Direct din viaţă
Caz uluitor în r-l Ocniţa. Şapte copii rămaşi fără mamă
Aceşti şapte copii care nu mai au cui spune MAMA, au rămas în grija tatălui. Mama, cu 7 zile în urmă, la doar 38 de ani, s-a stins din viaţă. O boală incurabilă de inimă şi plămîni a răpit-o de lîngă copilaşii ei. …Aşa a fost voia Domnului.
Îmi vine foarte greu să scriu despre copii rămaşi fără mamă… Fericirea acestor copii nu poate fi comparată cu a celor care aud vocea mamei şi simt blîndeţea ei în cuvinte, simt căldura mîinilor ce-i îmbrăţişează fără motiv, grija de mamă … Copiii fără mamă, îi pot vedea privirea caldă a ochilor, scăldată în iubirea imensă faţă de dînşii, copiii ei, doar în vis. Îmi vine greu să-mi aştern gîndurile…căci, îmi sunt înăbuşite de tristeţe, iar în suflet îmi plouă cu triste amintiri despre sora mea mai mică care a decedat la doar 29 de ani şi a lăsat în urmă 2 copilaşi (3 ani şi 7 ani)… E o rană ce-mi provoacă o durere imensă ori de cîte ori privesc copii rămaşi fără mamă. Dar… să trecem la tema noastră.
I-am găsit pe toţi şapte, grămăjoară, acasă. Discutînd cu ei, m-a impresionat mult felul cum îşi poartă de grijă unul altuia, cît de frumoşi şi bine crescuţi sunt toţi, şi cum împreună, au toată atenţia şi dragostea îndreptată spre Nica — mezina de doar un anişor şi două luni. Nu s-a lăsat fără răsfăţ şi Rafael, un copil isteţ şi zglobiu. Mihai, Ion şi Gavril, fiind elevi deja în clasele a IV, VII şi a IX, se simţeau puţin incomodaţi de discuţia noastră, totuşi, pînă la urmă s-a „îndulcit” vorba şi, am devenit prieteni. Vasile (19 ani), cel mai mare dintre fraţi, este student la Colegiul Agroindustrial din Grinăuţi, anul IV, împreună cu Daniela (18 ani) – acum sufletul familiei. Ea mi-a spus că se descurcă. La mîncare o ajută tata care, şi pîine le coace şi ştie a găti orice. Hăinuţele, fie puţine, în schimb, le spală în maşina automat pe care o au. Lucrul în grădină, la fel îl îndeplineşte tatăl, împreună cu fraţii mai mari. Au în gospodărie 2 vaci, 2 porci şi păsări, de mîncare le ajunge. La întrebarea cum se descurcă cu banii, din ce surse financiare trăiesc, Daniela mi-a mărturisit că primeşte o bursă de 500 de lei, Vasile are bursa de 600 de lei. Pentru mezină primesc indemnizaţie pînă va împlini 1,5 ani. Mai au un frate la grupă, care primeşte pensia pentru invaliditate. Vînd şi lapte la stat şi, tatăl lor munceşte de dimineaţă pînă seara pentru a cîştiga bani, căci altă soluţie nu vede, decît să muncească mult. El, în afară că este un slujitor al bisercii, lucrează şi cu ziua la oameni prin sat. I-am întrebat cu cine rămîn cei mici acasă cînd toţi sunt plecaţi la studii şi la lucru? Mi-au explicat că ambii sunt duşi la grădiniţă. Am discutat şi cu şefa grădiniţei, doamna Veronica Gadîmba şi, ne-a asigurat că aceşti copilaşi vor frecventa grădiniţa gratis. E o hotărîre a colectivului grădiniţei care vor putea s-o realizeze, punînd mînă de la mînă.
Ei au nevoie de ajutor şi sunt demni de tot respectul. Ei nu cerşesc şi nu trăiesc din donaţii. Copiii şi tatăl lor nu cer nimic. Sunt modeşti şi nu se plîng. Sunt harnici şi au o mare credinţă în Dumnezeu şi-n oameni buni.
Dragostea de mamă nu le-o putem oferi acetor copilaşi, în schimb, fiecare dintre noi, putem contribui cu ceva pentru a le uşura destinul şi a minimaliza povara grijilor ce le apasă privirea la pămînt. Să le dăruim mai multe zîmbete şi speranţe!
Să le întindem o mînă de ajutor! Orice donaţie — haine, încălţăminte, richizite şcolare, bani – toate vor fi de bun folos acestei familii din 7 copii şi un tată. Cei care doresc să ajute o pot face direct — com. Grinăuţi-Moldova, pentru Valentin Maranciuc sau, prin intermediul nostru, ne scrieţi pe edit@ocn.md; tel.: 069329258; 069737014.
A dărui înseamnă a te înnobila ca om.
Ludmila Podgurschii
Sfatul zilei: Bucuraţi-vă de tot ce e frumos şi nu uitaţi să dăruiţi dragoste, răbdare şi multă grijă celor din jur.