Home / Cotidian / Ora PLANETEI în debut la Ocniţa

Ora PLANETEI în debut la Ocniţa

Ora PLANETEI în debut la Ocniţa

La acţiunea globală Ora Planetei, în acest an, pentru prima dată s-a alăturat şi or. Ocniţa. Dacă pînă acum acest eveniment se limita doar la îndemnarea cetăţenilor să stingă luminile şi aparatele electrice timp de o oră, la fel se duceau şi lecţii educative în instituţiile de învăţămînt, atunci în acest an, la propunerea Ministerului Mediului şi, din iniţiativa Inspectoratului Ecologic al r-l Ocniţa (şef Romina Chiosa-Nosatîi), în colaborare cu Administraţia Publică Locală (primar Ion Ciumac), în scuarul primăriei, s-a organizat Ora PLANETEI cu mult fast, muzică, dans şi voie bună.

Ludmilafh 067

Ludmilafh 046

Scopul organizării acestui eveniment a fost de a mobiliza tînăra generaţie spre conştientizarea rolului naturii, de a le aduce în atenţie problemele de mediu şi impactul negativ cauzat de consumul exagerat de resurse energetice.

Ludmilafh 088

Participanţilor li s-au propus să deseneze pe asfalt cum îşi imaginează Ora Planetei, iar la întrebarea Ce ar dărui Planetei, ei au răspuns în scris, pe foiţele distribuite de organizatori.

Ludmilafh 081

În acest context, cu un mesaj de felicitare şi un apel de îndemn, în faţa publicului, au vorbit iniţiatorii manifestării: Ion Ciumac şi Romina Chiosa-Nosatîi. Un aport considerabil pentru buna desfăşurare a acestei acţiuni îi revine administraţiei Casei de Cultură, or. Ocniţa (director Mihai Crucichevici). Scenariul aparţine d-nei Angela Crucichevici şi Ludmilei Sviridova.

Cei care într-adevăr, în seara de 19 martie, în scuarul primăriei or. Ocniţa, s-au simţit în plină armonie cu natura, au fost: dansatorii din „Izvoraş” (cond. Natalia Pavlova), cei din „Inspiraţie” (cond. Antonina Pavlova); interpretele — Dana Baltag, Ana Tcaci, Anastasia Morari; membri ai colectivului dramatic „Balada” – Ecaterina Garabagiu şi Iulia Munteanu, precum şi moderatorii – Elvira Safonova şi Nicolae Bagrii.

Ludmilafh 092

A culminat acţiunea cu stingerea luminii electrice şi aprinderea luminiţelor distribuite tuturor celor prezenţi, după care a urmat surpriza serii — aprinderea rugului din faţa primăriei.  Cu toate că rugul se împotrivea să ardă, toţi, copleşiţi de voie bună, au încins o horă de zile mari în jurul lui, veselindu-se cu chef.

Ludmilafh 071

Ludmilafh 111

Evenimentul a fost supravegheat de structurile de stat responsabile (serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale, 902, 903).

Ludmilafh 076

 

Prima derulare a Orei Planetei a fost organizată în anul 2007, în Australia. La nivel republican, Ora Planetei e la a 8-a ediţie, la nivel raional – 1-a ediţie.

 

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий