Home / Cotidian / Să ne cunoaștem EROII în halate albe.  Ala CUȘNIR, șefa secției COVID-19, a IMSP SR Ocnița

Să ne cunoaștem EROII în halate albe.  Ala CUȘNIR, șefa secției COVID-19, a IMSP SR Ocnița

Să ne cunoaștem EROII în halate albe.  Ala CUȘNIR, șefa secției COVID-19, a IMSP SR Ocnița

 

Anul 2020 a fost unul cu multe provocări și situații imprevizibile pentru întreaga lume. Dificultățile, restricțiile, încercările la care a fost supusă omenirea, au dat contur EROILOR de lângă noi, cei care stau la straja celui mai de preț lucru al unei națiuni – Sănătatea. În această perioadă dificilă, EROII noștri în halate albe au demosntrat un curaj incredibil, au depus un efort supraomenesc, dăruindu-se în slujba Sănătății Omului.

Acest interviu, în exclusivitate,  pentru EDIT-Media, este realizat cu șefa secției Terapie IMSP SR Ocnița, Ala CUȘNIR, desemnată în calitate de șefa secției COVID-19. Aflați cu ce sentimente s-a confruntat în această perioadă dificilă Eroina din raionul Ocnița, Femeia care simbolizează învingerea luptei împotriva virusului.

  • Ați îmbrățișat una dintre cele mai nobile profesii, dar și cea mai responsabilă care, în situația de criză, V-a ales să fiți pe linia întâi în lupta contra virusului COVID-19. E și firesc că ați fost cuprinsă de emoții.
  • Emoții au fost. Mai exact, frică de necunoscut, frică pentru sănătatea familiei, dar simțul datoriei și misiunii profesionale le-a învins pe toate. Ca la război. Ordinul se execută, nu se discută.

 

  • Dar totuși, ce V-a motivat să mergeți înainte, să demonstrați un caracter de granit și, să rezistați cu demnitate și onoare în fața tuturor provocărilor dictate de noua infecție?
  • Soțul m-a ajutat. Susținerea și încurajarea familiei mi-a dat puterile necesare de a face față încercărilor profesionale, deși, au avut de suferit, în special copilul, dar nu vreau să intru în detalii. Am simțit un mare ajutor din partea colectivului din secția Terapie, pe când alți colegi, evitau contactul cu mine, ceea ce foarte mult mă doare și azi. Îi sunt recunoscătoare președintelui de raion, Iurie Plopa, care m-a înțeles corect, m-a susținut și mi-a acordat ajutorul necesar pentru secție.

 

  • Cum au fost primele zile în care ați început tratarea pacienților infectați de COVID?
  • Epuizant, consum energetic, emoțional, psihologic, fizic, la cote maxime. A fost greu, stresant și foarte obositor. Timp pentru pregătire n-a fost. Totul trebuia imediat să fie organizat. Echipa de lucru — formată, secția trebuia renovată,dotată și amenajată pentru primirea și tratarea pacienților, cât mai urgent. Din mers, aș spune, studiam și efectuam instructaj ce ține de echiparea personalului selectat pentru lucru în secție. Îmi făceam griji enorme. Îmbrăcați în combinizoane, viziere și cu mănuși pe mâini ore la rând, toți simțeam un disconfort mare. Și mai stresant era la dezbrăcarea acestor costume. Acum ne-am obișnuit și, suntem conștienți că niciun echipament de protecție nu are grad de protecție sută la sută.  Cât despre primii pacienți, mulțumim Domnului, au venit cu formă ușoară. Au ascultat și respectat indicațiile medicale. S-au recuperat ușor. Asta mi-a dat curaj și încredere că putem rezista în fața virusului.

 

  • Cel mai complicat caz, Vă amintiți? Cum ați reacționat?
  • Cazuri complicate multe au fost. Am înțeles că cel mai mare dușman în lupta cu virusul este frica, anxietatea. Pacientul trebuie să fie calm și liniștit, astfel se recuperează mult mai ușor și fără complicații. Uneori, îmi era greu să conving omul că starea aceasta de stres nu-l ajută la nimic. A trebuit să fiu și mai dură și le spuneam pacienților: Alegeți! Sunteți cu mine sau de partea virusului? Și atunci mă ascultau…Complicat a fost să facem față numărului mare de pacienți, să ținem totul la control, să gestionăm eficient etc. Dacă să mă refer doar la un singur caz care m-a dezechilibrat emoțional, este insistența asupra tratamentului și internării a unui coleg infectat de acest virus. Mulțumim Domnului că i-a salvat viața și i-a dat puteri să învingă lupta.

 

  • Mulți oameni spun că nu există acest virus, că este doar o înscenare.
  • I-aș invita să facă voluntariat doar o singură zi, în secția de COVID, fără echipamente.

 

  • În viziunea Dvs, ce schimbări a adus acest virus?
  • A scos la iveală multe lucruri. Ne arată nu doar partea inversă a monedei, dar scoate în evidență și tot ce este mai valoros, mai de preț. Mă refer la Omenie, Generozitate, Liniște suflească, Timp alături de cei dragi, Familie, Profesionalism, Curaj, Dedicare etc. Acest virus ne-a oprit din goana mare și ne-a impus să ne auzim și cele mai profunde gânduri care ne definesc cursul vieții, ne-a arătat cu mai multă claritate Fața omului așa precum este, și cu rele și cu bune.

 

  • Dar pe cealaltă parte a monedei ce se citește?
  • Frică, Egoism, Nepăsare, Indiferență, Frustrare etc. Niște calități care trebuie învinse, altfel virusul ne învinge pe noi.

 

  • În această perioadă dificilă, ce V-a bucurat mai mult?
  • Susținerea celor apropiați. Mă refer la familie și colectivul secției Terapie. Fetele din secție, adevărate prietene, își făceau griji pentru mine, îmi aduceau și mâncare și un ceai cald, atunci când simțeau că sunt stoarsă de puteri din cauza volumului mare de lucru. Ele mă cunosc cel mai bine și le mulțumesc mult. Zilnic am momente de bucurie atunci când văd starea bună de sănătate a pacienților. În acele clipe mulțumesc Domnului că am reușit să le inspir încredere și mi-au ascultat indicațiile, au urmat tratamentul și, împreună ne bucuram de învingerea infecției.

 

  • Pentru că suntem la început de un Nou An, ce mesaj aveți pentru colegii Dvs, eroii în halate albe?
  • Tuturor lucrătorilor medicali le doresc ca cei dragi să le fie alături! Cu toată responsabilitatea și priceperea profesională, să acorde tot ajutorul necesar pacienților și, să rămână sănătoși și plini de căldură umană! În spatele nostru, dragi colegi, sunt părinți, copii, soț, soție,  rude, prieteni, și dacă cadem noi, cad și cei dragi, căci le punem sănătatea și viața în pericol. Acest lucru este cea mai mare motivare pentru noi ca și în continuare să respectăm cu strictețe toate măsurile de protecție contra virusului. Eu consider că nu doar este de datoria medicilor, dar și a fiecărui cetățean de a contribui la prevenirea și stoparea răspândirii infecției. Cât va dura această perioadă, noi nu știm. Știm doar că trebuie să ne dovedim zilnic abilitatea, priceperea şi profesionalismul cu devotament şi dăruire în slujba SĂNĂTĂŢII OMULUI. Vă urez sănătate, răbdare și curaj pentru a face față tuturor provocărilor impuse de timp. Să avem un An Ușor și Liniștit!

 

  • Vă mulțumim pentru interviul acordat și, mai presus de toate, Vă mulțumim și Vă suntem recunoscători pentru munca Dvs, prestată cu profesionalism și dedicare zi și noapte cu măști, costume de protecție, mănuși, viziere, în zile de odihnă și de muncă, în condițiile care sunt și cu salariile mici pentru responsabilitatea uriașă pe care o aveți față de sănătatea oamenilor. Ați demonstrat Fidelitate cauzei profesionale și Curaj de a urma îndemnul inimii, cu demnitate și modestie, indiferent la circumstanțe.

Pentru toți Eroii în halate albe – sănătate, mulțumire, respect și onoare eternă din partea omenirii!

Ludmila Podgurschii

P.S.

Medicul Ala Cușnir are o experiență profesională de peste 30 de ani. Și-a început activitatea în satul Podoima, raionul Camenca (pe malul Nistrului, în satul Ministrului – așa i-a spus Decanul facultății, când i-a înmânat îndreptarea, cu nostalgie și cu mult drag, dna Cușnir și-a amintit de acele timpuri). În satul Podoima, Ala Cușnir și-a îndeplinit misiunea profesională timp de 15 ani, după care, încă 3 ani a activat în Sănătăuca, raionul Florești,inclusiv și la Mănăstirea Japca, după care, toți anii de activitate și-i dedică în IMSP SR Ocnița. În calitate de șefă a secției Terapie activează de circa 10 ani. În anul 2020 a fost desemnată pentru Panoul de Onoare al raionului Ocnița.

 

 

About rciumac

Check Also

În dependență de alegerile pe care le facem în această viață, ni se conturează întreg parcursul nostru existențial

Eugenia Bogatu, conferențiar, doctor în filosofie: În dependență de alegerile pe care le facem în …

Добавить комментарий