Gândiţi-vă

Nu răspundeţi e-mailurilor spam, chiar şi cu scopul de vă dezabona şi nu faceţi click pe link-uri şi nici nu apelaţi numere de telefon listate într-un e-mail spam.

Asiguraţi-vă că deţineţi software de protecţie şi consultaţi un specialist în calculatoare.

Cercetaţi

Dacă într-un e-mail sau o fereastră vi se oferă un produs sau un serviciu ce vă interesează întra-adevăr şi oferta pare rezonabilă, asiguraţi-vă că înţelegeţi toate termenele şi condiţiile precum şi costurile implicate înainte de efectua o achiziţie sau de a furniza datele dumneavoastră.

Recomandări

Poliția vă recomandă să fiţi atenţi la mesajele plasate pe reţelele sociale de persoane necunoscute şi la scrisorile electronice venite de pe adrese necunoscute, să nu urmăm linkurile indicate în aceste scrisori şi să nu dictăm la telefon sau să expediem datele noastre personale şi numerele cardurilor bancare. La introducerea datelor cerute de magazinele online, utilizatorii sunt îndemnați să atragă atenţie la denumirea site-ului în adresă, să se convingă că resursa este veritabilă, şi că în adresă nu există semne şi litere care nu corespund denumirii originale a site-ului sau brandului. Dacă site-ul nu a trecut respectiva verificare, este foarte posibil ca acesta să fie o escrocherie.

Riscaţi

Conform articolul 190 din Codul penalal Republicii Moldova, escrocheria, adică dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale (de la 27,5 mii lei la 42,5 mii lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

În cazul în care escrocheria este săvârşită de două sau mai multe persoane, cu cauzarea de daune în proporţii considerabile, cu folosirea situaţiei de serviciu se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 u.c. (de la 42,5 mii lei la 67,5 mii lei) sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

MULŢUMIM DE ATENŢIE

Inspectoratul de Poliție Ocnița

About rciumac

Check Also

MĂSURI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR LA LĂCAȘELE DE CULT

MĂSURI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR LA LĂCAȘELE DE CULTPentru prevenirea evenimentelor nedorite este necesară respectarea …

Добавить комментарий