” O casă protejată – O viață salvată” la Hădărăuți și Corestăuți
Campania Naţională „O casă protejată, o viaţă salvată”, continuă în raionul Ocniţa. De această dată, pompierii şi salvatorii secţiei Situaţii Excepţionale Ocniţa au instalat detectoare autonome de fum în mai multe case din satul Hădărăuți și Corestăuți.
În colaborare cu autoritățile locale și asistenții sociali, angajații secției Situații Excepționale au instalat 10 detectoare în satul Hădărăuți și 20 – în satul Corestăuți. Detectoarele de fum au fost instalate în casele persoanelor social vulnerabile, vârstă înaintată, cu mulți copii. Cu scopul de prevenire a incendiilor în locuințe, au fost instruite circa 50 de persoane din fiecare localitate.
Potrivit datelor oferite de Alexandru VACARI, şef SSE Ocniţa, de la începutul anului 2018, pe teritoriul raionului Ocniţa au fost înregistrate 17 incendii, în rezultatul cărora a decedat 1 persoană. În aceeași perioadă, în țară s-au produs 1610 incendii, în urma cărora au decedat 113 persoane, dintre care 6 copii.
POMPIERII ȘI SALVATORII DIN OCNIȚA VIN CU URMĂTOARELE RECOMANDĂRI:
- Nu lăsaţi fără supraveghere focul, aragazul aprins, aparatele electrice de uz casnic conectatate în reţeaua electrică;
- În panourile electrice de siguranţă folosiţi numai siguranţe calibrate;
- Nu vă folosiţi de foc deschis în spaţiile de acoperiş, subsoluri, şoproane;
- Nu aprindeţi ruguri în apropierea construcţiilor;
- Nu permiteţi jocul copiilor cu focul, este deosebit de periculos de a lăsa singuri,fără supraveghere în casă sau apartament copii minori. Ascundeţi de ei chibritele, nu încredinţati copiilor de a supraveghea dispozitivele de încălzit, aragazele şi cuptoarele electrice;
- Evitaţi fumatul în încăperi. Fiţi atenţi în timpul fumatului, nu vă culcaţi cu ţigara aprinsă în pe pat, ţineţi minte, că ţigara fumată în pat şi în stare de ebrietate este moarte sigură;
- Cu produsele chimice urmează să fiţi atenţi. Ele trebuie să fie păstrate, de regulă, în locuri ferite de temperaturi înalte şi foc deschis,la o distanţă nu mai puţin de un metru de la dispozitivele de încălzire.
- Este strict interzis de a spăla podelele cu benzină sau alte lichide uşor inflamabile
- Deosebit de periculoase sunt aerozolurile, dizolvanţii, loţiunile, lacurile. În timpul contactului cu focul ele pot produce incendiu sau chiar explozie.
Abaterea de la aceste norme deseori contribuie nu numai la producerea unui incendiu, dar şi la decesul atât al maturilor, cât şi a copiilor.
În caz de incendiu anunţaţi serviciul de pompieri şi salvatori la tel. 112 indicaţi adresa corectă şi interveniţi la stingere
Campania Națională „O casă protejată, o viață salvată” a fost iniţiată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI. În raionul Ocnița, primele 52 detectoare au fost instalate în comuna Lipnic.
EDIT Media