Irina Lisnic, doctor în drept, avocat, membru al Baroului București: Nu legea trebuie să ne învețe să fim buni, să ne oblige sau, paradoxal, să ne împiedice să facem bine
Nu-ți trebuie legi ca să salvezi un om. Pur și simplu o faci. Ține de tine ca om. Nu legile trebuie schimbate, ci mentalitatea noastră…. Nu ne-am civilizat, ci ne-am dezumanizat, iar în momentul de față legea naturii după care trăiesc animalele este mai bună decât «cultura» după care ne guvernăm noi. Și cine ne compune «cultura» ?!
Omul rămâne suma acțiunilor sale, iar faptele bune nu trebuie să fie gesturi fortațe de lege! Irina Lisnic / Postare Facebook, 27.07.2019.
Numele ei este Irina Lesnic (Cucer). S-a născut și a crescut în g. Rediul-Mare, raionul Ocnița, republica Moldova. Spune că, din copilărie, părinții și bunicii au învățat-o să nu arunce pâinea, să nu ia ce nu este al ei, să-i protejeze pe cei mai slabi, să-i respecte pe cei mari, să-și păstreze demnitatea, să viseze, să aibă compasiune și …să citească, să citească mult! Sunt primele lecții de viață, pe care le poartă cu ea, oriunde ar fi. De la vârsta de 16 ani a plecat din sat. În prezent, locuiește în România. Are 36 de ani. Este doctor în drept, avocat, membru al Baroului București.
Aici, în București, l-am întâlnit pe Maestrul, Conf. Dr. Av. Gheorghe Gheorghiu, căruia îi datorez mult din ceea ce sunt. Am o familie minunată și puternică care mă susține mult în tot ceea ce fac, am prieteni și lucrez cu și pentru oameni minunați de la care învăț în fiecare zi. Împreună cu câțiva dintre ei a fost posibilă înființarea Asociației Seneca a carui scop principal este să ajutăm oamenii și mediul înconjurător, ocazie cu care am descoperit, din nou, că fericirea are definiția dăruirii, spune Irina.
- De ce crezi că nu Legile trebuie schimbate, ci mentalitatea omului ? Mă refer la postarea ta de pe facebook
Postarea la care vă referiți viza o situație în care a fost răpită o fată care nu a putut fi salvată, vina fiind dată pe legislatia deficitară. Mai exact, nu s-a intrat în casa suspectului decât la 6 dimineața, motivat că așa prevede legea – perchezițiile domiciliare se fac în intervalul 06.00-22.00. Nu era adevărat, întrucât existau exceptii prevazute atât de Constituția României, cat și de Codul de Procedură Penală, care permiteau polițiștilor pătrunderea oricând, chiar și fară mandat, în locuința suspectului, în acest caz grav. S-a intervenit, însa, târziu și fata nu a fost găsită, doar rămășite umane.
Or, acest eșec devastator poate fi pus pe seama obligatiei de a respecta o lege ?! Sau este, de fapt, efectul dezumanizarii ?!
Nici o lege, fie ea bună sau rea, sau lipsa ei, nici o circumstanță nefastă nu pot servi ca o scuză a comportamentului de a nu salva o viață de om. Nici o scuză și nici o dezvinuire a lipsei de angajament nu sunt admise pe tărâm moral. Orice formă de relegare a responsabilității față de aproapele tău este o manifestare de rea credință.
Putem avea cele mai bune legi și tot degeaba, pentru că oamenii sunt cei care iau decizii, nu legile!
Deci, avem imperioasa nevoie să ne resetăm mentalitatea bolnavă de egoism, setată doar pe urmărirea binelui personal și pe propria supraviețuire și conservare. Trăim doar pentru noi și asta se observă în tot ceea ce facem zi de zi … Unde este spiritul civic? Fără etică și morală, fără bun simț, fără responsabilitate, fără curaj cu asumare, fără implicare și meritocrație, chiar și cu legi, efectele vor fi devastatoare !
- Mentalitatea poate fi schimbată?
Poate. Prin educație !!! Să învățăm să ne pese de alții și să fim conectați la suferințele și nevoile celor din jur. Să învățăm că orice act sau intenție înfăptuită produce o consecință! Să învățăm că neimpilicarea și nepăsarea nu este o alegere bună! Să nu așteptăm legi care să ne spună ce este bine și ce este rău, să nu ne ascundem în spatele legilor, ci să sădim adânc în noi principii și valori morale și să ne educăm o conștiință exigentă! Să nu credem cu naivitate în legi care nu ne ajută sau nu ne protejează!
Marea provocare rămâne să trezim interesul oamenilor față de moralitate, sa le dăm motive să fie morali! Să ne convingem pe noi înșine că moralitatea este în esență un act de progres, este un drept de a ne desăvârși, de a da valență libertății noastre umane de a alege iubirea și binele în toate formele sale! De a înțelege că morala reprezintă nucleul omenescului din noi!
