Home / Cotidian / Implementarea proiectului “Supraveghere de Vecinătate”

Implementarea proiectului “Supraveghere de Vecinătate”

Implementarea proiectului “Supraveghere de Vecinătate”

NEIGHBORHOOD WATCH – adică Supravegherea de Vecinătate sau: Paza Comunitară este un model econom şi eficient, bazat pe sentimentul de solidaritate comunitară şi ajutor reciproc. Programul este conceput pentru a spori gradul de securitate şi prevenire a infracţionalităţii la nivel de comunitate.
Supravegherea de vecinătate este un parteneriat între poliţie şi cetăţeni. Fiecare membru al comunităţii, indiferent de vîrstă, poate contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii, prin acţiuni de supraveghere şi înştiinţare a organelor de poliţie despre activităţile suspecte.
Supravegherea de vecinătate este o acţiune comună în care se implică vecinii, poliţia, administraţia publică locală şi organizaţiile civice interesate. Este orientată să ajute oamenii să se protejeze pe ei, familiile lor, dar şi vecinii, co-locatarii precum şi bunurile acestora.

????????????????????????????????????
De asemenea Supravegherea de vecinătate urmăreşte să reducă sentimentul de frică, neîncredere, nesiguranţă a băştinaşilor, precum şi să prevină delincvenţa, violenţa de orice fel prin monitorizarea şi raportarea situaţiilor cu caracter suspicios poliţiei şi apropiaţilor, astfel protejîndu-se şi împărtăşind sentimentul de grijă faţă de familie şi ceilalţi membri ai comunităţii
Într-un cadru mai larg, modelul supraveghere comunitară mai este numit „supravegherea infracţionalităţii” sau „supravegherea infracţionalităţii în vecinătate” şi este aplicat de organizaţii civice, care urmăresc prevenirea infracţionalităţii în comunitate.
Supravegherea de vecinătate se bazează pe idea:
„DACĂ VĂD CEVA SUSPECT ATUNCI REACȚIONEZ !”

Obiectivele mişcării de Supraveghere de vecinătate:
Să ajute membrii comunităţii de a se proteja pe ei înşişi şi proprietăţile lor;
Să contribuie la reducerea sentimentului de frică, neîncredere, nesiguranţă a localnicilor, dar şi la prevenirea delincvenţei, violenţei de orice fel, prin monitorizarea şi raportarea situaţiilor cu caracter suspicios, poliţiei şi vecinilor. Astfel se protejează şi împărtăşeşte sentimentul de grijă faţă de familie şi ceilalţi membri ai comunităţii;
Să prevină infracţiunile prin reducerea oportunităţilor de apariţie a acestora;
Să îmbunătățească legăturile dintre poliţie şi comunitate prin încurajarea locuitorilor de a contacta cu secţia locală de poliţie în legătură cu orice activitate suspectă. Să mărească încrederea publică în activităţile poliţiei printr-o mai bună comunicare, consultare, servicii şi feedback faţă de comunităţile locale;
Să îmbunătățească siguranţa comunităţii şi să încurajeze spiritul comunitar;
Să încurajeze comunităţile să adopte o abordare eficientă privind calitatea vieţii prin intermediul parteneriatelor, muncii în echipă şi al bunelor relaţii de vecinătate, care reduc impactul şi teama de infracţiuni.

Pentru înfiinţarea unui sector în zona Dvs., contactaţi secţia locală de poliţie. Colaboratorul de poliţie vă va oferi informaţii referitor la metodele de prevenire a criminalităţii, tipurile de crime săvârşite cel mai frecvent în regiune şi datele de contact ale organizaţiei locale de Supraveghere de vecinătate.
Supravegherea de vecinătate va fi eficientă doar cu participarea activă a tuturor membrilor.
Fiecare comunitate, fiecare cartier, poate înfiinţa un asemenea sector. Un sector poate să cuprindă un grup de case, un bloc locativ, o scară într-un bloc locativ sau o zonă din localitate. Dimensiunile unui sector variază în funcţie de densitatea populaţiei, dar nu mai mult de 30 – 40 case.

Beneficiile creării unui sector de Supraveghere de Vecinătate:
Comunicare eficientă între poliţie şi liderul de sector;
Utilizarea eficientă a timpului poliţiei în susţinerea activităţii sectorului;
Acţiunile sunt concentrate de la existenţa bunelor idei spre soluţionarea problemelor;
Sectorul devine mai atractiv pentru sponsorii locali, este stabilită o abordare profesională;
Acces uşor la alte instituţii şi organizaţii similare;
Utilizarea eficientă a resurselor limitate;
Asigură o putere a cuvîntului în comunicarea cu autorităţile în soluţionarea problemelor locale;
Companiile de asigurare oferă reduceri la servicii pentru regiunile unde sunt create astfel de sectoare.

Informaţii adăugătoare privind proiectul “Supraveghere de Vecinătate” puteţi găsi pe următorul site https://supravegheredevecinatate.wordpress.com/
Persoanele cointeresate de proiectul dat pot contacta Serviciul prevenire al Secţiei securitate publică al IP Ocniţa la nr. de telefon 0(271)23402, unde le vor fi explicate beneficiile şi procedura de creare a sectorului de Supraveghere de Vecinătate.

About Ludmila Podgurschii

Check Also

Din Legislația muncii. Securitatea și sănătatea la locul de muncă – în sectorul agricol

Recent, în satul Hădărăuți, a fost organizat un eveniment de informare a cetățenilor, cu privire …

Добавить комментарий