Botezul Domnului. De Bobotează se sfințesc toate apele
La 19 ianuare, moldovenii sărbătoresc botezul lui Iisus Hristos, sau Boboteaza. În această zi Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului de către Ioan Botezătorul.
În toate bisericile din țară se săvârșesc slujbe speciale de sfinţire a apei. Se spune că apa de Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită prin chemarea Sfântului Duh chiar în ziua în care Mântuitorul a fost botezat în apele Iordanului.
Ritualul de sfințire a apelor este oficiat de preoți. Apa sfințită de Bobotează se numește Agheasmă Mare. După tradiție, odată ajunși cu Agheasma acasă, oamenii trebuie să înmoaie busuioc în aceasta și să stropească curtea, casa, animalele și grădina pentru a le feri de rele.
Considerată cu puteri vindecătoare, Agheasma Mare se bea pe nemâncate, timp de 8 zile după Bobotează.
Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor ne spune că atunci când Ioan Botezătorul a început botezul lui Iisus, au venit diavolii pe râul Iordanului pentru a împiedica procesul. În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat.
Se crede că cei care se scaldă în această zi se curăţă de păcate şi se vindecă de boli.
În traducere din grecește cuvântul Bobotează înseamnă “Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi. Deci, Boboteaza reprezintă sărbătoarea în care Dumnezeu s-a arătat prin Sfânta Treime: Dumnezeu-Tatăl, Fiul Său — Iisus Hristos şi Duhul Sfânt — sub chip de porumbel.
Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfîntului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiţionalelor sărbători de iarnă.