Home / Cotidian / Reflecții ocnițene despre Independență

Reflecții ocnițene despre Independență

Data de 27 august este o zi cu roșu în calendarul Republicii Moldova, o zi care a devenit sărbătoare națională , ziua când a fost adoptată Declarația de Independență față de Uniunea Sovietică. Astfel, timp de 28 de ani, Republica Moldova este un stat suveran și independent.  În fiecare an această sarbătoare este una auzită, una celebrată frumos în fiecare localitate a țării, una care răscolește trecutul și prinde semnificație pentru noile generații.

Cu ocazia acestei zile, echipa Edit Media a hotărât să organizeze un sondaj la nivel local pentru a vedea cum variază importanța acestei zile de la o categorie de vârsta la alta și, ce semnificație are pentru fiecare dintre aceștia. Unele răspunsuri au fost surprinzătoare, altele informative și pline de emoții, astfel părerile variază între păsare și indiferență, cu declin spre insuficientă informație despre această Zi.

Cea mai bună introducere istorică, cei care au vorbit cu lacrimi în ochi, cu multe emoții, cei a căror ani de tinerețe reprezintă trecutul nostru și mândria noastră sunt oamenii cu experiență de viață, în special, cu vârsta între 50-70 de ani.  „Am luptat foarte mult pentru Independență, iar această zi este o mare sărbătoare până în ziua de azi, nu îmi petrec ziua de naștere cu atât de multă fericire cum Ziua Independenței a Republicii Moldova”. O altă opinie  – În acești 28 de ani de independență, ne-au hrănit și ne hrănesc cu iluzii cei care mențin acest sistem, acest stat pentru a se îmbogăți un grup restâns de persoane. N-am izbutit să doborîm sistemul condus de tâlhari, excroci și a reveni la normalitate. Există numai o singură cale să scăpăm de el — Unire cu Țara-mamă România, această părere aparține fostului deputat în Parlamentul republicii Moldova, Valentin Chilat Cornaci din Bîrnova.

Proclamarea Independenței statului nostru a fost posibilă în urma puciului eșuat de la Moscova, organizat de un grup de demnitari comuniști radicali. După convocarea Adunării Naționale,  Parlamentul de la Chișinău a votat Declarația de Independență care prevedea, printre altele, detașarea de Uniunea Sovietică și trezirea conștiinței naționale.

O altă categorie de persoane o reprezintă cei între 30 și 50 de ani, cei care privesc deja cu un ochi critic situația actuală și toate evenimentele întâmplate, o mare parte și-au manifestat indignarea modului în care este tratată această zi și au afirmat că din Independența obținută 28 de ani în urmă a rămas doar scheletul și numele de Independență „Nu se simte Independență și democrație în această țară, mă doare sufletul când văd situația actuală”; ,,Am luptat atât pentru Independență, însă nu se simte libertatea. Toți vrem ca copiii noștri să fie bine informați și să le pese de acestă țară, însă nu are de unde când văd ceea ce se petrece aici”. Dincolo de aceste aspecte, sărbătoarea respectivă trebuie tratată cu seriozitate și mai multă păsare, motivul de fericire trebuie să fie în strânsă legătură și cu cel de mulțumire și conștientizare că avem format un stat, o națiune și o limbă, trebuie să prosperăm pentru aceasta și să luptăm pentru ceva mai bun, pentru noi, pentru independență, care nu ni s-a dat foarte ușor. „În primul rând, Ziua Independenței, este ziua nașterii unui stat! Este ziua care oferă posibilitatea unei comunități de a se manifesta, de a se dezvolta și de a-și pune bazele proprii. Dacă vorbim despre 27 august — sărbătoarea națională, Ziua Independenții, metoda de sărbătorire aș face-o după un scenariu anume: 1. Cinstirea deputaților din Parlamentul Independenței; 2. Difuzarea secvențelor de la Marea Adunare Națională; 3. Aș aduce la cunoștință noilor generații, cât a costat Independența. Această sărbătoare trebuie tratată nu ca un motiv de distracție, ar trebui să fie o sărbătoare cu spirit divin, cu slujbe la biserici, cu pomeniri, cu mulțumiri și rugăciuni. Ceea ce se întâmplă astăzi în societate, nici pe departe nu este Independență, este o mimare, fiindcă din 1991 încoace, adevărații ani de independență au fost primii trei, după care s-au început a încuiba grupările care s-au opus acestor mișcări naționale. Sunt încă multe de spus și de punctat, însă, spun sigur, ne ajunge 28 de ani de tranziție, ne ajunge mimare!” — și-a exprimat opinia Ion Creangă, funcționar public, Consiliul Raional Ocnița.

Pentru unii tineri din orașul Ocnița această sărbătoare este un motiv de bucurie, însă nu din cauza celor atinse 28 de ani în urmă, ci din cauza etalonului pe care îl poartă aceată zi și spiritul de sărbătoare care poate fi simțit „Sincer să fiu, pentru mine ziua Independenței este un alt motiv de a ieși din casă, datorită concertului organizat, de a mă reîntâlni cu mulți prieteni din alte localități și de a petrece ultimele momente ale verii nemaipomenit”. Mulți dintre viitorul țării (tineret) au dat Răspunsuri seci, lipsite de substanță. Poate ar fi bine ca  pasiunea necesară față de istoria neamului în care ne avem rădăcinile, să fie extrasă în egală măsură din educația de acasă, mediu și școală.  Alții însă, considerabil mai puțini, au în suflete acea dragoste de țară, de casă, astfel încât semnificația acestei zile este una cu o anumită intensitate „Eu văd Ocnița ca pe un oraș verde și plin de oameni luminați. Independența l-a înfrumusețat cu numele acesta frumos, oferindu-i o nouă imagine în statut. Ocnița la 28 de ani de Independență arată precum o cunună de flori pentru locuitori, iar fiecare cetățean ocupă un loc special în ea.” , spune Andreea Goroh, elevă.

Încă din perioada în care copiii sunt dornici  să cunoscă, să înțeleagă inexplicabilul pentru ei, trebuie să le fie oferit minimul de informație care să poată să fie dezvoltat mai apoi, curiozitățile acestora nu tebuie să fie neglijate. Astfel încât despre Independență mi-a putut vorbi o fetiță de 5 anișori „Mama mi-a zis că Independența înseamnă liberate”. Chiar și din acesta informație mai apoi vor apărea nenumărate semne de întrebare la care deja copilul singur va cauta răspunsuri și va zice „Mama, dar tu știai…?”

Proclamarea Independenței Republicii Moldova a fost un imperativ al timpului, însă nevoia actuală este de menținere veșnic vie ziua de 27 august 1991 și, de a cunoaște ce a presupus ea, ce trebuie să prețuim astăzi.

Olga Scripnic, reporter voluntar, EDIT Media

P.S. Declarația de Independență a republicii Moldova a fost adoptată și semnată de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.

 

 

About rciumac

Check Also

În dependență de alegerile pe care le facem în această viață, ni se conturează întreg parcursul nostru existențial

Eugenia Bogatu, conferențiar, doctor în filosofie: În dependență de alegerile pe care le facem în …

Добавить комментарий