Home / Sanatate / Alimentatia / Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor Ocniţa informează:

Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor Ocniţa informează:

Comerţul stradal neautorizat

O problemă majoră cu impact negativ asupra sănătăţii prezintă comerţul stradal neautorizat (străzi, pieţe improvizate, unităţi comerciale, pieţele agricole urbane şi îndeosebi rurale ce nu corespund normelor sanitare etc.) cu produse alimentare uşor alterabile (carne şi produse din carne, lapte şi produse din lapte, peşte şi produse din peşte, ouă  ş.a.) şi produse alimentare de origine vegetală de provenienţă necunoscută, tolerat de către autorităţile publice locale, care contribuie la apariţia toxiinfecţiior  alimentare.

În rezultatul cercetării toxiinfecţiior  alimentare înregistrate în ultimii ani, să constată că o mare parte din ele s-au produs pe cale de transmitere alimentară, în urma folosirii produselor alimentare de origine animală infectate primar şi produse vegetale neverificate la conţinutul nitraţilor şi rizidurilor de pestecide. Una din cause principale care favorizează la apariţia toxiinfecţiilor alimentare este folosirea materiei prime, procurată din locuri neutorizate unde ele se comercializează de persoane fizice, în direct de pe stradă, fără respectarea regulilor igienice a produselor alimentare şi fără efectuarea expertizei sanitar – veterinare şi investigaţiilor chimice.

În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare, de aceea, este bine să fie respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente. Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor  Ocniţa  recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Astfel, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii autorizate sanitar veterinar, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă. În cazul procurării produselor de origine vegetală solicitaţi prezentarea certificatului de inofensivitate la produsul solicitat.

Apoi, cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală trebuie puse în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0 şi 4 grade Celsius şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C.

La rândul lor, alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.

Alimentele alterate trebuie îndepărtate, pentru că sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

Fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

DRSA Ocniţa comunică că agenţii economici trebuie să evite expunerea la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare.

 

 

About rciumac

Check Also

Campania națională de prevenire și dialog comunitar — „Bună ziua” la Ocnița

Poliţiştii din Ocniţa în comun cu poliţiştii de frontieră şi angajaţii Serviciului Situaţii Excepţionale sunt …

Добавить комментарий