Ziua Mondială a Apei, marcată anual la 22 martie, vizează sensibilizarea și informarea populației asupra importanței apei pentru sănătate. În această zi oamenii își reunesc eforturile pentru a semnifica importanța și ponderea pe care o are apa în viața fiecăruia. Tematica din acest an pentru Ziua Mondială a Apei este «Natura pentru apă«, iar campania de comunicare se numește «Răspunsul este în natură». Mesajul principal este că soluțiile naturale, cum ar fi plantarea copacilor pentru a reface pădurile, reconectarea râurilor în zonele inundabile și restaurarea zonelor umede, reprezintă o modalitate durabilă și rentabilă de a contribui la reechilibrarea ciclului apei, la atenuarea efectelor schimbărilor climatice și la îmbunătățirea sănătății publice.
În această zi, Centrul de Sănătate Publică Ocnița Vă prezintă câteva informații și sfaturi utile ce țin de apă.
Informații fundamentale privind:
Necesitatea apei:
- 1 miliarde de oameni nu au acces la servicii de gestionare în siguranță a apei potabile.
- Până în 2050, populația lumii va crește cu aproximativ 2 miliarde de persoane, iar cererea globală de apă ar putea fi cu până la 30% mai mare decât în prezent.
- În prezent, agricultura utilizează până la 70% din consumul global de apă, în special pentru irigații. Industria consumă circa 20% din cantitatea totală, preponderent de către ramura energetică și de producere. Restul 10% este destinat consumului casnic.
Disponibilitatea apei:
- Astăzi, aproximativ 1,9 miliarde de persoane locuiesc în zone cu potențial extrem de redus de asigurare cu apă. Până în 2050, acest număr ar putea crește până la aproximativ 3 miliarde de persoane.
Calitatea apei:
- Aproximativ 1,8 miliarde de oameni folosesc o sursă nesigură de apă potabilă, fără protecție împotriva contaminării biologice.
- La nivel global, peste 80% din apa uzată generată de societate revine în mediul înconjurător fără a fi tratată sau refolosită.
Clima și mediul:
- Se estimează că numărul persoanelor care se află în pericol de inundații va crește de la 1,2 miliarde în prezent la aproximativ 1,6 miliarde în 2050, ceea ce va constitui aproape 20% din populația lumii.
- În prezent, aproximativ 1,8 miliarde de persoane sunt afectate de degradarea terenurilor și de deșertificare. Cel puțin 65% din terenul forestier este în stare degradată.
- Din 1900, estimativ 64-71% din zonele mlăștinoase naturale au fost distruse, ca urmare a activității umane.
- Eroziunea solului cauzată de culturile agricole duce la pierderea a 25-40 miliarde de tone de sol a stratului superficial în fiecare an, reducând în mod semnificativ randamentul culturilor și capacitatea solului de a regla circuitul apei, carbonului și substanțelor nutritive. Scurgerile care conțin cantități mari de azot și fosfor contribuie, de asemenea, la poluarea apei.
Informații generale pentru populație:
- Apa este un constituient esențial al materiei vii, avînd un rol deosebit în desfășurarea tuturor proceselor vitale;
- Apa ajută la transportul și absorbția substanțelor nutritive, fiind solvent pentru numeroase minerale în organismul uman;
- Apa ajută digestia și previne constipația;
- Apa menține funcția corectă a rinichilor, are rol de diluare, elimină toxinele și controlează echilibrul acido-bazic al organismului;
Cum trebuie să fie apa potabilă sigură?
- Este limpede, fără miros, cu temperatura potrivită (7-11°C) pentru a putea fi consumată cu plăcere;
- Nu conține microorganisme, agenți patogeni a unor boli periculoase pentru oameni;
- Nu este nici dură, nici moale, nu conține multe substanțe anorganice, care oferă condiții favorabile pentru apariția microorganismelor, substanțe toxice existente în mediul ambiant;
Apa curată ne oferă șansa la o viață sănătoasă
Consumul apei nesigure poate provoca numeroase boli transmisibile. Cele mai frecvente sunt diareea, enterocolitele bacteriene, febra tifoidă, hepatita virală tip A, etc..
În toate acestea infecția se transmite prin intermediul apei contaminate, folosirea ei în consum uman pentru băut, prepararea bucatelor, spălat etc..
Totodată o gamă întreagă de boli netransmisibile sunt considerate ca fiind determinate ori favorizate de compoziția chimică a apei:
- Gușa endemică – insuficiența iodului;
- Caria dentară – insuficiența fluorului ori invers fiuoroza dentară în cazul excesului de fluor;
- Acțiunea nocivă a nitraților, duritatea sporită a apei potabile, etc.
Pentru a fi sănătoși:
- Protejați sursele de apă potabilă. Cele mai afectate sunt apele de suprafață și cele freatice din fîntîni și izvoare, care sunt cel mai des utilizate pentru consum uman;
- Nu aruncați deșeuri menajere, ape reziduale în apropierea surselor de apă;
- Sursele de apă necesită a fi sistematic curățate și întreținute în condiții salubre;
- Consumați pentru băut și prepararea bucatelor apă curată și sigură, pentru siguranță, în cazuri suspecte de contaminare a apei, folosiți apa fiartă.
Aveți grijă de apă. Apa este un important factor de mediu și trebuie să fiți conștienți că păstrându-i calitățile naturale, Vă păstrați sănătatea personală și sănătatea mediului în care trăim.
Nu uitați, apa spală, purifică, binecuvânteză și dă sănătate.
Pavel Gîscă, Medic șef CSP Ocnița