Home / Cotidian / O CASĂ PROTEJATĂ — O VIAŢĂ SALVATĂ!

O CASĂ PROTEJATĂ — O VIAŢĂ SALVATĂ!

O CASĂ PROTEJATĂ — O VIAŢĂ SALVATĂ!

Mai mulți ani consecutiv, pompierii și salvatorii din Ocnița desfășoară campania O casă protejată – o viață salvată. În acest context, ei instalează detectoare de fum, cu scopul de a preveni incendiile și intoxicațiile cu monoxid de carbon. Instalațiile sunt montate, prioritar, în locuințele oamenilor defavorizați, țintuți la pat, în etate, cu mulți copii. Potrivit lui Nicolae Putin, șeful Secției Situații Excepționale Ocnița, de la începutul campaniei, grație acestor instalații, au fost prevenite 6 incendii. Oricine poate solicita instalarea detectorului de fum, în casa sa.

 

Importanţa detectorului autonom de fum

 

În cele mai multe cazuri, în incendii decesele sunt din cauza fumului. Conform literaturii de specialitate şi a studiilor publicate, la cei mai mulţi oameni decedați în incendii, pierderea vieţii a survenit la persoanele surprinse în timpul somnului. Unii dintre aceştia ar fi putut supravieţui, dacă ar fi fost locuinţa protejată cu un detector autonom de fum. Un număr mare de oameni îşi pierd viața anual din cauza incendiilor, alții sunt raniți grav sau raniți uşor. Pagubele ating mărimi considerabile.

Ce este detectorul de fum ?

Detectoarele autonome sunt aparate pentru detectarea şi alarmarea la incendiu, care functionează pe principiul dispersiei luminii, transmisiei luminii sau al ionizării, pentru utilizarea în locuințe. Parametrul supravegheat cu detectoarele autonome este fumul degajat la incendiile din locuințe.

Rolul unui detector constă în a depista şi semnaliza cât mai repede incendiul. În caz de incendiu, detectorul autonom de fum emite semnale audibile de alarmă (85 dB). În cazul în care tensiunea bateriei scade sub un anumit prag, care poate pune în pericol buna lui funcționare, se inițiază o semnalizare audibilă printr-un semnal diferit de cel utilizat pentru alarma de incendiu.

 

Scopul Campaniei desfăşurate de salvatori și pompieri este de a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, dar şi izbucnirea incendiilor în locuinţe, astfel minimalizând riscul producerii unor tragedii.

About rciumac

Check Also

A fost dat startul etapei de testare a noii versiuni a sistemului „e — Factura”

Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) informează că a efectuat, în baza propunerilor formulate …

Добавить комментарий