- Soluția de a trăi mai bine, care-i ?
În primul rând, trebuie să-i faci pe oameni să creadă în legi, să vrea să le respecte. Aici este problema! Legile nu pot să functioneze, chiar bune fiind, dacă sunt aplicate de incompetenți, corupti, nepăsători, neimplicați sau nu sunt respectate. Iar incompetența, corupția și nepăsarea ucid !!!
Știți ce spunea marele filosof antic Platon? “Oamenii buni nu au nevoie de legi care să le spună să se comporte responsabil, pe când oamenii răi vor găsi o cale prin care să ocolească legile.”
Avem nevoie, în primul rând, să cultivăm în noi, la nivel de crez și virtute, să fim buni și să facem bine. Acesta este orizontul moral căruia, la nivel instinctiv și emoțional, să-i fie subordonate, toate faptele și deciziile individuale. Nu legea trebuie să ne învețe, să ne oblige sau, paradoxal, să ne impiedice să fim buni (ca în cazul descris mai sus), să facem bine, ci crezul nostru launtric, principiile noastre morale, convingerile noastre launtrice, iar conștiința noastră să ne judece pentru asta. Exigența de a fi moral și de a sluji binele se impune, în primul rând, ca o responsabilitate a noastră față de noi însine și față de ceilalți, și nu ca o răspundere a noastră în fața unei autorități supreme.
Practic, a fi moral înseamnă să faci ceea ce știi că trebuie să faci sau ce îți dictează conștiința. În cazul descris mai sus, nu legea a lipsit sau a încurcat, ci moralitatea, respectiv dispoziția și voința unei ființe raționale de a acționa din datorie morală!
- Deci, reconstrucția unei lumi mai bine este posibilă, în viziunea ta ?
Reconstrucția unei lumi mai bune nu poate fi făcută decât prin desființarea societății de consum, a adevărurilor necercetate sau induse, a presiunilor și comenzilor exterioare, al nepasării, al individualismului exacerbat, a relei voințe, a hoției, a mafiei politice, a nerușinării și al raționalității egoiste.
- Cum vezi Moldova când revii la părinți ?
Acasă ajung rar, poate de două sau trei ori pe an, spre rușinea mea, dar îmi tot propun să găsesc o soluție să ajung mai des. …Capitala nepăsătoare, mai aerisită, opulentă și parcă ruptă de realitatea celeilalte părti a țări… Drumurile sunt stricate, școala — mai mică cu copii foarte puțini, spitalul neputincios și libraria distrusă. Nu mai există organizațiile care ofereau locuri de muncă pentru oamenii din sat. Satul trist și gol, cu puțini oameni, îmbătrâniți prematur de nejunsuri, neputință și resemnare și tinerii confuzi în căutarea permanentă a unei surse de venit. Nu mai există nici magazinul de la care cumpăram pâinea pe care o mâncam pe jumătate până ajungeam acasă! 🙂 Pământurile sunt lucrate de “lideri” cu multe erbicide și pesticide, cu mașinarii sofisticate… și nu mai vezi oameni pe dealuri ca pe vremuri… Din punctul meu de vedere, Oamenii care au ales să rămână în Moldova sunt eroi !!!
…Anul acesta am avut revederea după 20 ani de la terminarea liceului “Grinauti-Moldova” și m-a impresionat mult, atât modul în care am fost așteptați și primiți de către Directorul Școlii, Prima Învățătoare, Diriginta noastră și Profesori, dar și modul în care Dascălii noștri rezistă în ciuda greutăților și neajunsurilor.
- Care ar fi îndemnul tău pentru o lume mai bună ?
Să educam în noi solidaritate și angajament comun. Lecția crestină a iubirii aproapelui rămâne valabilă, pentru că Dumnezeu nu a murit! Trebuie să rămânem fideli propriei naturi, să ne educăm, să ne autodepășim, să nu fim prizonierii ideilor “servite” și să nu lăsăm pe alții să gândească în locul nostru, iar noi să primim totul de a gata fără să punem la o îndoială rezonabilă. Să nu uităm că legile sunt făcute de Puterea Legislativă din Stat, iar asta înseamnă ca depind de calitatea și integritatea Parlamentarilor! Să redobândim spiritul civic!!! Pentru că binele comun poate fi infăptuit cu dreptate, curaj, implicare și prudență. Poate fi atins prin valori precum virtutea, demnitatea umană, solidaritatea, empatia, compasiune, loialitate, onestitate, conștiință, datoria morală, altruism, dreptate, adevar, onorabilitate și neprihănire.
- Irina, îți mulțumim pentru interviul acordat, în exlusivitate, pentru EDIT Media!
Ludmila Podgurschii