Home / Cotidian / Creierul trebuie antrenat. Cum să-ți menții mintea limpede

Creierul trebuie antrenat. Cum să-ți menții mintea limpede

Și creierul are nevoie de exerciţii care să îl menţină în formă. Așa cum, dacă vrei să arăți bine, faci sport, la fel, dacă vrei să ai o minte ageră și sănătoasă, inclusiv la bătrânețe, e necesar să-ți antrenezi creierul, spune psihologul Svetlana Lupu.

Grație tehnologiilor avansate și a studiilor realizate, cercetătorii au reușit să descopere modul de funcționare a creierului uman. Vă propunem câteva RECOMANDĂRI care-ți vor ajuta la menținerea sănătății creierului, la îmbunătățirea capacității de învățare, la o atitudine pozitivă și la creșterea capacității de concentrare:

Citește!!!

Cititul crește capacitatea de concentrare, generează conexiuni neuronale și este unul dintre cele mai bune exerciții pentru a preveni pierderea memoriei odată cu înaintarea în vârstă. Această activitate nu doar că este una extrem de plăcută, ci ajută și la întărirea creierului și prevenirea deteriorării acestuia.

Relaxează-te!

Când eşti supus stresului fizic şi mental constant, pot să apară probleme de memorie, incusiv, dificultăţi în procesul de învăţare. Cel mai bun mod de trece peste diferite confruntări de-ale vieți, este să ai o atitudine calmă şi, găsește timp să te relaxezi. Se recomandă să găsești modalități simple și plăcute de a sărbători micile succese. Cu ajutorul acestui obicei ne vom menține o stare emoțională mai bună, vom fi mai mulțumiți, încurajați și nivelul de energie va crește. Totodată, vom reuși să fim mai puțin vulnerabili la situații problematice și depresie.

Învață ceva nou în fiecare zi!

Procesul de învăţare începe la naştere şi nu se termină niciodată. Formarea memoriei noastre prin învăţarea lucrurilor noi şi aprofundarea celor pe care deja le ştim este una dintre cele mai bune modalităţi de a ne menţine creierul sănătos. Practicarea meditaţiei şi managementul stresului pot încetini deteriorarea adusă de vârstă sănătăţii creierului.

Odihnește-te suficient!

Atunci când corpul se odihnește, creierul activează funcții pe care nu le poate folosi pe parcursul zilei. Perioada de odihnă zilnică permite memoriei să cristalizeze experiențele, dar și toate lucrurile noi pe care le-am învățat în timpul zilei. De asemenea, în acele momente ea elimină tot ceea ce nu ne este util.

Socializează!

Relaţiile sociale sunt parte integrantă a vieţii noastre încă din copilărie şi joacă un rol important în dezvoltarea noastră cognitivă. Menţinerea legăturii cu ceilalţi, participarea la activităţi culturale sau practicarea unui sport de echipă sunt obiceiuri sănătoase. Rămâi activ prin muncă şi integrează-te în grupuri comunitare sau în cauze de interes public. Interacţiunea socială contribuie la păstrarea memoriei. Petrecând timp cu ceilalţi, dialogând, păstrând legătura cu familia şi prietenii ne protejăm creierul. Studiile făcute până acum arată că persoanele care au viaţă socială înregistrează o memorie mai bună și o minte mai ageră.

Activitatea fizică regulată

Exercițiile fizice întăresc celulele creierului și conexiunile dintre ele, ceea ce permite stimularea de noi celule nervoase și îmbunătățește circulația sângelui, limitând riscul de a suferi de o afecțiune cardiovasculară și de boala Alzheimer. Activitățile cele mai recomandate de specialiști sunt: mersul pe jos sau cu bicicleta, plimbările, grădinăritul și dansul.

Alimentează-te sănătos!

Dacă alimentația nu este una corespunzătoare poți crește nivelul colesterolului rău, ceea ce conduce la riscul de a suferi de boli cardiovasculare și, implicit, leziuni ale creierului. O dietă bazată pe consumul de legume verzi, fructe și cereale, ne ajută să ne protejăm celulele din creier. Printre produsele alimentare recomandate pentru creier se numără: spanacul, broccoli, peștele, semințele și fructele uscate.

Sfatul specialistuluiSvetlana Lupu, psiholog

Creierul are nevoie de exerciţii care să îl menţină în formă. Menţinerea unei activităţi intelectuale continue ar diminua riscul de îmbolnăvire. Activităţi ca cititul cu regularitate a unei cărţi sau a ziarului şi revistelor, rezolvarea rebusurilor, mersul la diferite activități culturale, participarea la diverse activităţi sociale, practicarea unui sport, dansul, socializare, soluționarea problemelor de orice gen etc– toate pun în mișcare creierul.
Nu lăsa creierul să lenevească. Dați-i de lucru, dacă vreți să vă servească și la o vârstă înaintată.

EDIT Media

 

About rciumac

Check Also

Starea de urgență în sănătate publică, prelungită până pe 31 iulie. Despre restricții și permisiuni

Starea de urgență în sănătate publică, prelungită până pe 31 iulie. Despre restricții și permisiuni …

Добавить комментарий