Home / IES / Comunicat informativ s.Hîtrești, r-ul Fălești

Comunicat informativ s.Hîtrești, r-ul Fălești

Comunicat informativ

 

Pe data de 02 iulie 2017  în s.Hîtrești, r-ul Fălești  în gospodăria cet. Marchitan Victor a avut loc un caz de electrocutare cu minorul Blazinschii Alexandru anul naşterii 2009, venit în ospeție, soldat cu leziuni ușoare la  mîna dreaptă.

 

Circumstanţele accidentului

 

În ziua nominalizată, în jurul orei 21-00, accidentatul, Blazinschii Alexandru, rămas fără supraveghere, s-a urcat  pe carcasa metalică a viței de vie dintre casă și bucătăria de vară.

Urcat sus pe carcasă metalică, la tentativa de a se scula în picioare și-a pierdut echilibrul și pentru a nu cădea de la înălțime, intuitiv s-a apucat de un cablu (tip AПВ 2x4mm2), care alimenta bucătăria de vară, pozat la 1 metru mai sus de carcasa metalică.

În momentul contactului  mînei dreapte  și cablu care avea izolația deteriorată (crăpată), fiind desculț pe carcasa metalică, el a fost electrocutat.

Din explicaţiile proprietarului Marchitan Victor, aflat în ogradă în momentul electrocutării el discuta cu tatăl băiatului. Observînd minorul agățat de cablu, și-a dat seama că băiatul a nimerit sub tensiune, a alergat la panoul de distribuție și a deconectat imediat aparatul de protecție după echipamentul de măsură. Tatăl copilului s-a deplasat  sub carcasă și în momentul deconectării a prins copilul în brațe, care era fără cunoștință. Tata pătimitului imediat i-a acordat primul ajutor și copilul în scurt timp și-a revenit.

A fost apelat serviciul medical de urgență, care în scurt timp a sosit la fața locului transportînd pătimitul la spitalul raional Fălești.

În jurul orei 23:00 accidentatul a fost transportat de la spitalul raional Fălești la Spitalul Clinic mun Bălți.

Din afirmațiile medicului de gardă a Spitalului Clinic mun Bălți, starea de sănătate a copilului este satisfăcătoare.

Face de menţionat, că echipamentul de măsură era amplasat pe fațada casei în cutie BZUM. Conductorul PEN divizat după echipamentul de măsură, însă ne utilizat de proprietar. Aparat de protecţie după contor tip BA 47 B25A. Alte aparate de protecție în schemă nu sunt. Dispozitivul de protecţie automată contra curenţilor de defect lipseşte.

 

 

Inspector IET Edineț  sector Ocnița              28.07.2017            Andrei Gîrtopan                   

 

About rciumac

Check Also

Внимание – «Электрическая энергия» — между помощью и особой опасностью !!!

Внимание – «Электрическая энергия» — между помощью и особой опасностью !!! Электрическая энергия, как самая …

Добавить комментарий