Home / Cotidian / «Tezaurul Națiunii — făclie luminoasă a neamului» — șezătoare în satul Lipnic!

«Tezaurul Națiunii — făclie luminoasă a neamului» — șezătoare în satul Lipnic!

«Tezaurul Națiunii — făclie luminoasă a neamului» — șezătoare în satul Lipnic! 

Șezătoarea cu genericul «Tezaurul Națiunii — făclie luminoasă a neamului» a fost organizată în satul Lipnic, raionul Ocnița.  Evenimentul s-a desfășurat în incinta Căminului de Cultură și, a fost dedicat Sfântului Andrei.  Iniţiativa de a reînvia tradiţiile străvechi aparţine Mariei CEBOTARI, baștinașa satului Lipnic, președinta Organizației Locale a Oamenilor în etate a PDM.  Organizatoarea a decis  să readucă în scenă datinile strămoșești, folclorul autentic și, bucatele tradiționale din care au gustat absolut toți oaspeții veniți la șezătoare.

Sărbătoarea a demarat cu serviciul divin susținut de părintele Ion, slujitor al bisericii din localitate. Evenimentul a adunat locuitori din mai multe sate. La șezătoare au venit oameni de toate vârstele. Pentru ei, în scenă au fost aduse multe obiceiuri tradiționale, inclusiv cântece populare și dansuri tradiționale.

Pentru a nu se pierde tradiţia şi a se reînvia unele obiceiuri uitate, organizatorii acestei șezători s-au străduit, prin implicarea tinerei generații, să aducă în scenă tot ceea ce au prins din străbuni.

Au evoluat în scenă copii de la grădiniță, de la gimnaziu, amatori și colective artistice din localitate, precum și din satele învecinate.

Cu un cuvânt de salut, s-a adresat Raisa Cotîrșeva, președinta Organizației Teritoriale a Oamenilor în etate a PDM, care a menționat că tradițiile populare trebuie promovate.  Anume prin datinile moștenite din străbuni se transmite seva neamului nostru. Dânsa a mulțumit doamnei Maria pentru organizarea acestei minunate șezători și, a confirmat că femeile de vârsta a III sunt pline de energie și idei frumoase.

A felicitat publicul cu ajunul sfântului Andrei, domnul Constantin Gaidău, consilier raional,  președintele OT PDM.

La eveniment a fost invitată  Nina Țurcan, preşedintele Organizaţiei Republicane a persoanelor în etate, «Tezaurul Naţiunii». Dânsa, în semn de respect  și apreciere a organizării acestui eveniment, a înmânat Diplome de Mulțumire participanților.

În final, doamna Maria Cebotari a mulțumit tuturor celora care au susținut-o  și au ajutat-o, ca  șezătoarea organizată să  fie găzduită de sute de oameni.

Evenimentul a fost susținut financiar de către OT PDM  și administrația locală.

 

 

 

 

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий