Home / Vocea Tinerilor / Din dorul timpului alege-ți dor…

Din dorul timpului alege-ți dor…

Vocea tinerilor

Din dorul timpului alege-ți dor…

… 6 noiembrie 1936 în satul Clocușna, raionul Ocnița răsare o mlădiță, nu știu, e plop, cireș ori palmier, dar care a atins cele mai înalte culmi ale succesului. În ritmul poeziei, îndemnat de mama sa, cunoaște viitoarea sa ascensiune în literatură și, în special, în cinematografie.Numele lui este EMIL LOTEANU. Nume zugrăvit la intrare în gimnaziul din satul natal, dar și în sufletul și inima celora pentru care poezia e o sărbătoare sufletească.

Învață la școala din satul natal, apoi la Rădăuți ( România) și ulterior, la Liceul Sf.Sava din București. La 12 ani debutează cu versuri în revistă Contemporanul. De mic copil era pasionat de literatură.

La 16 ani, vârsta maturității, revine în satul de baștină. În același an este angajat în funcția de corespondent la ziarul Tinerimea Moldovei. Scrie reportaje, cronici literare, este autorul rubricii Poșta redacției, destinată poeților începători. Publică poezii în diferite ziare și reviste din Chișinău.

La 18 ani este admis la Școala Teatrală  de pe lângă Teatrul academic de  Artă (MXAT) .

Anul de cotitură în destinul lui Emil Loteanu – 1956 – marchează două evenimente definitorii în cariera sa artistică. La 20 de ani, caz unic în literatură moldovenească a timpului, îi apare deja prima plachetă de versuri ,, Zbucium” cu un semnificativ și providențial, semnalând parcă viitoarea sa ascensiune în literatură și în special în cinematografie. În același an susține cu brio examenele la Institutul Unional de Cinematografie din Moscova.

În anii de studenție realizează 3 scurtmetraje – Hora mare (1959), Amintiri din copilărie (1960), Piatră, timp, cântec (1961). Dupa absolvirea institutului (1962) este regizor la Studioul Moldova-film, zece ani mai târziu (1973-1983) – regizor la studioul Mosfilm. Se afirmă, cunoscând o traiectorie vertiginoasă spre culmile artei universale în cele circa 21 de filme, al căror autor este nu doar ca regizor, dar ca scenarist.

Natură energică, voluntară, impulsivă, înzestrată cu un talent artistic deosebit, inconfundabil și de o forță de muncă fenomenală, Emil Loteanu editează anual cărți de versuri, proză, publicistică, scenaristică și realizează în același ritm dur, intens, impetuos filme de ficțiune și scurtmetraje documentare, impunând echipelor de creație un regim disciplinar aproape despotic de căutări, experiențe.

Filmele lui Emil Loteanu cuceresc publicul din Moldova, din U.R.S.S. și din lumea întreagă.

Se întoace în Moldova în 1985. Este ales unanim președinte al Uniunii Cineaștilor (1987-1992). Devine conducător a două promoții de regizori în cadrul Școlii superioare de regie din Moscova, fondator al Asociației experimentale Phoenix-M, autorul emisiunii televizate  Se caută o stea, animatorul publicației de teatru și film Lanterna magică, conducătorul cursului de teatru și film la Institutul de Arte din Chișinău.

Pe parcursul anilor i s-a oferit titlul de Maestru Emerit al Artei din Moldova ( 1969), Artist al Poporului din Federația Rusă (1985), membru de onoare al Academiei Internaționale de film Nica. I s-a acordat Premiul de Stat al Republicii, Ordinul Republicii

La 18 aprilie 2003 se logodește cu o stea și de atunci veghează de sus pasul și gândul fiecărui îndrăgostit de viață până-n maduva oaselor.

 

E crângul îndurerat și mut… 6 noiembrie 2017

 

Moroșon Loredana, eleva clasei a IX-a,

Vicepreședinte al Consiliului  Elevilor, Gimnaziul ,, Emil Loteanu”, s. Clocușna

About rciumac

Check Also

Ce voi face mai departe? — o întrebare tăcută a tinerilor

Cel mai greu este de găsit propriul drum. Unii tineri spun că sunt blocați de …

Добавить комментарий