Home / Cotidian / Cum Clocușna a devenit satul cu cei mai mulți campioni la judo

Cum Clocușna a devenit satul cu cei mai mulți campioni la judo

Copiii din satul Clocușna, raionul Ocnița, interesați și pasionați de genul de sport judo, au ocazia să-l practice la ei acasă. Ani la rând, antrenamentele în sala spațioasă din incinta Casei de Cultură, contribuie la dezvoltarea personalităților, creșterea ambiției și încrederii că visul poate deveni realitate. Pentru sporirea interesului față de acest sport și, implicarea cât mai multor tineri din sat și din satele învecinate, se organizează competiții de rang național și internațional, la care sunt invitați sportivi renumiți, de nivel mondial, care și-au început antrenamentele anume în această sală, fiind drept un exemplu viu pentru copiii din sat. Văzuți de oamenii mari ai sportului, anual, cei mai buni copii sunt selectați pentr a-și continua antrenamentele și studiile la Chișinău.

Vă propunem să aflați istoria sălii de judo din satul Clocușna — sala în care au crescut cei mai mulți campioni din raionul Ocnița, la nivel raional, republican, european și mondial. Cel care a pus bazele judo-ului în satul Clocușna, se numește Tudor Blîndu, antrenor emerit al RM, director al Școlii Sportive din Sekureni, Ukraina.

Scopul lui Tudor Blîndu a fost de a crea condiții mai bune pentru copiii care vor să practice judo, căci sala pentru antrenamente era în subsolul Casei de Cultură. Cu greu, dar a reușit să convingă autoritățile că anume sala de la etajul 2, destinată pentru înregistrarea căsătoriilor, este cea mai bună pentru antrenamentele copiilor. Dumnealui spune cu emoții în voce că niciodată nu va uita cuvintele lui Emil Loteanu, care, fiind invitat în satul natal la o sărbătoare, i-a zis, bătându-l ușor pe umăr: «Dacă vei munci așa cu râvnă cum o faci acum, vei crește campioni, vei avea rezultate — crede-mă!» .

Și peste decenii, își amintește cu nostalgie de acele timpuri, când în sat nu prea era cnoscut acest gen de sport și părinții nu permiteau copiilor să vină la antrenamente.  Tudor Blîndu nu dispera, dar de fiecare dată ceva inventa și totdeauna găsea soluții la orice problemă, avea copii la antrenamente și participau la diferite competiții sportive la nivel republican și internațional.

Chiar dacă activează în Sekureni, Ukraina în calitate de director al Școlii Sportive,  antrenorul emerit Tudor Blîndu trăiește emoții de bucurie pentru fiecare medalie câștigată de sportivii din Clocușna, satul lui natal, și baștina lui Emil Loteanu.

Ne-a spus că se bucură mult că sală de judo pe care a deschis-o este renovată și dotată, cu suportul Federației Moldovenești de Judo, președinte Andrei Golban, a investițiilor personale din partea fraților Tintiuc Eduard și Sergiu, fondatorii SRL Tincomert-Grup, Sergiu — campion mondial la judo printre veterani, și Eduard, directorul Școlii Sportive Ocnița, precum și a administrației locale, primar Iurie Bucun și a conducerii raionale — Iurie Plopa, președintele raionului Ocnița și Ion Zaharco, șeful Direcției Învățământ.

Sergiu Tintiuc, campionul mondial printre veterani, campion al Moldovei printre seniori, care s-a antrenat în această sală, spune că se bucură mult când vede sala plină cu elevi dornici de a practica acest gen de sport, care le dezvoltă gândirea, îi ajută la o dezvoltare fizică sănătoasă, îi disciplinează, îi învață importanța efortului personal, îi învață autocontrolul, socializarea.

Cât despre investițiile la renovarea sălii de judo din satul Clocușna, spune că așa au fost educați, împreună cu fratele Eduard, să nu uite de unde au pornit și, să contribuie  la dezvoltarea sportului în satul natal, pentru a schimba viitorul mai multor copii din Clocușna, căci anume acest gen de sport, i-a schimbat și Dumnealui destinul.

Directorul Școlii Sportive Ocnița, Eduard Tintiuc consideră că sunt puse la dispoziție copiilor toate condițiile pentru antrenamente și creșterea performanțelor. Orice inițiativă este susținută de șeful Direcției Invățământ Ion Zaharco. Astfel, copiii pot participa la diferite competiții de nivel republican și internațional, și se pot vedea campioni, doar dacă depun străduință și muncesc mult, cu pasiune.

Zeci de copii din satul Clocușna, sistematic sunt  antrenați de către Ghenadie Prepeliță și Nicolae Blîndu.

Tineretul este categoria în care trebuie să investim timp, resurse şi valori, astfel încât tot tinerii devin o importantă forţă al schimbărilor şi progresului.

Ludmila Podgurschii

Lista campionilor la judo din satul Clocușna:

Campioni mondiali: Tintiuc Sergiu, Matveiciuc Eugen, Prețivatîi Ghenadie

Premianți în campionate europene: Blîndu Adrian, Jitari Evelin, Matveiciuc Iana

Campioni republicani, premianți și participanți la competiții internaționale:

 Țapoc Valerii, Dutca Stelian, Cernei Boris, Dumitraș Valentin, Blîndu Alin, Matveiciuc Renat, Prepeliță Ghenadie, Blîndu Nicolae, Vacaru Anatolie, Vacaru Leonid, Țapoc Anatolie, Bucun Iurie, Cazac Svetlana, Matveiciuc Iana, Tcaci Daniela, Gorban Nicolae, Tcaci Vadim, Matveiciuc Maxim, Blîndu Igor, Corotaș Mihai, Moroșan Andrei, Mihai Iulian, Goreacii Daniel, Gorban Cristin, Botnari Nicolae, Gorban Maxim, Nistrean Igor, Bucun Igor, Prețivatîi Nelu, Bejan Igor, Gorban Vasile, etc.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

 

 

 

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий