Home / Cotidian / De Ziua Memoriei. Participanţii conflictului armat din Transnistria merită să fie cinstiţi şi recunoscuţi de toţi

De Ziua Memoriei. Participanţii conflictului armat din Transnistria merită să fie cinstiţi şi recunoscuţi de toţi

De Ziua Memoriei. Participanţii conflictului armat din Transnistria  merită să fie cinstiţi şi recunoscuţi de toţi

Tradiţional,  la 2 martie, preşedintele Asociaţiei veteranilor conflictului armat din anul 1992, Igor Lucaşciuc, adună toţi participanţii care au luptat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, cu scopul de a cinsti împreună memoria celor cazuţi la datorie.

Ziua de 2 martie, declarată Zi a Memoriei, este încărcată cu emoţii şi amintiri tragice din viaţa combatanţilor. Cu sfinţenie, în fiecare an, în această zi sunt comemoraţi cei care şi-au sacrificat nu doar sănătatea, dar şi viaţa, spune Igor Lucaşciuc..

La solemnitate au fost prezente mai multe autorităţi. Preşedintele raionului Vasile Romaniuc le-a urat, în primul rând, sănătate, le-a mulţumit pentu curajul și bărbăția de care au dat dovadă atunci când ţara i-a chemat în ajutor şi, a salutat ideea de promovare a patriotismului şi eroismului în rândurile tinerilor. În cadrul evenimentului, preşedintele raionului a rostit un discurs emoţionant, după care a înmânat mai multe diplome.

Comisarul principal al Inspectoratului de Poliţie Ocniţa, Oleg Cojocari, în discursul său, a spus că se închină în faţa eroilor care, dominaţi de  bărbăţie şi datorie faţă de ţară, au apărat-o, unii chiar până la moarte.

În faţa celor prezenţi a vorbit şi preotul Vitalie Guţu, participant în războiul din Afganistan. Dânsul a rostit mesajul din partea preşedintelui Asociaţiei a războiului din Afganistan şi, a îndemnat Unire între combatanţi care, merită să fie cinstiţi şi recunoscuţi de toţi.

Şeful secţiei Administrativ-Teritoriale, Oleg Bobrov, a informat audienţa că în conflictul armat din 1991-1992 au participat circa 29 mii de persoane printre care au fost şi pământenii noştri. Cei 219 combatanţi, locuitori ai raionului Ocniţa rămaşi în viaţă, au luptat cu arma în mâini pentru integritatea şi independenţa Republicii Moldova. Cu plecăciune către rudele ostaşilor căzuţi la datorie Vrabie Nicolae Mihai băştinaş s. Grinăuţi-Moldova adevăraţi patrioţi ai neamului, care şi-au dat viaţa pentru pacea şi liniştea noastră. Numele lor va rămâne mereu în memoria noastră.

Organizatorul şi moderatorul evenimentului a fost preşedintele Asociaţiei veteranilor războiului pentru independenţa şi integritatea RM, din raionul Ocniţa, Igor LUCAŞCIUC:

Din raionul Ocniţa au participat — 235 de combatanţi, care au manifestat eroism şi bărbăţie, dintre care doi au decedat – Vrabie Nicolae din Grinăuţi-Moldova şi Martîniuc Anatol din Lencăuţi.

Ziua de 2 martie a finalizat cu o masă de pomenire în memoria eroilor căzuţi.

Reporter EDIT Ocniţa

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий