Elena DRAGHICI: Apreciez oamenii după Omenie și Dedicarea lor pentru ceea ce fac
În orice lucru pe care trebuie să-l îndeplinesc, mă implic cu tot sufletul – iată motto-ul după care mă conduc zi de zi, spune Elena Draghici, șefa Serviciului, Construcții, Gospodărie comunală și Drumuri a Consiliului Raional Ocnița.
Date biografice:
Născută: 17.02.1979 în or. Chișinău
Studii: 1998 – 2004 — Univestitatea din Rusia ( Российский Университет Дружбы Народов), specialitatea Inginer Constructor.
Stare civilă: căsătorită, 1 fiu.
Activitate profesională:
2007 – 2010 – maistru, SRL СМУ-7, Moscova, Rusia
2012-2013 — diriginte de șantier, vice inginer principal, SRL Лэйнтон-строй, Moscova, Rusia
2013 – 2015 – vice Director general, SRL Лэйнтон-строй, Moscova, Rusia
2015 – 2016 – director SRL Спецстрой, Corelia Rusia
2016 – 2018 – maistru, apoi atestată ca diriginte de șantier, SRL Egotehlider, Moldova
2019 – 2020 – atestată, Responsabil tehnic în Șoldănești, Î.S. «Administraţia de Stat a Drumurilor»
2021 – responsabil tehnic pe drumurile gestionate de Consiliul Raional Ocnița
1 octombrie, 2021 – șefa Serviciului, Construcții, Gospodărie comunală și Drumuri a CR Ocnița (a câștigat Concursul din prima tură).
- Elena, ce prezintă această funcție și ce înseamnă pentru Dvs profesia aleasă?
- Înseamnă o responsabilitate colosală, mult devotament și o bună școlarizare în domeniu — calități necesare oricărei persoane care își dorește o carieră de succes. Funcția nu se bazează doar pe cunoștințe din domeniul construcțiilor, dar integrează și alte domenii precum legislație și economie. Profesia, înseamnă aerul proaspăt din viața mea. Îmi place la nebunie. Aș spune că, pe lângă partea de teorie studiată la Universitate, foarte importantă este practica care am avut-o: de la instalarea indicatoarelor rutiere, construcția parcărilor auto și stațiilor de oprire, amenajarea parcurilor și înverzirea lor, construcție drumuri, până la construcția unor complexe sportive, apeducturi, gazificare, fațade clădiri moderne și renovare acoperișuri, devizuri de cheltuieli, documentația necesară, etc până la darea în exploatare. Pentru mine activitatea în acest domeniu reprezintă locul unde imaginația prinde contur, îmi apar o varietate de materiale de construcție și diverse tehnici de execuție a obiectului. Ce ține de funcția pe care o dețin la moment – gestionez lucrările de reparații, întrețineri curente, permanente sau capital la toate instituțiile din gestiunea CR Ocnița și, sunt responsabilă de întreținerea celor 18 drumuri locale.
- Care sunt realizările Dvs, timp de acest an de când ocupați funcția de conducere?
- Realizarea principală pentru mine este Conlucrarea cu autoritățile locale de nivelul 1 și 2. Împreună am reușit multe, timp de 1 an. Pot enumera unele:
Stadionul Școlii Sportive, împrejmuirea și tribunele, director Eduard Tintiuc;
Apeductul în Grinăuți-Moldova, primar Ala Cebotari;
Reparația Caselor de Cultură din Gîrbova, Lipnic, Lencăuți (măsurări, deviz de cheltuieli etc), primari Iurie Seinic, Ion Cușnir, Stanislav Bairac;
Termoizolarea gradiniței de copii, Mereșeuca, primar Emilia Albu;
Apeductul în com. Bârlădeni, primar Marina Varzari;
Punctul de trecere a frontierei cu Ukraina – Clocușna –Sekureni ( 600m +acostament – îngrijit), primar Iurie Bucun;
Reparație curentă la Spitalul raional, et.4 (Boli cronice), cu ajutorul CNAM, șef spital Dumitru Punga.
Practic, am colaborat cu toți primarii din toate localitățile și am ajuns la un numitor comun de fiecare dată.
Ce ține de drumuri… Au fost investiți 11 milioane de lei în drumurile din raionul Ocnița.
L-1 Lipnic (2350m2); L-2 Ocnița; L-3 Ocnita; L-4 Vălcineț; L-6 Naslavcea-Lencăuți (3600m2); L-10 Mihălășeni, L-10 p.1 – drum spre Colegiul Grinăuți Gheorghe Răducan; L- 11 Rediul- Mare; L-12 Rujnița; L-13 Clocușna; L- Unguri – 5600 m2; R 14.2 – finisarea drumului spre Mănăstrirea din Călărășeuca.
- Care sunt perspectivele anului 2023 în domeniul pe care-l administrați?
- Continuarea Programului de reparație și întreținere a drumurilor locale pe anul 2023 din Fondul Rutier;
continuarea lucrărilor la implementarea proiectului „Aprovizionarea cu apă din râul Nistru pentru 33 localități din raioanele Dondușeni, Soroca, Ocnița”, depus de ADR Nord. A fost elaborat studiul de prefezabilitate, va urma licitația publică pentru achiziționare serviciilor de elaborare a documentației tehnice pentru localitățile implicate în proiect ca, în final, în urma construcției apeductului Soroca-Dondușeni-Ocnița, să fie aprovizionate cu apă potabilă de calitate 10 localități din rl Ocnița: Unguri, Călărășeuca, Otaci, Berezovca, Sauca, Gîrbova, Bîrnova, or. Ocnița, Lipnic și Paustova;
în colaborare cu primarul Ivan Cuhari, sunt în căutarea unor Programe pentru reparația drumului care leagă Unguri de sus cu Unguri de jos — pe o lungime de 600 m este o pantă foarte înaltă. La moment porțiunea de drum este din macadam (piatră spartă), asfaltul nu va fi eficient, de aceea am decis să renovăm cu un strat de beton armat, plus trotuare și rigole;
Implementarea unui proiect de instalații fotovoltaice care generează „energie verde” etc.
- Ce Vă face să fiți puternică și ambițioasă?
- Caracterul meu și susținerea de acasă. Chiar dacă seara ma simt obosită, în familie găsesc refugiul. Când sunt disperată sau dezamăgită, soțul, fiul mă liniștesc, mă încurajează să merg înainte, că pot.
- Care sunt calitățile pe care le apreciați la oameni?
- Omenia și dedicarea lor în lucru. Apreciez devotamentul, punctualitatea și responsabilitatea, desigur, simțul umorului.
- Intiuesc că anotimpul preferat este iarna?
- Da, îmi place iarna cel mai mult. Cum ați intuit?
- Cei care preferă iarna sunt persoane curajoase, nu prea le place să stea în casă și adoră provocările.
- Pentru mine iarna înseamnă și curățenie sufletească. Îmi place mult acest anotimp.
- Floarea preferată?
- Mă caracterizează. Da, cu spini și gingaș.
- Ce schimbări ați face pentru o viață mai bună în republica Moldova?
- Schimbările trebuie să se producă în interiorul omului, nu în exterior. Altfel nu ajută, orice ai schimba. Gândirea și atitudinea omului, iată ce trebuie să se schimbe la noi, ca să trăim mai bine.
- Elena, Vă mulțumesc pentru această conversație. Mi-a fost plăcut să discut cu Dvs și să Vă descoper personalitatea. Succes în ceea ce faceți!
Ludmila Podgurschii