Home / Cotidian / PROBLEME DE VEDERE LA COPII sau… 7 SEMNE CA SĂ VĂ ADRESAŢI LA MEDICUL OFTALMOLOG

PROBLEME DE VEDERE LA COPII sau… 7 SEMNE CA SĂ VĂ ADRESAŢI LA MEDICUL OFTALMOLOG

PROBLEME DE VEDERE LA COPII sau… 7 SEMNE CA SĂ VĂ ADRESAŢI  LA MEDICUL OFTALMOLOG

Progresul tehnico-stiintific din ultimii ani a modificat întreaga noastră activitate. Avem la dispozitie diferite tehnologii moderne: telefoane mobile, plansete, computere. Ele ne uşurează uneori viaţa, ne ajută să rezolvăm anumite probleme. De  multe ori, însă pot apărea anumite dereglări a stării de sănătate. Cel mai mult suferă ochii nostri, deoarece cu ajutorul lor percepem iniţial prima informaţie din jur. Cei mai vulnerabili sunt copiii, deoarece în rutina zilnică, părintii deseori sunt bucuroşi ca aceştia sunt preocupaţi cu careva jocuri la computer şi vizionarea desenelor animate, ceea ce lpermite adulţilor să se ocupe cu treburile casnice.

Este important de subliniat faptul că sistemul visual la copii se dezvoltă până la vârsta de 8-10 ani şi se stabilizează în jurul vârstei de 20 ani,când se încheie procesul de creştere a ochilor. În decursul acestei perioade, viciile de refracţie pot conduce la o pierdere permanentă a vederii desemnată ambliopie (ochi leneş) în cazul în care nu se intervine corespunzător. Din acest motiv, controalele oftalmologice de rutină sunt esenţiale în depistarea precoce a eventualelor probleme (la vârsta de 6 luni, 1,2,3 ani şi înainte de începerea clasei întâi la şcoală).

Care sunt cele 7 SEMNE CA SĂ VĂ ADRESAŢI  LA MEDICUL OFTALMOLOG, ne răspunde Violina MORARIŢA, medic oftalmolog din oraşul Briceni:

  1. Înclinirea capului atunci când copilul se uită mai atent la ceva. Este un semn de dezechilibru muscular al ochilor sau de strabism. Copilul recurge la aceste gest, deoarece vede dublu, dacă priveşte drept, iar înclinarea uşoară a capului îl ajută să-şi clarifice puţin vederea.
  2. Acoperirea cu mânuţa sau închiderea unui ochi în timpul privitului la TV.
  3. Lăcrimatul în exces. Acesta poate avea mai multe cauze: conjunctivită, leziune corneeană, lagoftalmie paralitică (o boala în care pleoapele nu se închid complet pe timpul nopţii şi determină apariţia uscăciunii ochilor) etc.
  4. Frecatul ochilor. Majoritatea copiilor se freacă la ochi atunci când sunt obosiţi sau le este somn. Dacă însă o face foarte des, este un semn clar de o oboseală a ochilor, indusă cel mai probabil de efortul pe care copilul îl face pentru a compensa deficitul de vedere.
  5. Fotosensibilitatea. Copiii care suferă de exotropie, un soi de strabism, nu suportă expunerea la lumină puternică.
  6. Nevoia de a ţine foarte aproape de ochi cărţile cu imagini sau pe cele de colorat.
  7. Durerile frecvente de cap. La copii, acestea au într-adevăr mai multe cauze şi explicaţii, dar printre ele însă se numără şi afecţiunile oftalmologice.

Simptomele evidente ale unor probleme de vedere la copii, cum ar fi roşeaţa ochilor care persistă mai multe zile la rând, mişcarea anormală a ochilor, privirea crucişă, puncte albe sau galbene în pupila copilului etc. nici nu intră în discuţie aici. Acestea sunt un motiv indiscutabil pentru care trebuie solicitată părerea unui medic oftalmolog.

 

De ce e importanta identificarea unor probleme de vedere la copii atat de devreme? Pentru că nediagnosticarea viciilor de refracţie la timp pot duce la un handicap vizual definitiv. Vorbim aici de hipermetropie (dificultate în a vedea de aproape), miopie (dificultate în a vedea la distanţă) şi astigmatism (reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si la aproape.). Ceea ce e important de subliniat este că de multe ori viciul de refracţie poate afecta un singur ochi şi atunci acesta este asimptomatic. Cu alte cuvinte, copilul nu prezintă niciun semn care ar putea să ne îngrijoreze, întrucât are un comportament absolut normal din punct de vedere al vederii. În această situaţie, problema lui poate fi pusă în evidenţă de-abia în urma unui consult de specialitate. Dacă diagnosticul nu este pus la timp (cel târziu la 3-4 ani) şi ochiul nu primeşte lentila de corecţie necesară, vederea va scădea progresiv, deoarece creierul va elimina pur şi simplu imaginea ochiului slab, ambliop .

Dacă doriţi să verificaţi vederea copilului dvs,  însă acesta este prea micuţ pentru a colabora, va recomandam  aparatul ADAPTICA 2WIN,care permite examinarea  ochişorilor încă de la o vârstă fragedă.

Care este avantajul aparatului ADAPTICA 2 WIN?

– Testele standard deobicei pot fi utilizate relativ târziu, pe la vârsta de 5-6 ani, pe când cu ajutorul dispozitivului ADAPTICA 2WIN copii pot fi examinaţi la vârste fragede.

– Permite detectarea dezvoltării precoce a ambliopiei (prin evidenţierea diferenţelor de dioptrii ale ochişorilor), diagnosticul strabismului, viciilor de refracţie, tulburărilor vitreene etc.

– Screeningul vizual cu ADAPTICA este comod datorită timpului redus în care poate fi determinată starea de sănătate a ochişorilor.

– Nu necesită atropinizare – dilatarea pupilei cu ajutorul picăturilor oftalmice.

– Măsurătoarea se face de la distanţă! Nu crează disconfort sau temeri micuţului dvs.

– Examinarea cu ADAPTICA 2 WIN este una precisă, non-invazivă şi simplificată.

Unde puteti efectua screeningul?

De mai bine de 5 ani cabinetul oftalmologic  din or.Briceni str.Eminescu 19/B (teritoriul autogarii –cladirea cu 2 nivele ) prestează servicii oftalmologice de înalta calitate .Va invitam zilnic intre orele 9.00-14.00.Tel.069695733

About rciumac

Check Also

Pedepse noi pentru șoferii care urcă la volanul mașinii în stare de ebrietate

Pedepse noi pentru șoferii care urcă la volanul mașinii în stare de ebrietate De astăzi, …

Добавить комментарий