Home / Cotidian / Masă rotundă cu tema: Implică-te și TU — NU fi Indiferent

Masă rotundă cu tema: Implică-te și TU — NU fi Indiferent

Masă rotundă cu tema: Implică-te și TU — NU fi Indiferent

În sala de ședințe a Consiliului Raional, la inițiativa tinerilor, s-a desfășurat o masă rotundă cu genericul Implică-te și TU — NU fi Indiferent. Evenimentul, realizat în cadrul proiectului „Tineretul în Centrul Atenției”, a fost organizat de Lilia Hropotinschii, AO Paradis,  în colaborare cu Administrația Publică Locală și Direcția Învățământ.

La masa rotundă au fost invitate mai multe autorități ale raionului, consilieri, funcționari publici, manageri ai instituțiilor de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului de poliție, ai primăriei etc. La eveniment au participat și oaspeți din Bender — partenerii proiectului — Fondul de caritate «Inima».

Subiectul discuției a fost direcționat spre necesitatea creării și deschiderii Centrului de Tineret din Ocnița. Toți cei prezenți la eveniment și-au spus părerea referitor la funcționarea și rolul Centrului de Tineret, adresându-se cu mesaje de încurajare și îndrumare pentru tinerii din raion.

Șeful Direcției Învățământ, Ivan Zaharco a menționat că deschiderea unui Centru de Tineret în orașul Ocnița este o idée care demult aștepta să fie realizată. Astfel, tinerii vor avea un local special – o oportunitate de dezvoltare a educației non-formale, un local unde vor depozita toate ideile lor, problemele, aspirațiile, dar și unde vor găsi soluții și răspunsuri la mai multe întrebări.

La eveniment a fost prezent și consilierul raional Constantin Gaidău care a susținut ideea creării Centrului de Tineret, menționând că anume un astfel de Centru le va asigura un mediu propice exersării și cultivării diferitelor înclinații, aptitudini și capacități. Dl Gaidău și-a exprimat admirația față de tinerii voluntari din echipa Implică-te și Tu, ghidați de Lilia Hropotinschii care impresionează prin spiritul energizant de implicare și responsabilizare în lucrul cu viitorul de mâine.

Nicoleta Zaharco, director LT Mihail Sadoveanu s-a adresat cu un mesaj către tinerii prezenți în sală, sistematizând importanța și influența acestui Centru asupra dezvoltării personalității generației în creștere. Astfel, vor cultiva propriul sistem de valori. Doamna Zaharco și-a exprimat sentimentul de mândrie că numărul de elevi al LT M. Sadoveanu, implicați în acțiuni de voluntariat și acte de caritate, este în creștere. În acest context, doamna Hropotinschii i-a mulțumit managerului de liceu pentru susținerea și colaborarea permanentă la acțiunile organizate cu participarea tinerilor voluntari. La acest subiect a vorbit și Valentina Chiriac, director gimnaziul Ștefan cel Mare, Lipnic. Dânsa este cea care a știut cum să aprindă și să  mențină flacăra curiozității spre cunoaștere la multe generații în creștere. Directorul LT C. Stamati din comuna Ocnița, Ina Perjun a venit cu propunerea ca și tinerii din instituția pe care o administrează să frecventeze și să facă parte din familia acestor tineri activi, dornici de implicare în viața comunității.

Rând pe rând, toți participanții la masa rotundă și-au spus părerea referitor la funcționarea Centrului de Tineret, inclusiv, și despre rolul lor în calitate de parteneri.

Tinerii, cu sinceritate au spus că așteaptă cu nerăbdare să deschidă ușa Centrului care va fi localul unde-și vor modela atitudini și dezvolta noi abilități, explora și împărtăși din propriile experiențe.

Cu un mesaj către cei prezenți s-a adresat Tatiana Chistruga, cea care deține funcția de șefă a Centrului de Tineret. Dânsa a menționat că e o provocare și pentru ea de a activa cu tinerii, căci este foarte aproape de vârsta lor și-i sunt cunoscute aspirațiile și necesitățile.

Atenția participanților la discuție în cadrul mesei rotunde a fost captivată și de secvențele video publicate pe pagina portalului EDIT Media, cu referire la subiectul în discuție. Astfel, publicul a aflat și părerea președintelui de raion, Vasile Romaniuc, cu privire la deschiderea și susținerea funcționării Centrului de Tineret în Ocnița. În format video, preventiv, și-a exprimat părerea Ivan Zaharco, șef DÎ; Tatiana Gîlcă, bibliotecară, BP Emil Loteanu din orașul Ocnița.

O surpriză pentru organizatori a fost și difuzarea unui scurt metraj filmat și montat de un grup de tineri, prin care sensibilizează realitatea și necesitatea implicării tinerii generații.

Oaspeții prezenți la eveniment și-au conturat un orizont de impresii pline de culoare și viață, generatori fiind tinerii din Ocnița.

Potrivit lui Victor Ursan, specialist în probleme Tineret și Sport la CR Ocnița, se presupune deschiderea Centrului în luna mai 2019. Acest lucru poate fi posibil grație colaborării dintre AO Paradis și APL.   Se va realiza în cadrul proiectului “Tineretul în Centrul Atenției”, implementat de Asociația Obștească PARADIS.

Potrivit Liliei Hropotinschii, pentru realizarea Proiectului „Tineretul în Centrul Atenției” este o necesitate de a crea un parteneriat eficient, pentru consolidarea eforturilor şi acţiunilor de educaţie a tinerilor din r-n Ocnița.

Acest eveniment a fost realizat în cadrul proiectului “Tineretul în Centrul Atenției”, implementat de Asociația Obștească PARADIS,în cadrul proiectului “Acces pentru success :parteneriate de dezvoltare durabila”,finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului “Sustinerea masurilor de promovare a incredirilor” și Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare –Asistență a Poloniei, implementat de către Consorțiul de organizații Repezentanța Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu AO „ECO-Contact „, OO „Ecospectr” și AO „Mostenitorii”.

EDIT Media

About rciumac

Check Also

Adela BLÎNDU, o personalitate strălucitoare din s.Clocușna, cu suflet profund îndrăgostit de muzică

Sunt oameni care, din prima clipă, pur și simplu, îți intră în suflet, pe care …

Добавить комментарий