Home / Cotidian / Tutunul — o amenințare la adresa dezvoltării

Tutunul — o amenințare la adresa dezvoltării

Tutunul — o amenințare la adresa dezvoltării

 

FARA-TIGARI

         În perioada 25 – 31 mai 2017 se desfășuară acțiunilor de comunicare, informare și educare având drept scop sensibilizarea publicului privind riscurile pentru sănătate asociate cu consumul de tutun și de a pleda pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun în toată lumea.

La 31 mai la nivel global este marcată Ziua Mondială fără Tutun, campanie desfășurată sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS),

Obiectivele campaniei de Ziua Mondială Fără Tutun 2017 sunt:

  • Încurajarea ţărilor de a include controlul tutunului în Agenda naţională a Obiectivelor Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă 2030.
  • Sprijinirea statelor membre şi a societăţii civile în combaterea interferenţei industriei tutunului în deciziile politice, în vederea consolidării acţiunilor naţionale de control al tutunului.
  • Acordarea suportului necesar populației de a contribui la o societate durabilă prin adoptarea unui mod de viață sănătos și renunțarea la obiceiul fumatului.

 

În Republica Moldova, acțiunile de sensibilizare și comunicare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun se vor desfășura sub sloganul Moldova iese din fum. Un an de succese și provocări”.

         Centrul de Sănătate Publică Ocnița  susține acțiunile respective și face apel către agenții economici, factorii de decizie, populație să susțină activitățile de combaterea a fumatului și să respecte prevederile actelor legislative în reducerea consumului de tutun.

 

Mesajele-cheie de comunicare:

 

  • Consumul de tutun aduce suferinţă, boală şi deces, împovărând familiile şi societatea.
  • Expunerea la fumul de tutun este la fel de dăunătoare sănătății, ca și fumatul activ.
  • Deşi există politici publice eficace pentru controlul tutunului – acestea sunt încă insuficient utilizate pentru reducerea cererii de tutun.
  • Interzicerea fumatului în spațiile publice – nu aduce prejudicii financiare businessului, ci doar beneficii sănătății.
  • Consumul de tutun agravează substanţial economiile naţionale prin creşterea costurilor pentru sănătate, sporirea absenteismului şi scăderea productivităţii, constituind o importantă barieră în calea dezvoltării.
  • Pentru a vă proteja sănătatea – renunțați la fumat! Pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat – apelați Linia verde 080010001, (apel gratuit).
  • Dacă vi s-a încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice – apelați Linia verde 080012300, (apel gratuit).

 

 

 

Pavel Gîscă, medic șef Centrul de Sănătate Publică Ocnița

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий