Home / Direct din viata / «Voi înfrunta orice, însă nu-mi voi lăsa niciodată copiii…»

«Voi înfrunta orice, însă nu-mi voi lăsa niciodată copiii…»

«Voi înfrunta orice, însă nu-mi voi lăsa niciodată copiii…»

…A plecat de la soț când era însărcinată cu al 4-lea copil. Într-o zi, răbdarea ei de fier s-a făcut moale ca țărâna, pe care căzuse de la lovitura cu sapa, dată de soțul ei.. Viața ei se prefăcuse în durere, disperare, ploaie de lacrimi și cer fără soare. Ani la rând a suportat bătăile soțului în stare de ebriete. Se trezise fără bani, fără casă, deja cu 4 copii.. puterile au dat faliment. Avea un singur gând – să-și pună capăt zilelor. Neavând altă soluție mai bună pentru ai săi copii, i-a dat la un internat, la Bălți. Viața i-a devenit și mai insuportabilă. Tentativele de a se muta cu traiul în împărăția Cerului, o urmăreau cât mai des, până la un  moment. Deși, de la Direcția Socială și Protecția Familiei țineau situația la control, femeia ignora orice rugăminte și sfaturi din partea specialiștilor. Până la o zi care i-a schimbat tot destinul. E viața ta, faci ce vrei cu ea, însă ține minte una, copiii tăi suferă fără tine. Au nevoie de tine, mai mare căldură și grijă nimeni niciodată n-o să le ofere! TOTUL depunde de tine!, i-a spus Stela ȚURȚURICA. Atunci, pe cer a apărut Lumină. Femeia și-a promis că va roade pământ, va răsturna munți, va înfrunta orice, însă nu-și va lăsa niciodată copiii fără dragostea și grija ei… Tatăl copiilor a fost decăzut din drepturi părintești. A rupt orice lăgătură cu el, eliberându-se de frică și disperare. De la Direcție au ajutat-o să-și perfecteze actele, și-a găsit gazdă, lucra cu ziua, apoi și-a găsit și lucru stabil…

…După 8 ani. În sfârșit cel mai mare vis a Nadejdei din orașul Ocnița a devenit realitate. Și-a procurat singură un «ungheraș», al lor. În toți acești 8 ani am trăit la mai multe gazde. Copiii mereu îmi erau alături, ei îmi dau puteri și bucurie de la viață. Da, greu a fost, însă acum avem al nostru acoperiș și nu trebuie să plecăm la altă casă, școala, grădinița…

Această istorie cutremurătoare aflată, întâmplător, de Cristina Podgornîi, o tânără originară din Ocnița, stabilită cu traiul în Chișinău, n-a lăsat-o indiferentă. Ne-a telefonat și ne-a spus că vrea să cunoască această mamă-eroină, pentru a-i oferi un ajutor nu doar din partea ei, dar și a prietenilor ei, de peste hotare. Astfel, am aflat și noi despre încercările din viața Nadejdei și a copiilor ei.

Împreună cu Cristina am vizitat această familie. Despre viața ei, Nadejda ne-a povestit  doar câteva minute scurte, în rest, cu mândrie ne-a vorbit despre succesele copiilor, cât de responsabili și cuminți sunt. Victorița, fiica mai mare îmi este mâna dreaptă. Mă ajută mult și are grijă și de cei mai mici, când sunt la lucru. Niciodată nu-mi cer nimic. Se bucură de ceea ce le pot da.

EDIT Media: Victorița tu mergi la cumpărături cu mamă? Ce ți-ai procurat ultima dată?

Fiica: Nu mi-am procurat nimic. Eu dacă merg, doar s-o ajut pe mama.

Mama: Suntem mulțumiți de ceea ce avem, de ceea ce lumea ne ajută. Haine la copii nu am pe ce le procura. Din banii noștri, noi achităm lumina și de mâncare. Mă strădui să alimentez copiii sănătos. De îmbrăcat – cu ce avem..Foarte mult ne-a ajutat de la poliție de aici, de la spital des ne sună Emilia Punga și ne ajută, Anatolie Ghevco de la Apa-Canal, unde am lucrat, la fel foarte mare ajutor ne-a acordat..

EDIT Media: către copii: Voi ce ați dori să vă aducă Moș Crăciun?

Toți patru au strâns din umerași…

EDIT Media: Dulciuri, jucării sau poate telefon mobil? Victorița tu ai telefon?

Mama: Doar eu am telefon. Când plec la lucru, îl las Victoriței..ca să am legătură cu ei. ..mă rog la oamenii unde lucrez, și-mi dau telefonul pe câteva clipe să sun să știu de copii.

Și Cristina a încercat să afle de la copii ce vor de la Moș Crăciun, însă răspunsul a fost același – nu știu…În schimb, a reușit să afle ce vor ei să devină când vor crește mari – medic, profesoară, polițist și, Victoria — designer vestimentar.

Deoarece locuiesc într-o singură odaie, n-a fost greu să observăm că nu au masă pentru a-și face lecțiile și alte comodități. Nadejda ne-a arătat și celelalte 2 odăi ale apartamentului, mai bine zis – doar pereții. Necesită reparație. Au acoperit ușa cu o pătură ca să nu le intre frigul în odăița caldă de la caloriferul electric – unica sursă de încălzire. Ne-a spus că este foarte bucuroasă că a reușit să-și ieie un credit bancar pentru  procurarea acestui apartament. Știe să adune ban cu ban și să gestioneze cu bugetul ca să acopere cele mai necesare cheltuieli. La comodități – nu visează. Doar să fie sănătoși copiii și ea ca să poată lucra și să-i întrețină.

Intenția Cristinei de a cunoaște această mamă-eroină s-a realizat. Ea a plecat la Chișinău, știind cu exactitate că, în curând, va vizita din nou această familie. A înțeles că orice cadou, fie jucării, produse alimentare, dulciuri, îmbrăcăminte sau alte lucruri – toate vor fi de folos pentru Nadejda și cei 4 copii ai ei – de 7, 8, 9 și 13 ani.

Nadejda, nici pe o secundă nu-și mai pierde speranța la o viață fericită. Pentru că este cea mai fericită alături de a ei copii, pentru care Dumnezeu o ține pe acest pământ. Ei îmi sunt aerul pe care-l respir.

Această poveste tristă care se crede una fericită merită mai multe clipe frumoase, emoții de bucurie și vise împlinite.

EDIT Media

About rciumac

Check Also

În scaun cu rotile, Denis Naghirneac a ales să meargă înainte

Într-o clipă viața mea s-a schimbat la 360 de grade, spune Denis Naghirneac, un tânăr …

Добавить комментарий