Programul de stat pentru delimitarea bunurilor imobile și a terenurilor proprietăților publice a fost lansat la Ocnița.
Programul de delimitare a bunurilor imobile a fost lansat astăzi la Ocnița. În cadrul evenimentului, reprezentanții autorităților publice din raionul Ocnița au fost informați despre procedura de delimitare a bunurilor imobile. Evenimentul este o provocare nouă în implementarea Legii cu privire la delimitarea proprietății publice.
Odată cu demararea acestui program, se va face o claritate — unde și a cui proprietate se află, susține Directorul General al Agenției Proprietății publice, Vladimir Baldovici.
“Suntem pregătiți și avem susținerea partenerilor de dezvoltare pentru realizarea acestui program, astfel încât să protejăm și să valorificăm bunurile proprietate publică cât mai eficient. Ocnița este primul raion pilot unde începem să implementăm acest program complex de delimitare a bunurilor imobile și cred că în scurt timp, prin efort comun, vom obține rezultate concrete”, a mai spus Vladimir Baldovici.
Până la finele anului 2023, toate bunurile imobile, inclusiv terenurile proprietate publică a statului vor fi delimitate în funcție de apartenentă și domenii și vor fi înregistrate în registrul bunurilor imobile.
Potrivit organizatorilor acestui eveniment, delimitarea proprietății publice începe de la Ocnița, grație gradului înalt de pregătire și de conștientizare a importanței acestui Program.
Marcel Postolache, șef serviciu /registrator-șef serviciul cadastral teritorial Ocnița spune că acest Program e spre beneficiul cetățenilor și dezvoltarea localităților pentru a avea o claritate în proprietate. După lucrările de delimitare va urma și procedura de înregistrare a bunurilor.
Adelina Carabeț , șef serviciul relații funciare și cadastru a CR Ocnița susține că multe primării din raionul Ocnița au început singuri a face această inventariere a bunurilor imobile, necesară pentru delimitarea proprietății publice. «Sunt foarte bucuroasă că Ocnița e primul raion pilot care va testa acest Program. Astfel, se va corecta erorile, planul cartografic, material, stabilirea hotarelor, stabilirea hotarelor intravilanului localității, stabilirea hotarului raionului cu republica Ucraina — sunt multe probleme».
Delimitarea și înregistrarea proprietăți publice – este o procedură demult așteptată și de primari, pentru a fi implementată.
Valeriu Scutelnic, primar de Bîrnova a menționat că delimitarea proprietății publice și private este o necesitate. «Din motivul că nu avem claritate în delimitări, am ajuns că administrația public de nivelul I și II, precum și statul – avem litigii de judecată, administrația nu-și poate asuma impozitatea…e un haos. Să ne implicăm cu toții, ca în termen scurt să trecem programul pilot».
Potrivit Comunicatului de presă a APP, în urma acestui proces vor fi stabilite hotarele proprietății publice, vor fi identificate cazurile de înstrăinare ilicită a terenurilor și erorile comise în cadrul elaborării proiectelor de organizare a teritoriului. De asemenea, vor fi actualizate hotarele administrativ-teritoriale, care uneori generau divergențe între datele cadastrale și situația din teren. Ca urmare a implementării programului dat, autoritățile centrale și locale vor dispune de un sistem informaţional modern pentru evidența și actualizarea datelor cadastrale.
Programul de înregistrare a bunurilor imobile, inclusiv proprietate privată va fi realizat în baza unui Acord de finanțare în sumă de 30,1 milioane de euro semnat de Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare parte a Grupului Băncii Mondiale, care a intrat în vigoare la data de 14 ianuarie 2019.
EDIT Media