Home / Cotidian / DE ZIUA SALVATORULUI Interviu cu d-l Adrian CIUMAC

DE ZIUA SALVATORULUI Interviu cu d-l Adrian CIUMAC

DE ZIUA SALVATORULUI

Interviu cu d-l Adrian CIUMAC, şeful secţiei Situaţii Excepţionale, maior al Serviciului Salvare

salvatori

 • Activaţi într-un domeniu al „imprevizibilului”. Povestiţi-ne mai detaliat despre serviciul Situaţii Excepţionale.
 • Salvatorul și pompierul este, în primul rând, un „OM”, un om care trebuie să fie pregătit în mai multe specialităţi, care trebuie să cunoască toate secretele meseriei, pentru a-şi îndeplini cu eficienţă misiunile. El trebuie să deţină, totodată, calităţi personale deosebite, cum ar fi responsabilitatea, curajul, devotamentul, spiritul de sacrificiu, dăruirea faţă de semeni. Pompierul are şi temeri, are şi sentimente. El poate fi pus oricând în situaţii în care va trebui să ia decizii radicale, care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, situaţii în care trebuie să aleagă între raţiune şi sentimente. Manualele şi procedurile specifice nu vor putea cuprinde niciodată toate particularităţile prin care poate trece starea pompierului într-o situaţie limită. Deaceea, pompierul trebuie să fie stăpân pe sine, să dovedească tărie de caracter şi să-şi asume conştient riscurile la care se supune pe sine sau la care îi supune pe alţii.Ca să rezişti în această meserie, grea şi periculoasă, trebuie să te dedici întru totul şi să o priveşti ca pe o pasiune, nu ca un loc de muncă.

Pentru mine meseria pe care am ales-o a devenit şi va rămâne întotdeauna o pasiune, care te recompensează cu recunoştinţa semenilor cărora le întinzi o mână de ajutor atunci când au nevoie. Nu poate fi ceva mai de preţ, profesional vorbind, decât admiraţia oamenilor şi acel „mulţumesc” pe care ţi-l spun din suflet.

 

 • Ce înseamnă pentru Dvs Ziua Salvatorului? Cum, de obicei, se marchează la Ocniţa?
 • Sărbătoarea profesională „ZiuaSalvatorului”este marcată la data de 5 aprilie. Pentru mine această sărbătoare reprezintă o glorificare a curajului, devotamentului, spiritului de sacrificiu și dăruirii faţă de semeni. În această zi mă simt foarte mândru că fac parte din marea echipă a salvatorilor şi pompierilor din Republica Moldova.

În cadrul Secției Situații Excepționale Ocnița, evenimentul va fi sărbătorit în felul următor: se va desfășura o ședință festivă la care, pe lîngă angajații secției, sunt invitați și veteranii serviciului. În cadrul ședinței enunțate, angajații secției care s-au manifestat pozitiv în activitatea de serviciu vor fi menționați. La finisarea ședinței se vor depune flori la monumentul înălțat în cinstea eroilor salvatori și pompieri căzuți la datorie.

 

 • Cum descrieţi r-l Ocniţa la capitolul Situaţii Excepţionale?
 • La capitolul „Situații Excepționale”, datorită amplasării geografice și multor altor particularități specifice, în r-nul Ocnița pot avea loc diverse situații excepționale (inundații, înzăpeziri, ploi torențiale, ploi cu grindină etc). În scopul prevenirii situațiilor excepționale și în vederea lichidării consecințelor acestora, în permanență sunt evaluate toate riscurile prezente, iar capacitatea de luptă a Secției Situații Excepționale Ocnița este menținută în măsură deplină.

 

 • De cînd activaţi în acest domeniu, ce transformări, realizări a cunoscut instituţia dată?
 • În cadrul Secției Situații Excepționale Ocnița activez de o perioadă mica de timp (august 2015). Deci, de la început și pînă la ora actuală tot efortul pe care l-am depus, l-am depus în vederea îmbunătățirii condițiilor de serviciu a efectivului, în vederea promovării imaginii Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, în vederea eficientizării comunicării cu societatea civilă și, în vederea îmbunătățirii sistemului teritorial al protecției civile.

 

 • Relataţi-ne şi despre planurile de viitor. Care Vă sunt aşteptările?

 

 • Ce ține de planurile de viitor, aștept cu nerăbdare începerea activității posturilor teritoriale de salvatori și pompieri în s. Bîrlădeni și s. Hădărăuți. Lucrările de reparație și amenajare a acestora au demarat în luna februarie 2016, iar deschiderea posturilor este preconizată pentru data de 15 iulie, anul curent.

 

 • Dotările actuale Vă permit intervenţii la toate solicitările populaţiei?
 • În prezent SSE Ocnița este dotată cu tot spectru de mijloace speciale moderne de intervenție, care ne permite să intervenim promt, operativ, calitativ și calificat.

 

 • Care au fost cele mai grele intervenţii la care aţi participat?
 • Practic orce intervenție prezintă pericole eminente și vădite pentru viața și sănătatea angajaților SSE. Mi s-au memorizat profund lucrările de lichidare a consecințelor situației excepționale (vijelie) din s. Bîrlădeni care, a avut loc în septembrie 2015. Lucrările s-au desfășurat pe acoperișul unei clădiri cu 5 nivele în condiții foarte periculoase.

 

salvatori1

 

-Vă supuneţi unor riscuri foarte mari în fiecare zi, cum reacţionează familia?

-În cadrul Ministerului Afacerilor Interne activez de 15 ani, astfel familia mea s-a obișnuit cu specificul activității mele,  plus la toat e nu sunt primul din familie care practic o astfel de activitate, bunelul meu a activat ca pompier, iar tatăl meu a activat în calitate de polițist.

 

 • D-le şef, care este mesajul Dvs adresat colegilor de serviciu?
 • Curajul, profesionalismul, determinarea, demnitatea, promptitudinea și, nu în ultimul rînd, spiritul de sacrificiu sunt doar cîteva dintre calitățile ce conturează profilul salvatorilor și pompierilor. De-a lungul timpului pompierii au participat activ, ca apărători ai vieții semenilor și bunurilor acestora, remarcîndu-se prin devotament și implicîndu-se ori de cîte ori a fost cazul, împotriva efectelor distrugătoare ale incendiilor, calamităților și dezastrelor naturale și ale altor situații de risc.  A fost mereu și rămîne pentru viitor o onoare calitatea de salvator, pompierii avînd o istorie și un prezent ce le fac cinste. Pentru efortul continuu și implicarea deosebită pe care le-au demonstrat zi de zi pompierii merită tot respectul, prețuirea și stima din partea noastra. Doresc să multumesc salvatorilor SSE Ocnița pentru efortul deosebit depus în activitatea zi de zi.

Cu ocazia acestui emoționant eveniment, doresc să le transmit tuturor salvatorilor și pompierilor, sincere felicitări, multă sănătate, putere de muncă și succes pentru îndeplinirea nobilei noastre misiuni „FURTUNURI USCATE”, La mulţi ani!

 

 • Un sfat, o îndrumare din partea Dvs pentru toţi cetăţenii raionului Ocniţa.
 • PRINTR-UN COMPORTAMENT PREVENTIV, VĂ SALVAŢI VIAŢA ŞI BUNURILE.
  PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ APELAŢI 901!

 

 • Vă mulţumim mult, d-le maior, pentru interviul acordat şi, cu prilejul Zilei Profesionale, echipa redacţională de la Edit-Ocniţa, vă urează succes în activitatea profesională şi personală, curajul mereu să vă însoţească şi, fie ca munca Dvs să vă fie apreciată la cel mai înalt nivel, să vă bucuraţi de stima şi recunoştinţa cetăţenilor, pentru care, în orice moment excepţional, vă puneţi în pericol viaţa.

Ludmila Podgurschii

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий