Home / Cotidian / Ion CIUMAC – omul care se evidenţiază prin simplitatea, bunăvoinţa şi omenia ce-l caracterizează

Ion CIUMAC – omul care se evidenţiază prin simplitatea, bunăvoinţa şi omenia ce-l caracterizează

Dialog cu primarul oraşului Ocniţa

Ion CIUMAC – omul care se evidenţiază prin simplitatea, bunăvoinţa şi omenia ce-l caracterizează

Este omul care a îndrăgit munca din copilărie. A ştiut dintotdeauna că, doar prin muncă şi dăruire de sine poţi fi creatorul vieţii tale. Aşa i-au insuflat părinţii care, l-au învăţat, înainte de toate, de a fi cinstit, harnic şi cu un nivel înalt de moralitate şi modestie. Este omul care ştie a fi aproape de oameni, a fi printre oameni, a-i asculta şi a le spune ceva fiecăruia. Se numeşte Ion CIUMAC şi îndeplineşte funcţia de primar al oraşului Ocniţa.

La ora stabilită pentru realizarea interviului, venea de la o şedinţă de partid, cu paşi grăbiţi spre primărie. Deşi părea oboşit şi fără dispoziţie de a comunica, am înscris un dialog de excepţie, cu o persoană sinceră, onestă, care şi-a împărtăşit realizările şi planurile, frământările şi bucuriile de suflet, precum şi multe amintiri …unele triste, altele frumoase – toate din biografia lui Ion CIUMAC, care astăzi, la 25 ianuarie, 2018 îşi sărbătoreşte onorabilul Jubileu de 65 de ani de la naştere!

***

  • Orice om are neamuri precum copacul ramuri…Dvs unde V-aţi născut şi în ce familie?
  • M-am născut în satul Lencăuţi, într-o familie simplă, de ţărani. Părinţii munceau mult şi, m-au învăţat şi pe mine cum să prelucrez pământul şi să mă bucur de roadele lui.
  • Ce sfat al părinţilor l-aţi reţinut pe tot parcursul vieţii?
  • Să muncesc. Îmi spuneau mereu că doar prin muncă poţi fi cel care-ţi doreşti să ajungi în viaţă.
  • Şi Dvs, din copilărie, ce V-aţi dorit să deveniţi în viaţă?
  • Economist? De unde V-a apărut o astfel de dorinţă sau vis pe atunci?
  • Vă spun secretul. Iubeam mult să joc fotbal. Era în sat un băiat care lucra economist în colhoz, cum era pe atunci. Şi pentru că de multe ori priveam cum joacă cei mai mari, apoi şi eu jucam, aşa l-am cunoscut pe acest tânăr economist care m-a impresionat nu doar prin felul cum joacă fotbal, dar şi prin a fi economist. De multe ori, alături de părinţi, prăşam în camp, pe când alţi copii jucau fotbal. Atunci mă linişteam cu gândul că, trebuie să muncesc mai mult, să nu joc doar fotbal, dar să devin şi economist. Visul meu s-a realizat. Am devenit economist. Fotbal am jucat şi în şcoală, la colegiu şi la universitate. ..şi acum aş juca..
  • Ne spuneţi mai multe despre activitatea profesională?
  • După şcoala medie am absolvit colegiul financiar bancar din Chişinău. Activitatea profesională am început-o în or. Donduşeni, la Direcţia Finanţe, apoi am fost transferat în or. Ocniţa, la Direcţia Finanţe a CR. Au urmat studiile la Universitatea de Stat din Moldova la facultatea Economie, specialitatea Finanţe şi Credit. Din anul 1996 până în 2010 am activat în calitate de şef al Inspectoratului Fiscal Ocniţa. Puteam să mai activez, însă, odată cu schimbările conducerii la nivel de republică, şi la nivel local au avut loc noi investiri în funcţii, după culoarea politică. Mi-au propus să rămân în calitate de şef-adjunct. Am refuzat. Am acceptat să activez inspector principal. Nu mult. M-am eliberat şi am început să lucrez într-o Campanie de asigurări. Peste câteva luni, am participat la un Concurs pentru funcţia de şef-adjunct la Direcţia Agricultură a CR. Am câştigat. La scurt timp, am fost ales la funcţia de şef al Direcţiei Agricultură a CR. Apoi, în anul 2015, la alegerile locale mi-am înaintat candidatura la funcţia de primar. Eram 8 candidaţi, reprezentanţi ai diferitor partide, precum şi independenţi.  Am acumulat cele mai multe voturi şi, astăzi mă vedeţi la funcţia de primar.
  • Ce înseamnă pentru Dumneavoastră rolul de primar?
  • Responsabilitate şi multă muncă. Înainte de a candida, m-am gândit bine. Am ştiut că nu va fi uşor. Că nu va fi acel regim de lucru, de la oră până la oră. Mi-am ales să fiu aproape de oameni. Să-i ajut. În primul rând, au nevoie de susţinere şi ajutor cei vârstnici – care şi constituie 40% din numărul populaţiei din oraşul Ocniţa!

