Zîmbetul este acel ceva ce ne înfrmuseţează şi ne dă o expresie vie a feţei. Este foarte important să dăruim zîmbete cu sufletul deschis, celor din jurul nostru. E bine să şoptim persoanelor dragi cuvinte sincere şi frumoase, să împărtăşim cu ei dispoziţia perfectă. Însă, uneori, ne abţinem de a îndeplini aceste lucruri. Motivul e simplu – probleme dentare. Ele ne pot ţine departe de perfecţiunea unui zîmbet.
Cum trebuie corect să ne îngrijim dinţii, ne spune medicul stomatolog – Ghenadii COLINCO.
CUM SĂ NE MENŢINEM DINŢII SĂNĂTOŞI?
În primul rînd, se recomandă ca dinţii să fie spălaţi după fiecare masă. Însă, luînd în consideraţie condiţiile şi regimul zilnic de muncă, este binevenită spălarea dinţilor de 2 ori pe zi – dimineaţa şi seara, după ce servim micul dejun sau cina. Atenţionez, dinţii se spală după ce se ia masa, nu înainte. Periuţa trebuie să fie cu peri moi, pentru a se evita iritarea dinţilor şi a gingiilor. Evitaţi periajul excesiv, vă poate eroda smalţul. Nu se face periaj imediat după consumul de dulciuri sau citrice, deoarece acestea demineralizează temporar smalţul. Aşteptaţi pînă la o ora după ce aţi mîncat pentru a peria dinţii eficient şi fără efecte secundare.
În timpul zilei, cînd nu reuşiţi să vă spălaţi pe dinţi, foarte sănătos ar fi să mîncaţi un măr. De asemenea, nu uitaţi de periajul limbii, foarte important în eliminarea bacteriilor şi a mirosului neplăcut. Deci, periajul este cel mai important element profilactic.
Pentru menţinerea sănătăţii dentare, un rol decisiv îl are şi alimentaţia corectă. Fiecare individ are un grad diferit de imunitate, de care depinde reacţia organismului la orice infecţie dentară. Trebuie să avem o alimentaţie bogată în:
— Calciu (produse lactate şi legume verzi);
— Magneziu (cereale, nuci, alune, carne roşie);
— Fosfor (gălbenus de ou, peşte, lapte);
— Fluor (ceai, peste);
— Vitamine;
— Minerale.
Evitaţi băuturile acidulate şi dulciurile. Ele conţin zaharuri care stimulează dezvoltarea bacteriilor acidofile care produc acizi ce demineralizează şi erodează smalţul provocînd apariţia cariilor dentare. Pe cînd, laptele brînza, peştele ajută la protejarea şi consolidarea smalţului. Este de dorit, la finalul mesei, să consumăm brînzeturi pentru a reduce aciditatea bucală şi să asigurăm aportul de calciu.
Atenţie, pentru fumători! Tutunul este considerat unul dintre cei mai mari factori de risc, el scăzînd abilitatea organismului de luptă împotriva infecţiilor, interferînd cu vindecarea, făcînd posibilă apariţia unor probleme serioase ale gingiilor după extracţii.
Se recomandă o dată la 6 luni, să faceţi un control stomatologic pentru a depista orice carie în faza incipientă.
Aveţi grijă de sănătatea dentară! Un zîmbet frumos mereu are prioritate.