Home / Cotidian / Opinii despre vaccinul anti COVID-19. Vocea ocnițenilor de peste hotarele republicii Moldova

Opinii despre vaccinul anti COVID-19. Vocea ocnițenilor de peste hotarele republicii Moldova

Aflându-mă în Israel în perioada de pandemie, la fel ca întreg globul pământesc, am trecut şi trecem prin perioada foarte grea cu restricții aspre şi reguli dure, care persistă şi în prezent. Guvernarea statului Israiel, a fost dură pe toată perioada de pandemie, şi în prezent căile aeriene sunt închise şi revenirea la modul normal de viață va dura încă o perioadă desltul de lungă. Este un control strict în ce constă deplasarea cetățenilor purtatori şi contaminați cu virusul COVID-19 pe teritoriul țării. Personal am stat în carantină din cauza că undeva am mers sau am stat alături de cineva contaminat (destul e o perioadă de 10 min.) Totul se verifică prin o aplicație de pe smartphone. Nerespectarea regimului de autoizolare este sancționată cu o amendă de 1250€. Dorința de ami revedea familia, mama şi rudele, şi având acea mare şansă de a mă imuniza printre primele rânduri ale populației din statul Israil, am facut-o fără să stau mult pe gânduri. Am absolută încredere în rezultatul vaccinarii! Israelul a încheiat acordul cu companiile americane PFIZER şi MODERNA, pentru a primi cantitatea necesară de vaccinuri, pentru imunizarea populația țării şi a celor migranți ce muncesc pe teritoriul statului( chiar şi ilegal).

Programul de imunizare contra COVID-19, cu denumirea»Revenirea la viață» a luat start cu mare succes şi cu rezultate foarte bune. Am mers să primesc prima doză de vaccinare la ora, ziua și punctul de vaccinare după alegere, având în vedere locul de trai. În datele personale de la Ministerul Sănătații, sa indicat, doza, seria, mâna la care s-a aplicat vaccina, ziua, ora. Atunci pe loc a fost stabilită ziua pentru a primi a doua doză de vaccin. După ce am fost vaccinată, nu am părasit locul de vaccinare timp de 15 minute, pentru în caz de reacții alergice sau efecte secundare, să pot primi ajutorul medical necesar.

 În ce priveşte efectele secundare postvaccinare, pot să spun că au decurs după prima doză doar cu o durere suportabilă în regiunea aplicării vaccinului şi ceva dureri de cap. După a doua doză am avut timp de o zi dureri în articulații şi musculare, dureri de cap, oboseală, care le-am diminuat cu spazmolitice. Vreau să adaug că persoanele cu vârstă înaintată prima doză o suportă mai greu şi a doua cu mult mai uşor. În schimb, pentru persoanele mai tinere perioada post vaccinare decurge cu simtome mai pronunțate după a doua doză( la fiecare persoană invidual).

Au trecut deja 10 zile după ce am primit cea de a doua doză de vaccin. Ma simt foarte bine! Am primit certificatul de imunizare (vremelnic) în zilele apropiate o să primesc originalul, care mă eliberează de multe restricții şi chiar pot călatori peste hotarele țării, fără de a sta în carantină. Imunizarea nu ma eliberat de necesarul de a purta mască pentu nu a transmite virusul la persoanele contaminate la cele nevaccinate.

Vreau să adaug că până la ziua de azi, 8 februarie, în statul Israel, prima doză de vaccin contra COVID-19 au primt-o peste 3,5 mln de cetățeni, a doua doză deja 2 mln 250mii de cetățeni. Persoanele care deja au suportat virusul COVID-19 ( circa 500 mii de cetățeni), nu au nevoie pentru a primi vaccinul contra COVID-19.

Cea mai mare dorință la moment este ca şi pe teritoruil Republicii Moldova să înceapă cu succes imunizarea populației (la dorință).  Îmi doresc ca familia şi persoanele dragi să le regăsesc sănatoase şi să uităm pentru totdeauna de această perioadă de pandemie, să revenim la viața de înainte. Peroada când nu aveam frică să ne apropiam de o persoană, când zîmbetul nu îl ascundeam sub mască!

Vă doresc linişte şi pace! Aveți grijă de voi şi de cei din jur!

Larisa Iațco, originară din raionul Ocnița, lucrător medical

 

About rciumac

Check Also

Primăria orașului Ocnița  Aviz Concurs   I etapă

Primăria orașului Ocnița  Aviz Concurs   I etapă Primăria orașului  Ocnița anunță membrii comisiei și candidații …

Добавить комментарий