Home / Cotidian / Șezătoarea ,,La o vorbă, la un sfat…”

Șezătoarea ,,La o vorbă, la un sfat…”

Șezătoarea ,,La o vorbă, la un sfat…”

,,Cine nu are bătrîni să-și cumpere”

Bătrînii noștri într-adevăr au o experiență bogată de viață, au trecut prin multe, merită tot respectul nostru și trebuie să-i prețuim.Ei au știut să muncească pe cîmp, pe ogor.Pe toate le făceau cu drag și cu dor.Chiar și cînd se odihneau la șezătoare și atunci munceau.

 

SAM_4679

Mulți bătrîni, însă, au tendința de a se simți acum neputincioși și singuri, motiv pentru care ei au nevoie de un sprijin.

Astfel, la data de 31 martie, la Gîrbova, în incinta primăriei, s-a desfășurat o sărbătoare de suflet — o șezătoare, la care au fost invitate 20 de persoane singuratice. Inițiatorii acestei activități au fost lucrătorii sociali din localitate: Gadîmba Irina și Lungu Emilia cu susținerea primarului de Gîrbova, domnul Seinic Iurie. La organizare au contribuit și agenții economici: Diana Cerneţchi,  Alexandru Frumusachi, Iurie Bodiu.

 

SAM_4949

Scopul acestei activități a fost de a le îndulci viața, de a-i face să uite de griji și de nevoi. Șezătoarea se încadrează în șirul de acțiuni ale lucrătorilor sociali de incluziune a persoanelor în etate singuratice, de reducere a marginalizării lor de către membrii familiei și societății.

SAM_4962

În ospeție la bătrinii adunați au venit copiii de la grădinița ,,Romanița” însoțiți de educătoarea Casian Ludmila. Ei, împreună cu doamnele Irina și Emilia, conform obiceiului străbun, au cîntat și recitat în fața celor prezenți. Părinții au venit și ei să-i susțină și să-și admire odraslele.

SAM_4799

La șezătoare au mai asistat: primarul din localitate — Seinic Iurie, doamna Stela Cerap Șef SISD Ocnița, asistenții sociali: Lealea Rusnac și Galina Stratulat.

Cu un cuvînt de salut a venit domnul primar care a reiterat că lucrătorii sociali și primăria vor depune efort și în continuare pentru a îmbunătăți asistența persoanelor în etate singuratice. „…Cu toate că traversăm timpuri grele nu-i perdem din vizor pe bătrînii noștri, ne străduim să-i ajutăm după posibilități, cînd material, cînd cu un cuvînt bun și o susținere morală”, menţionase d-lui.

Lucrătorii sociali au o colaborare strînsă și cu Oficiul Medicului de familie a localității Gîrbova, în persoana doamnei Seinic Aurelia — medic de familie. Doamna doctor este foarte receptivă la problemele de sănătate ale bătrînilor. Aceste persoane se bucură de prescrierea medicamentelor compensate, li se acordă servicii medicale calitative, de cîte ori e nevoie sînt vizitate de către medicul de familie, cît șe de asistentele medicale la domiciliu.

Au mai adăugat că se atestează o conlucrare productivă și o susținere permanentă din partea organului de asistență socială a raionului Ocnița. Problemele persoanelor în vîrstă sînt soluționate operativ și cu responsabilitate.

Șezătoarea a continuat cu un program de cîntece populare interpretate de către doamnele Irina și Emilia, fiind acompaniate de domnul Ion Gorceac. Nu au lipsit nici scenetele umoristice prezentate de către Maria Nacu și Emilia Lungu. Buna dispoziție a fost întregită de tradiționalele plăcinte și un vin alb moldovenesc.

 

SAM_4930

Cu un cuvînt de mulțumire pentru lucrătorii sociali a venit și doamna Guțu Aurelia, fostă învățătoare, actualmente pensionară. Aceste doamne pe orice timp, de-i vară sau iarnă își fac datoria vizitîndu-i pe cei singuratici, oferindu-le cînd un ajutor, cînd o vorbă bună.A mai ținut să mulțumească și domnului primar pentru ajutor și susținere.

SAM_4931

Șezătoarea și-a atins scopul preconizat: a mai adus un zîmbet pe fața bătrînilor noștri, le-a mai redus din tristețe și amărăciune.

Respectă-i pe cei bătrîni, acum cînd ești tînăr.Respectă-i pe cei neajutorați, acum cînd ești puternic.Pentru că într-o zi, tu vei fi bătrîn și neajutorat.

Iubiți-vă bătrînii! Nu din datorie, ci pentru că prin contribuția și sacrificiile lor ați ajuns unde sunteți.

Liliana Bodiu, s. Gîrbova

 

SAM_4974 SAM_4998 SAM_4960 SAM_4918 SAM_4913 SAM_4865 SAM_4799 SAM_4791 SAM_4693

 

About rciumac

Check Also

O discuție de suflet cu legendarul Denis VIERU, lider mondial la judo

  — Ce stă în spatele succesului unui sportiv desăvârșit, precum Dvs? — La general, …

Добавить комментарий