Home / Cotidian / UN FENOMENAL MUZEU OCNIŢEAN

UN FENOMENAL MUZEU OCNIŢEAN

UN FENOMENAL MUZEU OCNIŢEAN

 

Deşi meleagul ocniţean nu duce lipsă de diverse muzee, totuşi puţine din ele par a fi asaltate de publicul vizitator. De bună voie rar cine trece pragul, excepţie făcând doar cel din gimnaziul Grinăuţi – Moldova în care, la orice recreaţie răsună vocile copiilor.

muzeu1

HOMO LUDENS MUSEUM este un unicat mondial, căci răsfoind Catalogul museelor UNESCO nu găsim o astfel de promovare — museul distracţiilor şcolare !

Conceput în 1975 ca muzeu de istorie locală la care elevii aduceau exponate, fiind răsplătiţi cu steluţe — bonus sumate la note, întîmplător profesorul fondator Valeriu Lvovsky depozita pe o masă obiecte confiscate de la elevii care se distrau la lecţie. Ulterior, văzînd că obiectele confiscate disciplinar au mai multă priză la public, profesorul a decis reprofilarea expoziţiilor astfel, încât accentul să cadă pe două componente — divertisment şi cognoscibilitate.

muzeu

Astăzi HOMO LUDENS MUSEUM oferă expoziţii ca : 1) Istoria tehnicii de calcul — de la abac, rigla logaritmică, aritmometrul pînă la primele calculatoare; 2) Istoria pixului — de la pana şi călimara lui C. Cazemir pînă la condee marca Parker ( 1000 lei cost ); 3) O preţioasă colecţie numismatică — monede de argint de circulaţie locală; 4) Istoria tehnicii de imprimare sunet — patefoane, pikapuri, casetofoane — cu interpreţi locali – N. Laiu -nai, G. Gronic — trompetă ; 5) Istoria uniformelor şcolare care include şi o diviziune a costumului naţional autentic etc. etc.

Astfel, după patru decenii de existenţă, fără nici o susţinere materială sau sponsorizare funcţionează propulsat de simplul entuziasm şi vocaţie a Cunoaşterii o locaţie ocniţeană de excepţie- Muzeul distracţiilor şcolare — HOMO LUDENS.

 

 

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий