Home / Cotidian / INTERVIU I Galina SMENTÎNA, medic ginecolog, categorie superioară

INTERVIU I Galina SMENTÎNA, medic ginecolog, categorie superioară

Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin. Sfatul medicului

INTERVIU I Galina SMENTÎNA, medic ginecolog, categorie superioară

Cancerul de col uterin este un ucigaş tăcut, fiind de cele mai multe ori asimptomatic, “silenţios”. Numărul femeilor afectate de această maladie este în creştere, inclusiv şi în raionul Ocniţa. În  republica Moldova zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză. În ultimii cinci ani peste 1500 de femei au fost diagnosticate cu această maladie, iar peste 1000 și-au pierdut viața. Ce este, de fapt, cancerul de col uterin, care sunt simptomele şi cum poate fi prevenit, aflaţi din interviul acordat de medicul Galina SMENTÎNA, în exclusivitate, pentru EDIT-Ocniţa.

  • Ce este cancerul de col uterin?

— Cancerul de col uterin  este o afecţiune severă care în primele stadii ale bolii poate decurge asimptomatic şi, este cauzat de virusul papiloma uman (HPV), un virus cu transmitere sexuală foarte des răspândit. În condiţiile în care virusul intră în celulă şi realizează distrugeri la nivel celular, el poate să dea leziuni precanceroase mergând până la cancerul de col.

— Ce este important să ştim despre această maladie?

— Este important de ştiut că o femeie care face un control anual este puțin probabil să moară de cancer de col uterin, fiind cancerul cel mai ușor de depistat și tratat în faze incipiente, cu posibilitate de vindecare de 100%.  Intervalul de timp scurs între momentul infecţiei şi apariţia cancerului poate fi şi de câtiva ani (10-30). Cele mai multe infecţii se produc la tineri în primii câţiva ani de activitate sexuală. Un control medical efectuat la timp îți poate salva viața.

Care sunt simptomele ce indică prezenţa bolii?

— În stadiile tardive femeile se adresează cu eliminări vaginale urât mirositoare, sângerări şi dureri în timpul contactului sexual.

În stadiile incipiente este fără simptome. Poate fi depistat doar dacă femeia este examinată cu colectarea de celule din colul uterin pentru testarea de laborator, adică screening cervical.

Îngrijorează faptul că mortalitatea provocată de cancerul cervical rămâne înaltă, cauza fiind depistarea în stadii tardive. (Pe ţară – circa 56%; pe raion – 42,8% în 2017).

  • Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?

— Prin prezentarea regulată la medicul ginecolog. Anual. Iar la fiecare 3 ani femeile de la 25 la 61 ani sunt îndemnate să efectueze screeningul colului uterin pentru a preveni îmbolnăvirea și a depistă la timp cancerul cervical. Obiectivul screeningului cervical este de a identifica persoanele din cadrul unei populaţii ţintă asimptomatice, care au leziuni precanceroase, ce pot fi îndepărtate, pentru a preveni dezvoltarea cancerului sau pentru a depista cancerul în stadii incipiente, astfel încât tratamentul să fie început mai devreme cu scop de a reduce îmbolnăvirea şi mortalitatea. Tratamentul formelor incipiente au un rezultat foarte bun.

Maladia poate fi ţinută în frâu, dacă virusul HPV a fost depistat la timp.

  • Ce recomandări aveţi în caz de depistare?

— În caz de depistare a patologiei colului uterin la screengul cervical, femeile sunt rechemate la consultaţie pentru investigaţii suplimentare în dependenţă de caz, cu precizarea diagnosticului şi tratament specializat la nivelul necesar.

Încurajăm şi consiliem aceste femei, care după tratament specializat sunt apte de muncă şi fericite în familie, mai accentuiez încă o dată – la timp şi la formele incipiente.

  • Cum puteţi descrie sănătatea femeilor din raionul Ocniţa, la acest subiect?

— Cu regret, mult stimatele noastre femei au o atitudine uşuratică, referitor la această întrebare. Medicul de familie le dă  îndreptare pentru a susţine un control ginecologic, însă multe femei refuză investigaţia PAP-test (screening), care nu este dureroasă şi foarte importantă în prevenirea cancerului de col uterin.

În total, pe raionul Ocniţa se află la evidenţă 63 femei cu cancer de col uterin. Pe parcursul anului 2017 au fost depistate 7 cazuri, din ele 3 forme tardive.

Cancerul de col uterin în raion este pe locul 4 după cancerul de colon (intestin), glanda mamară (sânilor) şi cancerul bronhopulmonar şi pielii.

  • Sfatul Dvs pentru toate femeile.

— Dragi femei, stimaţi-vă şi iubiţi-vă! Adresaţi-vă îndată la medicul ginecolog în caz de probleme. Programaţi-vă anual un control medical. Cabinetul ginecologic din incinta Centrului de Sănătate Ocniţa are toate condiţiile pentru examinarea Dvs.

Ai grijă de sănătatea ta, femeie!! Controlează-te! Fii sigură că eşti bine!

  • Doamna Galina, Vă mulţumim pentru interviul acordat!

Reporter EDIT Ocniţa

 

P.S. În perioada 28 ianuarie – 3 februarie, în republica Moldova se desfășoară săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Acțiunea a fost lansată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri.

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий