Home / Cotidian / Bilanț final al Misiunii Promo-LEX a Alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Bilanț final al Misiunii Promo-LEX a Alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

 

Utilizarea resurselor administrative în campania electorală, transparența în reflectarea finanțelor utilizate de concurenții electorali, transportarea organizată, coruperea alegătorilor și soluționarea litigiilor electorale, rolul observatorilor — sunt doar unele subiecte puse în discuție în cadrul Conferinței post-electorală „Concluzii și recomandări ale Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019”. Evenimentul s-a desfășurat la Edineț, fiind organizat de Asociația Promo-LEX.

La masa rotundă au fost invitați reprezentanții Consiliilor electorale ai circumscripţiilor electorale uninominale din zona de nord a țării, observatori Promo-LEX, mass-media.

Inițial, publicul a fost informat cu principalele constatări la nivel de țară, concluzionate în rezultatul monitorizării Misiunii Promo-LEX a alegerilor parlamentare 2019. Analista Mariana Focșa a venit cu detalii cu privire la aspectele problematice de natură legală, fiind prezentate și cele mai relevante deficiențe legale depistate pe parcursul perioadei electorale, reflectate în rapoartele intermediare. A vorbit despre activitatea Consiliilor Electorale ale Circumscripțiilor Electorale Uninominale, a Birourilor Electorale ale Secțiilor de votare,desemnarea și înregistrarea concurenților, calitatea listelor electorale și registrul de stat al alegătorilor. Tototată, s-a făcut o analiză a conflictelor și litigiilor electorale, activitățile de promovare până și în Campania electorală, utilizarea resurselor administrative, oferirea cadourilor etc.

Analista Cornelia Călin a prezentat o informație amplă ce ține de finanțarea campaniei electorale, venind și cu principalele recomandări ale Misiunii Promo-LEX de Observare a Alegerilor Parlamentare din 24 februarie 2019.

Moderatorul evenimentului, Călin Apostol, coordinator Nord, Asociația Promo-LEX a constatat principalele evenimente electorale desfășurate în regiune, observate de MO Promo-LEX.

Întrunirea a finalizat cu un dialog interactiv în cadrul dezbaterii pe marginea principalelor probleme constatate de către Misiunea Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX este o organizație neguvernamentală, care are drept scop dezvoltarea democrației în Republica Moldova, prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea societății civile. Promo-LEX a delegat regulat observatori la alegerile desfășurate în RM cu scopul de monitorizare a corectitudinii desfășurării acestora.

EDIT Media

 

 

About rciumac

Check Also

Consumul de MURE elimină stresul, kilogramele în plus, încetinesc îmbătrânirea. Află și alte beneficii pentru sănătatea ta!

O adevărată fabrică de vitamine şi antioxidanţi, cu beneficii nebănuite, poate fi găsită chiar în …

Добавить комментарий