Home / Cotidian / Buna vestire şi pentru 11 ocniţeni care-şi trăiesc viaţa în scaunul cu rotile

Buna vestire şi pentru 11 ocniţeni care-şi trăiesc viaţa în scaunul cu rotile

Buna vestire şi pentru 11 ocniţeni care-şi trăiesc viaţa în scaunul cu rotile

 

7 aprilie, ziua Bunei Vestiri (denumită popular Blagoveştenia), a fost o sărbătoare foarte aşteptată pentru toţi creştinii, inclusiv şi pentru  persoanele din r-l Ocniţa care-şi poartă destinul în scaunul cu rotile.

 

D-l Iurie Rusu, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, în prezenţa preşedintelui de raion, d-l Vasile Romaniuc şi, în coordonare cu d-na Ecaterina Rotari, specialist a DASPF în problemele persoanelor cu boli ale aparatului locomotor, au dăruit o nouă rază de speranţă, pentru acelaş destin, dar care poate fi puţin mai luminos….în noul scaun de rotile sau,  mai în siguranţă…cu papuci noi.

Scaunul cu rotile a fost un „dar“ ceresc pentru 11 persoane din raion. Alte persoane cu disabilităţi s-au bucurat de noile cîrjele primite, de subcoate, cleşte ajustabile etc. Toate aceste „daruri“ au fost oferite de către Asociaţia republicană a Invalizilor, preşedinte M. Mărgineanu, prin intermediul unei organizaţii religioase din SUA.

De Buna vestire, încă 41 de persoane din raion, dintre care 2 copii, au primit în dar încălţăminte ortopedică. Această ofertă vine din partea Întreprinderii de Stat „Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare“ (CREPOR).

 

Persoanele cu disabilităţi din raionul Ocniţa nu sunt lăsate în umbră. Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei cunoaşte şi studiază necesităţile tuturor persoanelor în dificultate. Dacă, de cele mai multe ori, oamenii nu erau întrebaţi de ce fel de cărucior au nevoie sau nici nu ştiau ce modele să spună, erau nevoiţi să accepte ceea ce li se oferea, atunci, de această dată, fiecare a primit, adaptat necesităţii. Şi, pentru că mulţi invalizi nu cunosc cum corect să folosească căruciorul, cum să-l îngrijească şi să-l păstreze, cu acest scop, pentru a le oferi informaţia utilă, d-na Ecaterina Rotari, a susţinut Cursul de Formare pentru Scaun cu rotile, desfăşurat în perioada 21-23 martie, 2016, Vadul-lui-Vodă.

La moment, în raionul Ocniţa, sunt la evidenţă 760 persoane cu boli ale aparatului locomotor, dintre care, 43 – invalizi din copilărie, 30 – copii invalizi, 20 – copii pînă la 18 ani.

 

Evenimentul a finalizat cu cuvinte de încurajare şi susţinere din partea conducerii raionului, precum şi a d-lui Iurie Rusu. La rîndul lor, şi cei adunaţi şi-au exprimat recunoştinţa pentru grijă şi ajutorul ce vine din partea direcţiei.

Ludmila Podgurschii

 

Ludmilafh 316

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 

 

About rciumac

Check Also

Din Legislația muncii. Securitatea și sănătatea la locul de muncă – în sectorul agricol

Recent, în satul Hădărăuți, a fost organizat un eveniment de informare a cetățenilor, cu privire …

Добавить комментарий