A fi primar, pentru mine înseamnă să slujesc cu demnitate oamenilor care au avut încredere în mine, dându-mi votul şi, celora care sunt dator să le câştig această încredere.

  • Ce V-aţi propus să realizaţi în calitate de primar? Ce aţi reuşit până acum şi, ce planuri de viitor aţi trasat?
  • Ca să avem un oraş curat, verde şi frumos amenajat, cu drumuri bune şi iluminat, să fim de folos oamenilor şi să contribuim la dezvoltarea oraşului. Sincer, anual ce ne propunem noi realizăm. Vorbesc despre susţinerea consilierilor locali, colectivul primăriei şi comitetul stradal. Orice decizie sau problemă este discutată şi, împreună alegem soluţia.

Aprovizionare cu apă, cărăţenie şi amenajare. Sunt mulţumit de activitatea Întreprinderii municipale „Apă-Canal”. Îndeplinesc cu responsabilitate lucrările de aprovizionare cu apă (microraion Iubileinîi), de curăţenie, amenajare şi înverzire a oraşului. Chiar recent, am iniţiat o Campanie, împreună cu „Apă-Canal”, au fost tăiaţi copacii uscaţi, crengile „deranjante”, iar masa lemnoasă acumulată, a fost împărţită la 45 familii vulnerabile din oraş.

În acest an, din bugetul nostru am rezervat 1 mln 300 mii pentru amenajarea oraşului. Vom avea un oraş mai frumos şi mai amenajat. Sper mult să fie şi mai curat.

Vor fi construite 3 staţii auto – lângă LT „M. Sadoveanu”, în centrul oraşului şi pe strada Malinovschi; o parcare autorizată în centrul oraşului (salvăm şoferii de amenzi); un trotuar de la Consiliul Raional spre staţia auto, căci mulţi copii, spre sau venind de la bibliotecă, merg pe partea carosabilă.

Preconizăm să instalăm 43 semne de circulaţie, inclusiv, indicatoare rutiere.

Ce ţine de drumuri…În 2017 Fondul rutier ne-a alocat 1 mln 28 mii lei. Lucrările au fost realizate în termen de către fil. Ocniţa, SA „Drumuri-Edineţ”, câştigătorii tenderului. Din suma totală, 80 % am acoperit străzile cu asfalt, iar 20 % — cu acoperire în varianta albă. Unii oameni ne-au propus să reparăm capital doar un segment de drum, să nu fie doar astupate gropile cu asfalt. Însă, acest milion investit ar ajunge doar pentru 1,5 km de drum. Ce să facem cu alte străzi unde, din cauza gropilor formate, se circulă cu dificultate? În bugetul primăriei nu avem bani preconizaţi pentru reparaţia drumurilor, căci bugetul este mic, iar necesităţi, sunt multe.

Şi în acest an Guvernul ne-a alocat 1 mln 38 mii pentru reparaţia străzilor. Vom continua lucrările.

Iluminarea stradală. Până în toamnă finalizăm şi lucrările din cadrul proiectului „Undă verde Moldova! Modernizarea şi eficientizarea iluminatului stradal”. Acest proiect este finanţat de către Uniunea Europeană. Vom avea un oraş cu mai multă lumină.  În total, vor fi instalate 355 lămpi cu LED-uri. Suntem la III, ultima etapă, de examinare a dosarelor depuse de agenţii economici pentru îndeplinirea lucrărilor. Valoarea totală a proiectului ce ţine de oraşul Ocniţa, constituie peste 2 milioane lei, bineînţeles, este şi contribuţia primăriei – circa 600 mii lei.

Pentru acest an, avem surse speciale din partea Guvernului.  Ne-au alocat 1 mln 50 mii. Vom procura şi o autospecială pentru îndeplinirea lucrărilor la înălţime. Mă refer mai mult la întreţinerea iluminatului stradal.

În vizorul primăriei sunt şi grădiniţele din oraş. S-au făcut şi reparaţii, s-a procurat şi mobilier, însă mai avem multe rezerve. Este îmbucurător că, la solicitările părinţilor, a fost receptivă şi binevoitoare să ne ajute prima doamnă, Galina Dodon, care a dăruit grădiniţelor mobilier, o plită electrică, ne-a ajutat să dotăm grădiniţa cu aspiratoare, laptopuri în fiecare grupă, inclusiv, a venit şi cu dulciuri pentru toţi copiii.

Din sursele speciale alocate de Guvern ( 1 mln 50 mii), preconizăm 250 mii pentru reparaţia grădineţei „Ghiocel”.

Am mai scris o scrisoare la Ministerul de Finanţe. Solicităm surse financiare pentru procurarea  unui edificiu care se află pe teritoriul grădineţei „Ghiocel” pentru a-l reconstrui şi profila într-o sală de sport pentrui copiii de la grădiniţă.

