Home / Cotidian / Consultaţie juridică gratis pentru membrii de sindicat din raionul Ocniţa

Consultaţie juridică gratis pentru membrii de sindicat din raionul Ocniţa

Consultaţie juridică gratis

pentru membrii de sindicat din raionul Ocniţa

Campania “Avocatul Sindicatelor” a ajuns şi în raionul Ocnița.

Sindicaliști din raionul Ocniţa, salariați din învățământ și administrația publică locală, au beneficiat miercuri, 26 decembrie, de consultații juridice oferite gratis de echipa Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) care implementează campania națională „Avocatul Sindicatelor”.Echipa de consultanţi a fost constituită din:

Patraşcu Vasile, consilier al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova;

Segiu Iurcu, șef al departamentului social-economic din cadrul CNSM;

Albu Viorelia, avocatul sindicatelor.

Cu un cuvânt de salut către cei prezenţi a venit doamna Sturzinschi Ecaterina, preşedintele ARS ,,Viitorul” din raionul Ocniţa.

Domnul Vasile Patrașcu, avocatul sindicatelor, a acordat consultanță juridică pe diverse întrebări, inclusiv din domeniul legislației muncii. Participanții au abordat subiecte ce se referă la prevederile contractelor individuale de muncă și contractelor colective de muncă, pensii, indemnizații, foi de tratament, suportul acordat de sindicate și rolul sindicatelor în procesul de promovare a intereselor membrilor de sindicat.

Un subiect aparte în cadrul discuțiilor s-a referit la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Segiu Iurcu, șef al departamentului social-economic din cadrul CNSM, a comunicat despre legea salarizării și recomandările făcute de sindicate în acest sens.Domnul Iurcu a menţionat despre participarea sindicatului la elaborarea acestei legi a uniformizării salariilor şi a propunerilor  de îmbunătăţire a ei.La etapa actuală se fac simulări de calculare a unui salariu din fiecare domeniu de activitate.În continuare se vor monitoriza şi studia primele rezultate ale implementării legii salarizării şi trasa unele recomandări de imbunătăţire a ei.

Tot în contextul  legii  salarizării a vobit şi doamna Sturzinschii care a enunţat părerile unui grup de sindicalişti care susţin că conform acestei  legi a apărut un decalaj între salariaţii din instituţiile şcolare şi preşcolare.La fel s-a primit o discriminare şi pentru directorii de gimnaziu faţă de cei din liceu, ceea ce nu ar trebui să se facă , deoarece şi conducătorii de acest rang întâmpină foarte multe greutăţi în rezolvarea diverselor probleme  de ordin financiar, dat fiind deficitul bugetar.

Tot la această temă a vorbit şi doamna de la audit Vera Cozmic.Volumul de muncă a lucrătorilor de la audit e foarte mare, dar conform noii legi a salarizării remunerarea va fi  la un nivel scăzut.

Dacă la partea de bază a salaiului lucrătorilor din domeniul educaţie nu sunt întrebări,au rămas încă multe neclarităţi referitor la partea variabilă a salariului, cum se vor  evalua performanţele, din ce surse se vor salariza munca diriginţilor, conducătorilor de cerc, controlul caietelor, se vor acorda alte premii unice, dat fiind faptul că din nou majoritatea instituţiilor mici sunt în deficit bugetar.

Cu unele informaţii referitor la Codul Muncii a venit şi domnişoara Albu Viorelia.O altă veste bună pentru angajaţii ajunşi la vârsta de pensionare este propunerea de a nu înceta contractul de muncă.

De  consultanță juridică individuală au beneficiat  membrii de  sindicat în diverse probleme, preponderent  din domeniul legislației civile (inclusiv a muncii), dar și din alte domenii.

Vasile Patrașcu, consilierul președintelui CNSM,  a menționat că: “Cetățenii au nevoie de un sfat concret deoarece se confruntă cu o sumedenie de probleme, atât la locul de muncă cât și în viața privată, iar campania  “Avocatul Sindicatelor” vine în ajutorul salariaților cu răspunsuri oferite de juriști profesioniști”, a adăugat el.

În final doamna Sturzinschi a mulţumit oaspeţilor pentru consultaţiile oferite şi a confirmat susţinerea şi apărarea în continuare a drepturilor salariaţilor din raionul Ocniţa.

În concluzie aş menţiona că această întrevedere cu membrii de sindicat a arătat o data în plus ca salariații au nevoie de o mai bună informare pentru a cunoaște ce drepturi au și cum pot să le apere.

                                                                                 Bodiu Liliana, secretar

 la ARS ,,Viitorul”  Ocniţa

 

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий