Home / Vocea Tinerilor / Adolescența și Adolescenții

Adolescența și Adolescenții

Adolescența și Adolescenții

 

Perioada adolescenței este una din cele mai dificile. Copilul din tine tinde să fie un om matur, independent, liber. Această etapă a vieții este foarte importantă, anume în această perioadă de trecere de la o vîrstă la alta, individul își formează personalitatea sa, își perfecționează caracterul.

Adolescentul este tentat adesea de riscuri și senzații puternice. Tot ce este nou provoacă interes, iar adolescentul fără experiență vrea să încerce toate aceste oferte, vrea să profite la maxim de viață. În perioada adolescenței apare riscul ca un adolescent să devină fumător, să întrebuințeze alcool, iar o gașcă dubioasă îi poate răpi și mai mult din identitatea sa. Adolescentul vrea să demonstreze cine este el, de ce forță dispune, chiar dacă societatea nu-l înțelege. În acest caz părinții ar fi cei care îi pot oferi suportul necesar și încrederea pentru afirmarea sa ca o personalitate, îndrumîndu-l pe calea corectă, dîndu-i sfaturi utile, prin discuții îi formează o viziune clară despre o viață sănătoasă, riscurile și dificultățile ce-l pot împiedica.

Cum am spus anterior, adolescența este o perioadă dificilă și aici un aspect negativ sunt  crizele de furie ale adolescenților. Uși trîntite, replici brutale în adresa părinților, reacții violente atunci cînd li se refuză ceva — sunt caracteristici tipice ale adolescenților. Aceste crize de furie îi influențează foarte mult caracterul, relația cu părinții, comportamentul cu cei din jur; pericolul este atît de mare încît adolescentul poate deveni o persoană enervantă, agresivă. Exprimarea sentimentelor atît din partea copilului, cît și din cea a părinților conduce la găsirea unui numitor comun, soluționarea problemelor, dar cel mai important copiii simt că nu sunt singuri și orice nu s-ar întîmpla ei mereu vor fi ajutați și ascultați, ei vor ști că acasă ei nu vor fi judecați, certați, ci vor fi auziți și înțeleși.

Însă, să nu uităm că toate aceste dificultăți nu pot umbri frumusețea acestei vîrste. Tînăr și plin de energie, adolescentul este în plină formare, iar părinții, frații și surorile, chiar și rudele sunt acele persoane care contribuie la succesul copilului, ca mai apoi el să devină un om de succes. Masa luată în sînul familiei este foarte importantă. Cu toate că mulți nu acordă atenție, dar dejunul este nu doar o masă de dimineață, ci un ritual al îmbunătățirii relațiilor părinți — copii. Cînd dimineața începe cu toată familia adunată în jurul mesei, fii sigur că acea zi este una mai fructuoasă. Masa luată cu părinții le oferă copiilor nu doar un dejun sănătos și o doză de energie pentru restul zilei, ci și o doză de bună dispoziție și un psihic echilibrat. Specialiștii au demonstrat că fetele care iau micul dejun în familie încep viața sexuală mai tîrziu. Deci, aveți încă un motiv dragi părinți ca dimineața să dejunați alături de copiii voștri. Un zîmbet cald, o privire dulce, o mîngîiere ușoară nu costa nimic, dar ele sunt mult mai valoroase pentru un adult și în special pentru un adolescent.

Adolescența este însoțită de momente frumoase nu doar în sînul familiei, ci și în viața personală, deoarece la această etapă adolescentul cunoaște fiorii primei iubiri. Acei fluturi în stomac apar pentru prima dată, anume ei sunt expresia primei îndrăgostiri. Cu siguranță un adolescent îndrăgostit este orbit de iuire, toate gîndurile îi sunt concentrate doar la acea persoană care îl\o face să se simtă diferit. Pentru  a descifra mai bine starea adolescentului în perioada primei îndrăgostiri și să putem acorda un sfat părinților despre cum ar  trebui să vorbească sau să-și influențeze copilul, am discutat cu o mamă a cărui copil este la această etapă: „Adolescenții se îndrăgostesc, suferă, au dezamăgiri, au iubiri, au pasiuni secrete. Și da, accept că asta îl va paște și pe copilul meu, aflat la început de adolescență. Ca mamă de băiat mă întreb cum îl pot pregăti pe copilul meu pentru aceste furtuni ale iubirii? Cum îl pot învăța despre ce este cu adevărat dragostea adevărată și cum poate trece lin și cît mai puțin dureros prin anotimpul dragostei de adolescent…pentru că realizez acum că pot și sunt datoare să îl ajut să navigheze prin aceste galerii de emoții și sentimente intense. Deseori, încerc să îl provoc pe copilul meu adolescent — cînd vine de la școală, la o discuție despre simpatii și dragoste. Chiar și despre colegele de la școală care îi plac, pe care ar dori să le invite chiar la un film. Și știu că îi face plăcere această discuție pentru că, îl văd zîmbind relaxat și vorbăreț imediat ce începem discuția. Psihologii sunt de părere că pentru adolescenți sentimentul de dragoste este incredibil de intens. Ca părinte nu ai dreptul să minimalizezi aceste trăiri ale copilului tău pentru ca rezultatul poate fi construirea unui ecran care îi va ascunde toate sentimentele de părinți. Am înțeles că discuția este ceea ce-i trebuie copilul meu, în mine el vede un prieten devotat, o mamă iubitoare și o persoană care-i vrea binele. Aș vrea să vă îndemn pe toți —  prin convorbiri simple vă puteți influența copiii spre un drum mai bun, întrebații cum se simt, cum o mai duc, ce și-ar dori… astfel veți avea o relație bună.”.

Adolescența este o perioada importantă, plină de încercări, momente frumoase și dificile. Ceea ce ar trebui să facem este să le oferim adolescenților un suport bun pentru viitor, încrederea în propriile forțe și faptul că alături sunt persoane de încredere – părinții.

Prodari Lilia

About rciumac

Check Also

Ce voi face mai departe? — o întrebare tăcută a tinerilor

Cel mai greu este de găsit propriul drum. Unii tineri spun că sunt blocați de …

Добавить комментарий