Home / Recete / Chec cu mac şi lămâie

Chec cu mac şi lămâie

Chec cu mac şi lămâie

Ceia ce vreau să va propun astăzi este un chec(checs),unul cu gust dulce acrişor , cu aromă  de lamâie ,numai bun pe lângă o ceaşcă de ceai…

chec

 

Ingrediente

Unt-120 g

Zahăr-150 g

Ouă-4 buc.

Făină-200 g

Praf de copt-5 g

Mac-50 g

Esenţă de vanilie   cât ne place

Lămâie-1  buc. medie spre mare

Pentru sirop( opţional,se poate şi fără  însiropare)

Lămâie-1 bucată

Zahăr-100 g

Apă-50 ml

chec2

Mod de preparare

Pregătim o tavă pentru chec  ,de obicei e una dreptunghiulara ,a mea are dimensiunea de  30 cm lungime  şi inălţimea de 12 cm,fie o tapetăm cu hârtie de copt,fie   o ungem cu unt şi presărăm făină,scuturând excesul.Pornim cuptorul fixând temperatura la 180⁰ C, foc mediu.

Acum ne putem apuca şi de chec.

Amestecăm făina cu praful de copt şi cu macul ,mai departe le vom spune ingrediente uscate,deocamdată le dăm la o parte.

chec3

 

Radem partea galbenă a lămâiei intr-un bol ,apoi tăiem lămâia in două şi stoarcem sucul peste coajă in bol,la fel o dăm deoparte deocamdată.

Untul care trebuie neapărat să fie de temperatura camerei,se bate cu zahărul timp de aproximativ 3 min cu mixerul electric,sau până la o consistenţă usor cremoasă cu telul (zbivalcă),apoi adăugăm ouăle,unul căte unul ,nu adăugăm următorul ou pînă când celălalt nu va fi bine inglobat in amestecul de unt  şi zahăr.După ce inglobăm şi ultimul ou obţinem un amestec cremos usor lichid.

Dacă am folosit un mixer electric ,acum e momentul să-l punem la spălat ,pentru că  mai departe  ne vom  folosi de o spatulă sau chiar şi o lingura(nu folosim mixerul electric –ne va ieşi checul prea indesat)

Ne întoarcem la ingredientele uscate(faina ,mac ,praf de copt) ,pe care le vom turna peste amestecul  de unt, ou şi zahăr,amestecând usor prin mişcări rotative de jos în sus,omogenizând  bine compoziţia,la sfârşit  adăugăm şi zeama de lămâie cu coaja  rasă,şi vanilie de care avem    (praf sau lichid).

chec4

Acum turnăm compoziţia obţinută în tava pregătită  şi o  băgăm în cuptorul preîncălzit  la 180⁰ C.

Se coace checul aproximativ  40 min.

Atenţie ,nu deschidem uşa cuptorului in primele 15 min.,după  30 minute  de coacere testăm checul înroducând în el un cuţit dacă ese curat checul e copt,dacă e murdar de aluat îl mai lasam .

Cu  10 minute înainte de a scoate checul din cuptor,pregătim siropul(evident,dacă dorim să-l însiropăm,dacă nu….nu)

Mod de preparare (sirop)

chec5

Într-o crăticioară turnăm 50 ml de apă,apoi zahărul şi sucul de la o lamâie,doar sucul, nu amestecăm

Lăsăm să fierbă la foc mare în clocot cam 6-10 min.

Când checul e gata îl scoatem şi turnăm siropul fierbinte peste checul fierbinte (este important ca ambele să fie fierbinţi),îl mai băgăm la cuptor vre-o 5 minute,il scoatem ,îl lasăm să se răcească  .Până se raceşte facem un ceai…

chec6

NOTĂ: Însiroparea checului vine de la originile acestui chec ,dar este foarte bun şi fără însiropare.

chec7

Poftă bună !

About rciumac

Check Also

Gem de ardei iuti

Gem de ardei iuti

Добавить комментарий