Home / Cotidian / Bilanț final al Misiunii Promo-LEX a Alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Bilanț final al Misiunii Promo-LEX a Alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

 

Utilizarea resurselor administrative în campania electorală, transparența în reflectarea finanțelor utilizate de concurenții electorali, transportarea organizată, coruperea alegătorilor și soluționarea litigiilor electorale, rolul observatorilor — sunt doar unele subiecte puse în discuție în cadrul Conferinței post-electorală „Concluzii și recomandări ale Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019”. Evenimentul s-a desfășurat la Edineț, fiind organizat de Asociația Promo-LEX.

La masa rotundă au fost invitați reprezentanții Consiliilor electorale ai circumscripţiilor electorale uninominale din zona de nord a țării, observatori Promo-LEX, mass-media.

Inițial, publicul a fost informat cu principalele constatări la nivel de țară, concluzionate în rezultatul monitorizării Misiunii Promo-LEX a alegerilor parlamentare 2019. Analista Mariana Focșa a venit cu detalii cu privire la aspectele problematice de natură legală, fiind prezentate și cele mai relevante deficiențe legale depistate pe parcursul perioadei electorale, reflectate în rapoartele intermediare. A vorbit despre activitatea Consiliilor Electorale ale Circumscripțiilor Electorale Uninominale, a Birourilor Electorale ale Secțiilor de votare,desemnarea și înregistrarea concurenților, calitatea listelor electorale și registrul de stat al alegătorilor. Tototată, s-a făcut o analiză a conflictelor și litigiilor electorale, activitățile de promovare până și în Campania electorală, utilizarea resurselor administrative, oferirea cadourilor etc.

Analista Cornelia Călin a prezentat o informație amplă ce ține de finanțarea campaniei electorale, venind și cu principalele recomandări ale Misiunii Promo-LEX de Observare a Alegerilor Parlamentare din 24 februarie 2019.

Moderatorul evenimentului, Călin Apostol, coordinator Nord, Asociația Promo-LEX a constatat principalele evenimente electorale desfășurate în regiune, observate de MO Promo-LEX.

Întrunirea a finalizat cu un dialog interactiv în cadrul dezbaterii pe marginea principalelor probleme constatate de către Misiunea Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX este o organizație neguvernamentală, care are drept scop dezvoltarea democrației în Republica Moldova, prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea societății civile. Promo-LEX a delegat regulat observatori la alegerile desfășurate în RM cu scopul de monitorizare a corectitudinii desfășurării acestora.

EDIT Media

 

 

About rciumac

Check Also

Polițiștii de frontieră au demonstrat cât de atractivă le este meseria

Polițiștii de frontieră au demonstrat cât de atractivă le este meseria Tinerii din Ocnița au …

Добавить комментарий