Alte priorităţi. Ne-am propus să reparăm Casa de Cultură. Sunt mulţumit de activitatea angajaţilor din acest domeniu. Se organizează concerturi şi multe activităţi cultural-artistice, sub egida lui Mihai Crucichevici, directorul CC Ocniţa. Activează cercuri de teatru şi dans, care sunt inima tuturor activităţilor nu doar orăşăneşti, dar şi raionale. Inclusiv, participă pe scene din republică şi peste hotare, venind cu locuri premiante.

Sunt mulţumit şi de activitatea asistenţilor şi lucrătorilor sociali. Deşi Guvernul a anulat Hotărârea referitor la ajutorul material pentru familii vulnerabile, lumea oricum vine, se adresează după ajutor. Înainte aici scria Cererea, îndeplinea Ancheta, se da spre examinare şi soluţionare la CR, comisiei speciale. Acum primăria trebuie să se gândească cum şi de unde acordat ajutor la necesitate. Avem fondul nostru de rezervă…Cel mai trist că au nevoie de ajutor financiar persoane cărora le-au depistat cancer, numărul cărora creşte.

Mă întristează şi faptul că avem persoane singuratice şi fără ajutor…Prin intermediul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, aceste persoane sunt cazate la spital pentru perioada rece a anului, adică beneficiază de Patul social, serviciu achitat de Consiliul Raional.

Am reuşit să finalizăm proiectul „Novateca”, în urma căruia, biblioteca orăşenească a fost modernizată şi dotată cu computere, care astăzi oferă posibilitatea fiecărui cititor să accese gratis internetul.

Cu succes am implementat Proiectul «Patrimoniu şi Identitate locală», în cooperare cu Asociația Obștească Paradis, cofinanțat în cadrul Fondului de Granturi Mici 2016, astfel, am renovat şi am redeschis Muzeul istorico-etnografic din oraşul Ocniţa.

  • A fi primar nu e deloc uşor. Cum vă reîncărcaţi bateriile cu energie pentru următoarea zi de lucru?
  • Acasă. În familie. Iarna, înainte de somn îmi place să privesc vreun film, gen melodramă. În alte anotimpuri, până seara târziu lucrez în grădină. Sunt fericit atunci când cu sapa prelucrez pământul, sădesc cartofi..sau îngrijesc malina sau culeg capşune sau alte roade. Îmi place să am grijă de animale…Să dau mâncare la iepuraşi, la găini, câine, pisică…Mă liniştesc aceste lucruri.
  • Ce înseamnă familia pentru Dvs?
  • Sufleteşte, mă consider împăcat. Am o fată şi-un băiat şi, mă mândresc cu ei. Ne bucurăm mult cu soţia de scumpele noastre nepoţele – Mădălina, Milena şi Valeria. Fiica mi-a urmat calea. Este economist după profesie. Locuieşte în Chişinău şi activează la Inspectoratul Fiscal principal. Nora — la Judecătorie, aici în Ocniţa. Feciorul, împreună cu mama, activează la Dio Plus. Ce ţine de activitatea mea, soţia mereu mă susţine.
  • Ce calităţi apreciaţi la oameni?
  • Îmi place dreptatea, detest minciuna. Îmi plac oamenii cinstiţi, deschişi spre comunicare şi omenoşi.
  • Mi-aţi spus din start că nu iubiţi să sărbătoriţi ziua de naştere şi nici să primiţi cadouri. Totuşi, ce faceţi în ziua când împliniţi 65 de ani?
  • Plec la Chişinău. Voi fi la un seminar organizat de Congresul Autorităţilor Locale. Viaţa merge înainte!
  • Ce mesaj adresaţi locuitorilor oraşului Ocniţa şi pentru toţi cei care citesc aceste rânduri, culese din sufletul Dvs?
  • Păstraţi-vă sănătatea!Să fiţi omenoşi şi buni la suflet! Să iubiţi locul unde v-aţi născut şi unde locuiţi! Dragi, ocniţeni, Vă mulţumesc pentru susţinere şi, sper ca împreună să contribuim ca oraşul Ocniţa, pe an ce trece, să devină mai frumos, mai verde, mai curat, cu apă, cu lumină şi drumuri bune şi, cu oameni bucuroşi de viaţă – este cea mai mare dorinţă a mea!
  • Domnule primar, Vă mulţumesc mult pentru interviul acordat şi, din numele redacţiei, Vă spunem un sincer La Mulţi Ani! Fie ca Dumnezeu să Vă dăruiască o viaţă lungă şi frumoasă, iar calităţile ce Vă caraterizează ca OM să Vă poarte pe aripile succesului pe tot parcursul vieţii.

Ludmila Podgurschii

About rciumac

Check Also

Surprize gustoase pentru cei mai buni elevi ai LT ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița

Surprize gustoase pentru cei mai buni elevi ai LT ”Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița Proprietarii …

Добавить комментарий