Ce este violența în familie? Cum se pedepsește agresorul? Aflați ce trebuie să faceți în situație de criză
Ce știm despre violența în familie? Cum pot fi rezolvate situațiile de violență? Ce să faceți și unde să vă adresați pentru ajutor, aflați din acest material informativ, oferit de șeful secției Securitate Publică a IP Ocnița, Ion CASAP, comisar principal.
Violența se poate întâmpla oricui. Prevenirea și combaterea violenței în familie întotdeauna a fost în vizorul Poliției, deoarece comiterea acestor crime implică femei, copii, persoane în etate care nu se pot apăra, uneori viața acestora fiind pusă în pericol.
Potrivit lui Ion Casap, violenţa în familie are un caracter ciclic, care nu se opreşte de la sine. După „explozii de violenţă” vine o perioadă de împăcare, momente în care agresorul promite că „nu se va mai întâmpla”, după care vine o altă „furtună”. Cu timpul, actele de violenţă devin tot mai frecvente și mai grave, iar perioadele blânde devin tot mai scurte sau dispar cu totul și ciclul de violenţă continuă.
Însă, fiecare om are dreptul să trăiască în siguranță, să fie tratat cu respect și, în caz de violență, să ceară și să primească protecție și sprijin!
CUM POATE FI RUPT CERCUL VIOLENȚEI?
Sunați la 112. La sediul organului de poliție depuneți plângere scrisă. În caz de imposibilitate, la solicitarea victimei, cererea poate fi depusă de procuror, organul de asistenţă socială sau poliţie. Aveți dreptul să cereți de la poliție emiterea unui ORDIN DE RESTRICȚIE DE URGENȚĂ – un act emis de urgență prin care agresorul este înlăturat din locuință pentru o perioadă de până la 10 zile, care se pune în aplicare imediat. În caz de încălcare – se pedepsește.
O altă soluție de apărare, este solicitarea ORDONANȚEI DE PROTECȚIE. Astfel, victima este protejată pe un termen până la 3 luni. Ordonanța de protecție poate fi prelungită în cazul existenței temeiurilor legale.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ SE ÎNCALCĂ PREVEDERILE ORDONANȚEI DE PROTECȚIE?
Nu se amendează. Încălcarea oricărei dintre măsurile dispuse prin ordonanța de protecție se pedepsește cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 160-200 ore sau cu închisoare de până la 3 ani.
CE TREBUIE SĂ FACI DACĂ AGRESORUL A ÎNCĂLCAT ORDONANȚA DE PROTECȚIE?
Sunați la 112, indicați data, ora, natura încălcării și solicitați să fie luate măsuri.
CUM IDENTIFICĂM VIOLENȚA? CARE SUNT FORMELE EI?
Violența poate avea mai multe forme:
VIOLENȚA FIZICĂ: îmbrânciri, pălmuiri, loviri cu/de obiecte, lovituri cu picioarele sau cu pumnul, tragere de păr, izbirea victimei de pereţi sau de mobilă, sugrumare, etc.
VIOLENŢA PSIHOLOGICĂ: umiliri şi înjurături, batjocorire, criticarea opiniilor sau sentimentelor, ameninţări cu bătaia, ameninţare că o să ia copiii, folosirea copiilor pentru a trezi sentimente de vină, neglijare, amenințare, distrugere demonstrativă a obiectelor, manipulări psihologice sau izolarea forțată de prieteni, familie, copii, școală și/sau serviciu,etc.
Abuzul emoțional este grav. Rănile emoționale ar putea să se vindece foarte greu.
VIOLENȚA SEXUALĂ: constrângere la relații sexuale sau atingeri nedorite, contactul sexual continuat după cererea de a-l opri, sau forțarea cuiva să se supună la o relație sexuală neprotejată sau umilitoare.
VIOLENŢA ECONOMICĂ: interzicerea de a avea sau păstra un serviciu, limitarea accesului la veniturile și bunurile familiei, de a avea bani proprii, lipsire de mijloace de existență precum hrană, medicamente, etc.
ABUZ ECONOMIC: Încercarea de a face persoana dependentă financiar, de exemplu menținerea unui control total asupra resurselor financiare, îngrădirea accesului la bani, interzicerea frecventării școlii/continuării studiilor sau angajării la un post de muncă.
VIOLENȚA SPIRITUALĂ: de exemplu: limitarea sau interzicerea practicării unui cult religios sau unui mod de viață.
Multe femei se împacă cu violența în familie de dragul copiilor, se sacrifică pentru a oferi copiilor o casă și o familie completă. Din păcate, aceste femei ar trebui să știe că violența are urmări negative și asupra copiilor, le afectează comportamentul, sănătatea fizică și mental.
VIOLENȚA ÎN FAMILIE LA CE NIVEL ESTE ÎN RAIONUL OCNIȚA?
Se înregistrează o reducere semnificativă la categoria de infracțiune: Violență în familie. Angajații IP Ocnița continuă să întreprindă măsuri de prevenție a acestui fenomen. În primele 6 luni ale anului au fost aplicate 8 ordine de restricție, luați la evidență 7 agresori familiari și radiați 10 agresori. Cu 40 de persoane care manifestă comportament violent în familie se desfășoară activități de prevenție.
Pentru EDIT Media, informația a fost oferită de Ion CASAP, șef secție Securitate Publică a IP Ocnița