Home / Cotidian / DETALII din Raportul de dare de seamă a Inspectoratului de Poliție Ocnița

DETALII din Raportul de dare de seamă a Inspectoratului de Poliție Ocnița

DETALII din Raportul de dare de seamă a Inspectoratului de Poliție Ocnița

 Violența în familie și conducerea unității de transport în stare de ebrietate s-a redus considerabil. A crescut numărul de furturi. Aflați care sunt localitățile cele mai afectate de infracțiuni în prima jumătate a anului 2018.

În perioada de 6 luni ale anului 2018, la Ocnița au fost înregistrate 174 infracțiuni, în raport cu 203 infracțiuni în 2017. Se atestă o diminuare a criminalității cu cca 15%. Din numărul total de infracțiuni înregistrate pe parcursul perioadei de referință, polițiștii ocnițeni au descoperit 100.

Potrivit șefului Inspectoratului de Poliție Ocnița, Oleg COJOCARI, efectivul și-a consolidat capacitățile în vederea asigurării ordinii publice și securității cetățenilor, protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, cât și realizării a altor programe de stat și planuri naționale de acțiuni (Supraveghere de Vecinătate; Școală-Sport-Poliție; Bunicii Grijulii; Aleea siguranței etc).

Astfel, s-a înregistrat o reducere semnificativă la următoarele categorii de infracțiuni: Vătămări intenționate, Viol, Violență în familie, Conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate și Accidente rutiere.

Însă, în această perioadă de 6 luni, a crescut numărul de infracțiuni la așa categorii ca: Jaf, Răpirea persoanei, Furturi, Omoruri, Răpirea transportului, Violență asupra colaboratorului de poliție.

Cele mai multe au fost înregistrate furturi din apartamente și case, precum și din averea personală.

Cele mai afectate de fenomenul furturilor sunt localitățile: or.Ocnița, or. Otaci, s. Bîrnova, s. Paustova, s. Rujnița, s. Gîrbova, s. Lipnic, s. Mihălășeni și s. Naslavcea.

În topul obiectelor sustrase, lideri sunt banii, telefon mobil, televizor, calculator, bijuterii, obiecte de uz casnic, materiale de construcții, piese de schimb auto-moto transport, produse alimentare și instrumente.

Nu s-au înregistrat cazuri de sustrageri de la obiecte păzite și nu au fost înregistrate cazuri de furturi de animale și păsări, furturi din lăcase de cult, furturi de semințe agricole și substanțe chimice/otrăvitoare.

Numărul de furturi înregistrate în 2018 este în creștere cu 10%, comparativ cu cel înregistrat în anul 2017.

Înfracțiunile de violență în familie s-au redus semnificativ. Angajații IP Ocnița continuă să întreprindă măsuri  de prevenție a acestui fenomen. Au fost aplicate 8 ordine de restricție, luați la evidență 7 agresori familiari și radiați 10 agresori. Cu 40 de persoane care manifestă comportament violent în familie se desfășoară activități de prevenție.

Violență în familie a fost înregistrată în or. Ocnița, s. Gîrbova, s. Ocnița, s. Lencăuți și s. Clocușna.

Potrivit lui Oleg Cojocari, diminuarea fenomenului violenței în familie se datorează și măsurilor de prevenție desfășurate de angajații Inspectoratului de poliție în comun cu Asociația Obștească Stimul, care oferă servicii de asistență și consiliere psihologică și juridică pentru agresorii familiari și victimile violenței în familie.

Au fost depistate cazuri de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate, grad avansat în localitățile: or. Ocnița – 8; s. Bîrlădeni – 5, or. Otaci – 4, s. Bîrnova – 3, s. Ocnița – 3.

În prima jumătate a anului 2018, de către angajații IP Ocnița au fost documentate 922 contravenții, în urma cărora au fost sancționate cu amendă 757 persoane, private de dreptul de a conduce mijlocul de transport – 2 persoane. Suma amenzilor aplicate constituie 739800 lei, din care au fost achitate 267900 lei.

În opinia polițiștilor, șoferii din Ocnița au devenit mai responsabili față de prevederile Regulamentului Circulației Rutiere, astfel, se constată o diminuare a cazurilor de conducere în stare de ebrietate, precum și a accidentelor rutiere.

În perioada de 6 luni ale anului 2018 s-au înregistrat 72 accidente rutiere, comparativ cu 82 – în 2017. În rezultatul accidentelor au decedat 2 persoane, traumatizați ușor – 5, traumatizați grav – 1 persoană.

Potrivit unei ample analize, cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere sunt: conducerea imprudentă, exces de viteză, circulație pe stânga, neasigurarea la schimbarea benzii sau direcției, stare de ebrietate, adormire la volan, nerespectarea distanței dintre vehicule.

Cele mai afectate de infracțiuni localități ale r-lui Ocnița sunt: or. Ocnița, or. Otaci, s. Bîrnova, s. Ocnița, s. Paustova, s. Calarașeuca, s. Rujnița, s. Bîrlădeni, s. Hădărăuți, s. Gîrbova și Lencăuți.

Nu s-a înregistrat nicio infracțiune în s. Mereșeuca, Grinăuți-Moldova, Rediul-Mare, Grinăuți-Raia, or. Frunză, s. Berezovca, g.Grinauți.

În cadrul Inspectoratului de Poliție Ocnița activează 75 ofițeri și 23 subofițeri.

Pentru EDIT Media, informația a fost oferită de șeful IP Ocnița, Oleg Cojocari

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий