Home / IES / BULETIN INFORMATIV s. Volintiri, r. Ștefan Vodă

BULETIN INFORMATIV s. Volintiri, r. Ștefan Vodă

INSPECTORATUL ENERGETIC DE STAT

BULETIN INFORMATIV

BI- 11-17 (EC)

 

08.08.2017                                                                                                 mun. Chișinău

                                                                                                                                                                                                                                             

Cu privire la circumstanțele electrocutării

în rândul populației în  instalațiile electrice de distribuție ale SA RED Union Fenosa

 

La data de 23/06/2017 în jurul orei 21.00 în instalațiile de distribuție ale ÎCS RED Union Fenosa . LEA 0,4 kV, în deschizătura dintre pilonii 5-6, fid.2 de la PT-5 , s. Volintiri, r. Ștefan Vodă, a avut loc un caz de electrocutare cu o minoră Muntean Iuliana , anul  nașterii 2005, care s-a soldat cu decesul accidentatei.

 

1.Circumstanțele accidentului

În ziua nominalizată, aproximativ în jurul orei 21.00 după o ploaie cu vînt, pătimita se întorcea acsă de la rude. Dat fiind faptul că timpul era nefavorabil, în întîmpinare s-a pornit mama fetiței. Pătimita mergînd pe partea carosabilă a drumului,  ocolind gropile cu apă, s-a pomenit sub LEA 0,4 kV fid.2 de la PT-5, care este amplasată în nemijlocită apropiere de partea carosabilă și la un moment dat n-a observat în deschizătura pilonilor 5-6 a LEA conductorul rupt ( aflat sub tensiune), care atîrna printre crengile copacilor aproape de sol și s-a atins din neatenție de firul electric cu brațul mîinii drepte. Ca consecință a fost electrocutată.

În acel moment , mama pătimitei se afla la o distanță de aproximativ de 5-7 m de la locul tragediei. În urma celor văzute mama a început săstrige după ajutor, iar vecina care locuiește în preajma locului accidentului, Stanilă Nelea  a auzit strigătul și imediat a anunțat serviciul medical de urgență. Sosiți la fața locului medicii de la serviciul medical de urgență ( cu sediul în localitate) au constatat decesul minorei.

S-a stbilit că din cauza vîntului , conductorul a fost rupt de către crengile copacilor nedefrișați sădiți în zona de protecție a LEA cu pricina. Conductorul rupt atîrna printre crengile copacilor din partea sursei.

Despre ruptura conductorului dat în jurul orelor 17.00 la oficiul OT 24/24h s-a înregistrat informația de la cetățeanul din localitate Moisei Victor, care în momentul respectiv trecea prin apropiere de conductorul rupt.

Este de menționat faptul că în ziua nominalizată în rețelele de distribuție LEA -10kV care alimentează satul Volontiri s-au desfășurat lucrări de reparație capitale. De aceea pe parcursul zilei nominalizate între orele 10.00-19.00 rețelele electrice au fost deconectate.

Astfel în jurul orei 19.00, după finalizarea lucrărilor de reparție, LEA -10kV a fost pus sub tensiune, fără a fi fost înlăturat defectul (solicitarea) înregistrată la OT 24/24h.

  1. Cauzele accidentului

nerespectarea de către ORED a cerințelor RETCRE privind curățirea traseului LEA -0,4kV de crengile copacilor.

— atitudine redusă și insuficientă din partea serviciului OT 24/24h privind înlăturarea  defectelor.

 

 

 

 

Inspector IET Edineț  sector Ocnița              22.08.2017            Andrei Gîrtopan                   

 

 

About rciumac

Check Also

Внимание – «Электрическая энергия» — между помощью и особой опасностью !!!

Внимание – «Электрическая энергия» — между помощью и особой опасностью !!! Электрическая энергия, как самая …

Добавить комментарий