Home / Sanatate / De ce cazurile de pneumonie sunt în creștere? Ce spune medicul Eleonora SMOCHINĂ despre pneumonie

De ce cazurile de pneumonie sunt în creștere? Ce spune medicul Eleonora SMOCHINĂ despre pneumonie

De ce cazurile de pneumonie sunt în creștere? Ce spune medicul Eleonora SMOCHINĂ despre pneumonie

Numărul cazurilor de preumonie crește și în raionul Ocnița. De la început de an au fost diagnosticați cu pneumonie circa 200 de persoane, dintre care 36 copii. Pneumonia nerecunoscută la timp și netratată poate avea urmări grave, chiar poate fi mortală. Apare în câteva ore, de aceea este important să fie depistată îndată. În anul 2017 în RM, din cauza pneumoniei, au decedat 51 de copii.

Dacă ne referim la copii, anul trecut, în țară au fost înregistrate 16915 cazuri de pneumonie doar printre copiii de vârsta 0-17 ani, față de 16083 de cazuri în 2016. Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică pneumonia este una dintre principalele cauze infecțioase de deces pentru copiii sub vârsta de 5 ani. De aceea este important să cunoaștem ce este pneumonia, simptomele și măsurile de profilaxie și tratament.

Ce este pneumonia?

Este o inflamație a țesutului pulmonar, adică a plămânilor, cauzată de infecție cu o bacterie, virus, ciuperci sau paraziți. Poate apărea la oricare persoană sănătoasă, însă cel mai des sunt afectați cei cu imunitetul scăzut, copiii mici și persoanele în vârstă.

Care sunt simptomele?

Deoarece pneumonia este o infecție, produce, de obicei, febră care, la rândul ei, poate provoca transpiraţie şi disconfort general. Copilul cu pneumonie pare somnolent, devine palid, fără poftă de mâncare, nu este activ, poate să aibă o tuse seacă, periodic, plânge mai mult decât de obicei.

Fiți atenți la următoarele simptome:

 • tusea continuă
 • eliminarea unei spute (cu mucus eliminat din plămâni) de culoare verde-gălbuie
 • febra;
 • respirație greoaie, fluierată;
 • bătăi rapide ale inimii;
 • oboseală și sentiment de slăbiciune în corp;
 • diaree, greață sau stare de voma;
 • durere puternică de cap;
 • piele ușor închisă la culoare, din cauza lipsei de oxigenare suficiente a corpului;
 • dureri musculare;
 • transpirație abundentă;
 • în cazurile grave, mai ales atunci când febra nu este tratată, se poate ajunge la confuzie și chiar delir.

Pneumonia poate fi depistată pe baza simptomelor, însă o ecografie a pieptului este necesară pentru a se determina gradul de afectare a plămânilor.

Cum se tratează pneumonia?

De adresat la medic. Majoritatea persoanelor se pot recupera uşor, dacă se adresează îndată la medicul de familie și primesc tratamentul medicamentos adecvat. În funcție de tipul infecției, se aleg medicamentele necesare. Pneumonia bacterială are nevoie de antibiotice, în timp ce aceea virală poate fi tratată cu odihnă și foarte multe fluide. Pneumonia fungică are nevoie de pastile antifungice. În plus, este nevoie de calmante care să reducă durerea de cap, febra și alte pastile care să ușureze tusea. Dacă se urmează sfatul medicului, timp de 10-18 zile pneumonia poate fi tratată.

Cum pneumonia poate fi evitată?

Sfatul meu este, în special, pentru mămicele tinere.

 • Alimentați copilul la sân;
 • Alimentați-vă sănătos și duceți un mod sănătos de viață;
 • Aveți grijă de igiena copilului;
 • Aerisiți regulat încăperea;
 • Plimbați-vă cu copilul la aer curat;
 • Evitați contactul cu persoanele bolnave,
 • Dacă observați la copil careva din simptomele descrise (palid, somnolență, febră, tuse, apatic, fără poftă de mâncare ș.a.), îndată vă adresați la medicul de familie.

De ce cazurile de pneumonie sunt în creștere?

Pneumonia se dezvoltă favorabil la persoanele cu sistemul imunitar slab. De ce scade imunitatea la oameni? Vă răspund – nu duc un mod de viață sănătos, nu se alimentează corect și sănătos. Cu părere de rău, crește stresul social care afectează tot mai mulți oameni. Migrația, neangajarea în câmpul muncii, neajunsuri financiare și alți factori negativi produc o stare de nesiguranță și neliniște, care provoacă stări de nervozitate. Astfel, toată atenția și banii se investesc nu într-o alimentație sănătoasă, dar, prioritare devin alte probleme, precum achitarea serviciilor comunale, căutarea surselor de existență etc. Oamenii acordă mai puțin timp stării lor de sănătate. Cuprinși de problemele cotidiene, părinții acordă mai puțină atenție și copiilor. Astfel, sistemul imunitar devine mai slab și nu poate lupta cu infecția care poate provoca pneumonie.

Pentru EDIT Media, informația a fost oferită de către Eleonora Smochină, ftiziopneumolog, medic de categorie superioară

About rciumac

Check Also

Ziua națională a ambulanței

Anul acesta prin hotărîrea  de Guvern din 26.09.2023 ziua de 2 octombrie să fie numită …

Добавить комментарий