Chec cu mac şi lămâie
Ceia ce vreau să va propun astăzi este un chec(checs),unul cu gust dulce acrişor , cu aromă de lamâie ,numai bun pe lângă o ceaşcă de ceai…
Ingrediente
Unt-120 g
Zahăr-150 g
Ouă-4 buc.
Făină-200 g
Praf de copt-5 g
Mac-50 g
Esenţă de vanilie cât ne place
Lămâie-1 buc. medie spre mare
Pentru sirop( opţional,se poate şi fără însiropare)
Lămâie-1 bucată
Zahăr-100 g
Apă-50 ml
Mod de preparare
Pregătim o tavă pentru chec ,de obicei e una dreptunghiulara ,a mea are dimensiunea de 30 cm lungime şi inălţimea de 12 cm,fie o tapetăm cu hârtie de copt,fie o ungem cu unt şi presărăm făină,scuturând excesul.Pornim cuptorul fixând temperatura la 180⁰ C, foc mediu.
Acum ne putem apuca şi de chec.
Amestecăm făina cu praful de copt şi cu macul ,mai departe le vom spune ingrediente uscate,deocamdată le dăm la o parte.
Radem partea galbenă a lămâiei intr-un bol ,apoi tăiem lămâia in două şi stoarcem sucul peste coajă in bol,la fel o dăm deoparte deocamdată.
Untul care trebuie neapărat să fie de temperatura camerei,se bate cu zahărul timp de aproximativ 3 min cu mixerul electric,sau până la o consistenţă usor cremoasă cu telul (zbivalcă),apoi adăugăm ouăle,unul căte unul ,nu adăugăm următorul ou pînă când celălalt nu va fi bine inglobat in amestecul de unt şi zahăr.După ce inglobăm şi ultimul ou obţinem un amestec cremos usor lichid.
Dacă am folosit un mixer electric ,acum e momentul să-l punem la spălat ,pentru că mai departe ne vom folosi de o spatulă sau chiar şi o lingura(nu folosim mixerul electric –ne va ieşi checul prea indesat)
Ne întoarcem la ingredientele uscate(faina ,mac ,praf de copt) ,pe care le vom turna peste amestecul de unt, ou şi zahăr,amestecând usor prin mişcări rotative de jos în sus,omogenizând bine compoziţia,la sfârşit adăugăm şi zeama de lămâie cu coaja rasă,şi vanilie de care avem (praf sau lichid).
Acum turnăm compoziţia obţinută în tava pregătită şi o băgăm în cuptorul preîncălzit la 180⁰ C.
Se coace checul aproximativ 40 min.
Atenţie ,nu deschidem uşa cuptorului in primele 15 min.,după 30 minute de coacere testăm checul înroducând în el un cuţit dacă ese curat checul e copt,dacă e murdar de aluat îl mai lasam .
Cu 10 minute înainte de a scoate checul din cuptor,pregătim siropul(evident,dacă dorim să-l însiropăm,dacă nu….nu)
Mod de preparare (sirop)
Într-o crăticioară turnăm 50 ml de apă,apoi zahărul şi sucul de la o lamâie,doar sucul, nu amestecăm
Lăsăm să fierbă la foc mare în clocot cam 6-10 min.
Când checul e gata îl scoatem şi turnăm siropul fierbinte peste checul fierbinte (este important ca ambele să fie fierbinţi),îl mai băgăm la cuptor vre-o 5 minute,il scoatem ,îl lasăm să se răcească .Până se raceşte facem un ceai…
NOTĂ: Însiroparea checului vine de la originile acestui chec ,dar este foarte bun şi fără însiropare.
Poftă bună !