Home / IES / Comunicat informativ

Comunicat informativ

Comunicat informativ

La data de 13 aprilie 2017  în s.Alexeevca, r-nul Ungheni  a avut loc un caz de electrocutare cu proprietarul gospodăriei cet.Sviderschi Alexandru, angajat ca fochist la gimnaziul din localitate, anul naşterii 1975, soldat cu decesul accidentatului.

 

Circimctanţele accidentului.

În ziua nominalizată cet.Sviderschi Alexandru împreună cu un vecin efectuau lucrări de construcţie la un platou de lîngă fîntîna din ogradă.

Betoniera de tip ,,BM 140 LE” era conectată la rețeaua electrică printr-un prelungitor prefabricat artizanal din conductoare tip PVS — 2×1,5mm2, unde la un capăt era conectată o fișă de tip vechi (fară contact de protecție), iar la alt capăt o priză, fixată pe o bucată de lemn, cu corpul de plastic  deteriorat.

Prelungitorul era cuplat în priza utilizată pentru conectarea unei pompe de apă, folosită de stăpînul gospodăriei pentru alimentarea csei cu apă din fîntînă.

Din explicaţiile soţiei accidentatului, la data de 13.04.2017 în jurul orelor 1830,  dînsa a auzit un strigăt şi ieşind din casă a văzut  soţul căzut la pămînt. Apropiindu-se de el, a simţit acţiunea curentului electric şi imediat s-a reîntors și a deconectat prelungitorul. A încercat să-i acorde primul ajutor, însă fără succes. Din explicaţiile obţinute s-a constatat, că electrocutarea s-a produs în urma contactării piciorului pătimitului (care era fără încălţăminte) cu clema firului fazic de la priza defectată a prelungitorului.

Face de menţionat că conductorul PEN în cutia de evidenţă BZUM  este divizat în  conductorul nul de protecție PE și conductorul nul de lucru N.  În cutia de evidență este  instalat aparat de protecţie BA4729M B20.  Dispozitiv de protecţie automată contra curenţilor de defect, în cutia de evidență  lipseşte.

 

 

Inspector IET Edineț  sector Ocnița              25.04.2017            Andrei Gîrtopan                   

 

About rciumac

Check Also

Внимание – «Электрическая энергия» — между помощью и особой опасностью !!!

Внимание – «Электрическая энергия» — между помощью и особой опасностью !!! Электрическая энергия, как самая …

Добавить комментарий