Home / Cotidian / FEMEIE, tu ai dreptul la o viață demnă, fără violență!

FEMEIE, tu ai dreptul la o viață demnă, fără violență!

FEMEIE, tu ai dreptul la o viață demnă, fără violență!

Astăzi, duminică, 25 noiembrie, este marcată Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Multe femei se împacă cu violența în familie de dragul copiilor, se sacrifică pentru a oferi copiilor o casă și o familie completă. Din păcate, aceste femei ar trebui să știe că violența are urmări negative și asupra copiilor, le afectează comportamentul, sănătatea fizică și mental. Conform unui studiu, violența în cuplu are o contribuție majoră la apariția problemelor de sănătate mintală și la femei, în special depresie și gânduri sau acțiuni de suicid, precum și la problemele de sănătate sexuală și reproductivă.

Potrivit informației oferite de Oleg Cojocari, șeful Inspectoratului de Poliție Ocnița, sistematic se înregistrează plângeri de la femei care sunt agresate, supuse violenței – cel mai des – în familie, însă, în scurt timp, multe femei se răzgândeșc și retrag  cererea sau, nu urmează pașii practici pentru rezolvarea situației de violență – ca exemplu, refuză să fie examinate de medicul legist care să confirme prin act cazul de violență. Oricum, agresorul este luat la evidență.

Șeful Inspectoratului de Poliție Ocnița se adresează către toate femeile cu îndemnul să nu tolereze violența! Consecințele pot fi grave! Agresorul nu se pedepsește cu amendă. Este supus muncii în folosul comunității sau – cu închisoare până la 3 ani.

Violența nu poate fi justificată! Prin tăcere, cercul violenței nu se rupe și, în mod repetat, poți fi supusă unei noi situații de criză. CE SĂ FACI?

SUNĂ la 112. Sau, vino la Inspectoratul de poliție și depune plângere scrisă.  Poți apela și la polițistul de sector.

Ai dreptul să ceri de la poliție emiterea unui ORDIN DE RESTRICȚIE DE URGENȚĂ – un act emis de urgență prin care agresorul este înlăturat din locuință pentru o perioadă de până la 10 zile, care se pune în aplicare imediat. În caz de încălcare – se pedepsește.

O altă soluție de apărare pentru tine, este solicitarea ORDONANȚEI DE PROTECȚIE. Astfel, vei fi protejată pe un termen până la 3 luni. Ordonanța de protecție poate fi prelungită în cazul existenței temeiurilor legale.

Tu ai dreptul la o viață demnă, fără violență!

Conform unui studiu al Biroului Național de Statistică, violenţa în familie afectează și persistă în rândul femeilor din toate grupurile de vârstă.

Editmedia.md

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий