Home / Cotidian / Iluminat stradal modern și eficient la Ocnița

Iluminat stradal modern și eficient la Ocnița

Iluminat stradal modern și eficient la Ocnița

Ocnița este printre primul oraș din republică care beneficiază de un nou și inteligent  sistem de iluminat stradal.  Lansarea noului iluminat stradal a avut loc astăzi, 30 noiembrie.  La ceremonia de inaugurare a recepției finale a lucrărilor de iluminat stradal în orașul Ocnița au fost prezente mai multe oficialități, printre care reprezentanți ai Fondului pentru Eficiență Energetică, experți naționali ai Convenției Primarilor, precum și managerul de proiect, Irina Plis. Alături de autoritățile primăriei și alți locuitori ai orașului, la evenimentul dedicat lansării noului sistem de iluminat stradal, a fost prezentă și conducerea raionului.

Orașul Ocnița gestionează acest sistem modern de iluminare a străzilor, cu ajutorul unor tehnologii inteligente și eficiente din punct de vedere energetic, grație implementării proiectului Uniunii Europene„Undă Verde Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”. Proiectul a fost realizat cu suport financiar european, în cadrul Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”. Suma totală a proiectului în orașul Ocnița este de 250 000 Euro, dintre care suma alocată de către Comisia Europeană constituie 200 000 Euro (80%), iar diferența de 50 000 Euro (20%) reprezintă mijloace alocate din bugetului Primăriei orașului Ocnița și al Fondului pentru Eficiență Energetică.

Potrivit lui Victor Romaniuc, viceprimar de Ocnița, în cadrul proiectului, 386 de lămpi vechi au fost înlocuite cu lămpi LED,  eficiente energetic. Au fost iluminate 27 de străzi ale orașului, inclusiv strada centrală, străzi din sectorul locativ, precum și străzi adiacente Gării Feroviare, care reprezintă cartea de vizită a orașului. De asemenea, în proiect au fost incluse puncte de importanţă socială: stația de autobuz, grădina publică, grădinița, drumul de acces către spitalul raional.

Noul sistem inteligent oferă posibilitatea de control la distanță, prin canalele GSM, ceea ce permite profesioniștilor să verifice starea rețelei, să detecteze rapid defecţiunile în sistem și să le repare. Cu ușurință pot fi modificate regimul de lucru și intensitatea fluxului luminos, în funcție de timpul zilei și de traficul pe diferite sectoare de drum, menținând nivelul și calitatea iluminării conform standardelor.

O surpriză pentru public a fost numărul artistic prezentat de către micii artiști ai Casei de Cultură din Orașul Ocnița. Și oaspeții veniți la eveniment, la fel, au avut cadouri pentru toți cei prezenți în sală.

A finalizat evenimentul cu aprinderea oficială a iluminatului stradal în orașul Ocnița.

Proiectul finanțat de UE „Undă Verde Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal” a fost implementat și testat în 2 orașe din republica Moldova – Cantemir și Ocnița.

Reporter EDIT Media

    

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий