Home / Cotidian / EMIL LOTEANU – rapsod nemuritor al dorului de dragoste şi libertate, născut în satul Clocuşna

EMIL LOTEANU – rapsod nemuritor al dorului de dragoste şi libertate, născut în satul Clocuşna

                 EMIL LOTEANU – rapsod nemuritor al dorului de dragoste şi libertate, născut în satul Clocuşna

Anii de viaţă: 6 noiembrie 1936 — 18 aprilie 2003

Cu plecăciune, cinstim memoria lui EMIL LOTEANU – mândria neamului nostru, asemenea soarelui luat de cer, spre a lumina şi încălzi universul cu razele sale.

Emil Loteanu, cu sufletul zbuciumat de freamătul iubirii şi dorul de libertate, ieşind din tipare, a exprimat trăirea interioară prin imagine vie, prin ARTĂ, devenind regizor de film, secenarist, actor, poet, prozator, publicist, pedagog, cineast de importanţă universală.

În filmele sale, fiind în rol de cioban, ţigan, lăutar a învăţat nu cum să iubeşti Arta, ci cum să preţuieşti Iubirea şi Libertarea din care se naşte această Artă. Muzica selectată perfect din filmile sale au exprimat exact aceste trăiri sufleteşti.

Mulţi critici de cinema căutau şi caută şi astăzi secretul succesului ascuns în cadrul acestui „fenomen” cu numele Emil Loteanu.

Pe parcursul vieţii, Emil Loteanu a contribuit la formarea a două promoţii de regizori de film în cadrul Şcolii superioare de regie. Totodată, a fost conducătorul cursului de actori de teatru şi film la Institutul de Arte din Chişinău. A descoperit talente şi a format Nume noi în Lumea Filmului: Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Galina Beleaeva, Maria Sagaidac, inclusiv şi compozitorul Eugen Doga care, prin filmele lui Emil Loteanu, a devenit cunoscut şi popular în spaţiul muzical universal.

Edit Ocniţa

About rciumac

Check Also

Din Legislația muncii. Securitatea și sănătatea la locul de muncă – în sectorul agricol

Recent, în satul Hădărăuți, a fost organizat un eveniment de informare a cetățenilor, cu privire …

Добавить комментарий