Home / Cotidian / Diabetul nu doare, se dezvoltă încet, de aceea trebuie depistat la timp!

Diabetul nu doare, se dezvoltă încet, de aceea trebuie depistat la timp!

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În această zi se aduce la cunoștință publicului despre metodele de prevenire ale diabetului, riscuri și informații despre cum poate fi ținut sub control în cazul persoanelor diagnosticate.

Peste 425 de milioane de persoane în lume trăiesc în prezent cu diabet zaharat.

În Republica Moldova se înregistrează o creștere a numărului persoanelor cu diabet zaharat: în 2017 au fost luați la evidență 104,749 bolnavi de diabet cu 8,098 mai mult decât anul precedent.

În raionul Ocnița, sunt înregistrate peste 1000 de persoane cu diabet zaharat.

Marea parte din aceste cazuri sunt cele de diabet de tip 2 care este, în mare măsură, posibil de prevenit prin activitate fizică regulată, o dietă echilibrată și sănătoasă și promovarea unor medii de viață sănătoase.

CUM APARE DIABETUL?

Glucoza este sursa principala de energie a organismului însa, pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrunda în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menține nivelul glucozei în sânge ân limitele normale.

Diabetul începe să își facă simțită prezența atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folosită corect.

SEMNELE ŞI SIMPTOMELE DIABETULUI SUNT:

 • sete exagerată
 • urinare frecventă
 • foame sau oboseală exagerată
 • scădere fără motiv în greutate
 • vindecare lentă a rănilor
 • piele uscată, cu senzaţie de mîncărime
 • pierderea sensibilităţii la nivelul extremităţii picioarelor
 • slăbirea vederii.

TIPURILE DIABETULUI

Potrivit lui Pavel GÎSCĂ, diabetul zaharat nu e o maladie a amatorilor de dulciuri. Cercetătorii nu cunosc bine cauzele de diabet zaharat tip I, dar se ştie ca genele joacă un rol important. Maladia se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă propriul pancreas, iar din această cauză el nu produce insulină. Oamenii afectaţi de acest tip de diabet sunt dependenţi de insulină toată viaţa.

Diabetul de tipul II — cea mai răspândită formă, de care suferă circa 90% dintre diabetici, este determinat de obezitate, stres, lipsa exercițiilor fizice. La aceşti bolnavi, pancreasul produce insulină, dar organismul nu o poate folosi eficient. Rezultatul este acumularea glucozei în sânge (hiperglicemia). Diabetul de tip II apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale. Date recente au stabilit că este vorba de o rezistenţă a celulelor la acţiunea insulinei provocată de consumul excesiv de grăsimi animale, a relatat Pavel Gîscă de la Centrul de Sănătate Ocnița.

SFATURI SIMPLE PENTRU PREVENIREA DIABETULUI

În vreme ce diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, cel de tipul 2 se previne și, mai mult decât atât, pot fi evitate complicațiile chiar și după ce acesta s-a instalat deja ân organism.

 1. Să mențineți o dietă sănătoasă, hipocalorică, cu respectarea celor trei mese principale ale zilei și două gustări între mese.
 2. Să faceți sport sau exercitii fizice cu regularitate.
 3. Renunțați la vicii agresive pentru organism precum fumatul și alcoolul.
 4. Acomodarea la stres sau înlaturarea acestuia.
 5. Asigurarea unui somn odihnitor de minimum 7 ore pe noapte.
 6. Menținerea greutății ideale sau cel putin controlul greutății.

Pentru a PREVENI complicaţiile la bolnavii cu diabet zaharat, ei trebuie să administreze la timp preparatele prescrise, să respecte regimul alimentar potrivit, să se adreseze cu regularitate pentru consultaţii la medicul de familie şi la medicii specialişti.

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий