Home / Cotidian / Europa stimulează prosperitatea satelor din Moldova

Europa stimulează prosperitatea satelor din Moldova

 

GAL «33 de Vaduri» este un parteneriat între reprezentanți activi și cu inițiativă din sectorul antreprenorial, civic și public din 9 localități ai raionului Ocnița. Sunt uniți într-un singur scop – de a contribui la dezvoltarea locală în baza principiilor abordării LEADER. Abordarea LEADER este un instrument european, care sprijină proiectele orientate spre dezvoltarea locală rurală.

Recent, câțiva reprezentanți ai GAL-lui «33 de Vaduri» au participat la Conferința LEADER UE-Moldova ”Creăm prosperitatea rurală pentru oameni” care s-a desfășurat la Chișinău.  Totodată, ocnițenii au avut posibilitatea să participle la Târgul LEADER — Descoperă Moldova Rurală.  La eveniment au fost prezenți oficiali ai Delegației UE în Moldova și ai Comisiei Europene (DGNear, DGAgri), alături de  donatori naționali și internaționali și parteneri de dezvoltare din circa 14 țări împreună cu 30 Grupuri de Acțiune Locală din țara noastră. Scopul principal al evenimentului a fost de a prezenta publicului larg național și european, rezultatele promovării metodei LEADER în Moldova și consolidarea implementării abordării dezvoltării rurale a UE — LEADER în Moldova. Un moment istoric pentru GAL «33 de Vaduri» a fost semnarea Acordul de Parteneriat Teritorial.

GAL «33 de Vaduri» este deacum instituționalizat, spune Mariana Scutelnic din or. Ocnița. GAL-ul creat este o oportunitate pentru dezvoltarea mediului rural, pentru lărgirea pieței de desfacere a produselor locale. GAL-ul 33 de Vaduri a devenit pentru mine ca a doua familie. Ne-am împrietenit cu toții, am devenit mai deschiși, mai sociabili și, cel mai important, simțim dorința de a promova și  identifica bogăția și frumusețea vieții rurale.

Un alt reprezentant al GAL-lui «33 de Vaduri», Andrei Luca susține că formarea GAL-lui a fost o provocare de a se implica într-un proces productiv de lucru în echipă, alături de alți colegi ce sunt cointeresați în valorificarea patrimoniului istoric de pe teritoriul GAL-lui, cât și dezvoltarea și prosperarea localităților noastre.

Împreună cu sotia mea privim cu optimism în viitor și considerăm că GAL-ul «33 de Vaduri» constituie un instrument eficient în atingerea obiectivelor propuse, spune Andrei Luca.

Grație înscrierii în acest proiect, Andrei Luca, alături de alți reprezentanți ai GAL-lui 33 de Vaduri a participat și la Târgul LEADER — Descoperă Moldova Rurală.

Am avut emotii pozitive si am avut oportunitatea de a întâlni oameni cu o “inimă ce arde” pentru Țara noastră. Oameni cu un potențial enorm ce ar putea deschide afaceri prospere peste hotare, căutând o viață mai bună și stabilă pentru familiile lor, dar care, totuși, au hotărit să rămână în RM și se implică la maxim pentru a crea un viitor frumos aici la noi în țară, spune Andrei Luca.

Conferinţa LEADER-UE-Moldova a oferit participanţilor posibilitatea de a-şi împărtăşi experienţa şi de a prelua cele mai bune practice europene de dezvoltare rurală.

Oaspeţii noştri au venit cu intenţia de a face legătura, de a face parteneriate cu GAL-urile din R. Moldova, noi suntem deschişi pentru că avem nevoie de experienţa aceasta care au GAL-uri de peste hotare, pentru că ei sunt deja mai înainte ca noi, dar poate şi noi arătăm rezultatele noastre, a precizat Ana Cerneva, director al Reţelei Naţionale LEADER.
De la lansarea proiectului, în Republica Moldova au fost create 32 de GAL-uri, care au implementat peste 160 de proiecte în diverse domenii.

Membrii GAL-lui «33 de Vaduri» au stabilite și unele priorități, urmate să fie implementate până în anul 2023: dezvoltarea turismului și infrastructurii turistice, modernizarea și diversificarea activităților agricole, protecția mediului și amenajarea teritoriului, promovarea valorilor și tradițiilor locale etc.

Inițiativa de dezvoltare locală este asigurată de către Solidarity FUND PL în Moldova, cu suportul financiar al Polish Aid.

Ludmila Podgurschii

 

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий