Home / Cotidian / Profesor înseamnă…

Profesor înseamnă…

  Misiunea pedagogului nu e de a fi un simplu transmiţător de cunoştinţe, ci cultivarea interesului şi necesităţii de a învăţa

  1. A fi pedagog în opinia mea nu înseamnă a sta în spatele catedrei, ci printre elevi. Mai mult, înseamnă să-i iubeşti şi să le oferi aceeaşi afecţiune pe care o împărtăşeşti copilului tău, pentru că, cred din toată inima: profesorul este ca un părinte pentru elevii săi. In anii de şcoală copilul nu se desprinde total de chipul mamei. Deacea profesorul este cel care îi oferă ocrotire şi susţinere părintească. De aceea, eu, ca profesor, mă simt enorm de norocoasă să am atât de mulţi copii şi îi privesc pe toţi ca pe o binecuvântare, exact aşa cum o mamă se uită la copiii ei.

2.Încă în clasele primare am fost întrebată:

— Ce vrei să te faci când vei fi mare?
— Învăţător.
— De ce?
— Pentru că în felul acesta pot face ca oamenii să fie aşa cum eu nu am fost niciodată. Pentru că doar aşa voi putea să-mi depăşesc limitele. Pentru că doar formându-i pe alţii voi reuşi să mă formez, de fapt, pe mine.

Ca profesor, am văzut singura cale prin care pot ajunge la nivelul de înţelepciune pe care mi-am dorit mereu să-l ating. Da, de acord: sunt profesor, deci trebuie ca elevii mei să ştie ce înseamnă substanţa, care sunt organele plantelor şi animalelor, dar oare asta înseamnă tot ?..

Meseria aceasta, fără doar şi poate, este o meserie pe care nu ai voie să o practici decât dacă eşti plin de iubire, decât dacă adori să dăruieşti tot ce ai doar ca să îl vezi că zâmbeşte pe copilul care îşi pune toată încrederea în tine. Toate speranţele unui copil stau în puterea de dăruire a profesorului care îl pregăteşte pentru viaţă. Il invata nu numai chimie sau fizică, ci şi cum să gândească, cum să se comporte, cum să devină un om deplin.

Meditând asupra drumului pe care mi l-am ales, am ajuns în faţa unei alte convingeri: profesorul este ca un gradinar. Totul depinde însă de grădinar, nu-i aşa?

Important este felul în care acesta a avut grijă ca florile sale să se dezvolte armonios şi să ajungă nişte flori minunate. Asta îmi doresc şi eu de la copiii mei: să înflorească sub atingerea ploii mele de dragoste. Să fii profesor înseamnă să ştii să iubeşti!

  1. Timpul se scurge mult prea repede. Muncim ore în şir, alergăm după lucruri inutile şi uităm că totul are un sfârşit…Uităm să ne bucurăm de viaţă, să ne preţuim sănătatea.uităm să petrecem timpul cu oamenii dragi…Deaceea în această zi specială – Ziua profesorului vreau să Vă doresc dragi colegi, stimaţi dascăli, bucurie, sănătate, putere, răbdare, dar şi inspiraţie, energie nelimitată, respect şi dragoste enormă din partea foştilor şi actualilor elevi.

Dascălul este ca o lumânare care se stinge luminând pe alţii.

Este un privelegiu să poţi modela suflete de oameni.

Ziua profesională este prilejul de a ne bucura de menirea pe care o avem pe acest pământ.

La mulţi ani, de ziua profesorului !

 

Bodiu Liliana, profesoară, gimnaziul Gîrbova

About rciumac

Check Also

S-au stins luminile din bradul de Crăciun al raionului Ocnița. Cum s-a încheiat Festivalul tradițiilor și obiceiurilor sărbătorilor de iarnă

Добавить комментарий