Home / Cotidian / Ziua Memoriei la Ocnița

Ziua Memoriei la Ocnița

Ziua Memoriei la Ocnița

Eroii căzuți în conflictul armat din Transnistria, anul 1992, au fost comemorați sâmbătă, 2 martie.  La Ocnița s-a organizat un eveniment solemn, prilejuit marcării celor 27 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Veteranii războiului de pe Nistru au mers în coloană la Inspectoratul de Poliție pentru a depune flori la placa comemorativă, instalată în fața sediului, în memoria celor căzuți la datorie.

Gestul veteranilor conflictului armat de pe Nistru a fost urmat de polițiști, militari, conducerea raionului, consilieri raionali, reprezentanți ai Direcției Învățământ, elevi și societate civilă.

Cea mai mare recunoştinţă pentru eroii căzuţi în conflictul armat de pe Nistru este să fie păstrată memoria pentru jertfa lor. Țara nu are prezent şi nu are viitor, dacă nu îşi cinsteşte eroii, susține președintele Asociației de veterani ai conflictului armat din Transnistria, Igor Lucașciuc.

La ședința solemnă au fost rostite discursuri ale autorităților prezente. Și-au exprimat recunoștința și mulțumirea pentru curajul, devotamentul și patriotismul de care a dat dovadă fiecare participant la război.

Mihail Palamarciuc îşi aminteşte că a fost comandantul primului grup din Ocnița care a plecat pe câmpul de luptă.

După o retrospectivă a evenimentelor din anul 1992, mai mulți veterani au fost menționați cu Diplome, totodată fiecăre veteran a primit legitimație de tip nou.

Președintele Asociației, Igor Lucașciuc a vorbit și despre măsurile întreprinse de Guvern pentru protecția socială a veteranilor de război, stabilirea de alocații lunare, majorarea pensiilor pentru invalizii de război, dar și restabilirea dreptului la tratament sanatorial.

Curajul şi vitejia de care au dat dovadă cei care au luptat pe câmpul de luptă este o lecţie de demnitate pentru tânăra generație. În cadrul evenimentului au fost menționați și elevii care au participat la competiții republicane, de rând cu veteranii războiului din Transnistria.

În acțiunile de luptă, din primăvara-vara anului 1992, din raionul Ocnița și-au pierdut  viața 2 pesoane, altele 25 au decedat pe timp de pace.

Scenariul acestui eveniment a finalizat cu un concert festiv, după care a urmat o masă de pomenire a eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий